18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kaçak ülkücüler dönüyor

Yeni yargı paketi, cezaevlerindeki ülkücülerin yanı sıra, yurt dışındaki kaçak ülkücülere de yarayacak

TBMM Adalet Komisyonunda ele alınan yargı paketinde yapılan değişiklikten, 12 Eylül döneminde ‘’Katliam’’ suçundan ceza alan ve yurt dışına kaçan ülkücüler de yararlanacak.

Bu suçtan birden fazla ceza alanların mahkumiyetleri, tek ceza olarak toplanacak. 1991’deki Turgut Özal affı ile cezaevinden çıkan ancak yeni bir suç işleyip infazları yanan ülkücüler de yeni yasa ile tahliye olabilecek.

12 Eylül döneminde ülkücüler birden fazla cinayete karışmışlarsa eski TCK’nın 149/2 maddesinden ve ‘’Katliam’’ suçundan idam, müebbet ve hapis cezasına mahkum oldular. Ancak her cinayet için ayrı ayrı ceza verildi. Bahçelievler katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı 7 kez idam cezası aldı.

1991’de Özal döneminde çıkarılan Terörle Mücadele yasası ile, idam cezaları 10 yıla, müebbet hapis cezaları da 8 yıla düşürüldü. Cezasının beşte birini çekenler de dahil bu durumdakiler yeniden suç işlememek kaydı ile şartla salıverildiler. Ancak birden fazla idam cezası alanların cezası iki idam için 20 yıl, üç idam için 30 yıl olarak hesaplandı.

Üç kez müebbet alanların cezası da 24 yıla dönüştü. Cezaevinden çıkanlardan bazıları da yeni suç işleyince infazları yandı ve daha önce aldıkları cezaların kalan bölümü de, mahkumiyete eklendi. Bu kişilerden bir bölümü, yeniden cezaevine girmemek için yurt dışına kaçtı.

HALUK KIRCI DA CEZAEVİNDE

Halen cezaevlerinde Bahçelievler katliamı ve Kemal Türkler cinayetine adı karışan ülkücülerden Ünal Osman Ağaoğlu ile Bünyamin Adanalı, Muhsin Kayha, Caner Erdinç, Mahir Kavalcı, Fuat Tarhan, Ramazan Çepni ve Mahmut Gül gibi isimler bulunuyor.

Yurt dışında ise kaçak ülkülerden Nuh Semiz, Uğur Coşkun, Baha Sertkaya, Hamza Kaya gibi isimler var. Haluk Kırcı ise 26 Nisan 1991’de Özal affından yararlanıp şartlı salıverilmişti.

Ancak her idamı için ayrı hesaplama nedeniyle 10 Ocak 1999'da yeniden tutuklandı. Susurluk çetesi davasından da 4 yıla mahkûm oldu. 18 Mart 2004’de ikinci kez yanlışlıkla tahliye edildi ve Ukrayna'ya kaçtı.

Yakalanarak Türkiye’ye getirildi, Şubat 2005’de yeniden cezaevine konuldu. 28 Mayıs 2010’da tahliye oldu ancak gasp suçundan 6 yıl 8 aylık cezası nedeniyle 8 şubat 2011’de yeniden cezaevine girdi.

...
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2012 Cumartesi 16:08:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aslan IP: 82.231.126.xxx Tarih : 3.06.2012 15:52:18

Yurtdisinda yasayan 70'li yillarin 20 senelik zaman asimindan yararlanmak suretiyle ulkemize donmeye coktan donmeye basladilar. Haberi gec veriyorsunuz.