23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kadın, erkeğin elindeki silahın kurbanı

Ankara - Uluslararası Af Örgütü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için, "kadınlar erkeklerin elindeki denetimsiz silahların hep kurbanı oluyor" uyarısını yayımladı.

"Kadınları Ateş Hattına Atan Milyar Dolarlık Ticarete ve Kadına Yönelik Şiddete Son" başlığıyla yayımlanan dünya kadınlar günü raporunda, "denetlenmeyen milyar dolarlık hafif silah ticaretinin bedelini kadınların ödediği" hatırlatılıyor.

Bugün dünya çapında 650 milyon hafif silah bulunduğu ve bunların çoğuna erkeklerin sahip olduğu belirtilen Af Örgütü raporunda, hafif silahların yüzde 60’ının özel kişilerin elinde olduğu kaydediliyor.

Fransa ve Güney Afrika’da kocaları tarafından öldürülen her üç kadından biri silahla ölüyor; bu oran ABD’de üçte iki.

Aile içi cinayetlerde genelde kadınlar kurban, eş ya da erkek akraba katil oluyor.

Dünyada 639 milyon hafif silah kullanımda bulunuyor. 10 kişiye bir silah düşüyor. Bu silahlar en az 98 ülkede bulunan binin üzerindeki şirket tarafından üretiliyor.

Her yıl yarım milyondan fazla insan konvansiyonel silahlarla öldürülüyor (dakikada 1 kişi).

Sıkı uluslararası silah denetimine destek ve "1.000.000 yüz" dilekçesine imza için internet adresi:

http://www.amnesty-turkiye.org/silahdenetimi


AA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 16:23:26
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 16:25:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
süreyya türker IP: 81.215.122.xxx Tarih : 7.03.2005 21:57:06
işte kadınların ben erkeğim diyen ama korkak olan ve güveni olmayan bısırık ıplisler tarafından silahla vuruluyorlar.. yoksa adam gibi adamın ne silaha nede kaba kuvette ihtiyaci var nede olur.. ama neyazıkki bunlarında nesli tükenmis. eger biryerlerde yolunu şaşırtan olmussa adam gıbı adamlardan birtenede bana postalayın.. en iyi erkek ölü erkek desem olmaz degılmı.. saygılar kadınlar günümüz kansız ve mutlu olsun..