30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kadın kuruluşlarıyla kavga etme!

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 4 yıldır Beyoğlu Kaymakamlığı’nın katkılarıyla faaliyetini sürdürdüğü sığınmaevinden kopmamak için çaba gösteriyor.

Kaymakamlığın sığınmaevinde görevli Mor Çatı personeline yılbaşından itibaren maaş ödemeyeceğini bildirmesi tepki çekti.

5 personel var
Şiddete uğrayan kadınlara destek amacıyla 18 yıldır çalışmalarını sürdüren Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, 2005’ten beri Dünya Bankası’nın “Sosyal Riski Azaltma Projesi” kapsamında oluşturulan bağımsız kadın sığınağı projesi için Beyoğlu Kaymakamlığı’yla işbirliği halindeydi. Kaymakamlığın finansal desteğiyle yürütülen sığınmaevinde Mor Çatı’dan 5 personel hizmet veriyordu.
Mor Çatı gönüllüsü Gökçe Kartaler, “2 ay önce Kaymakamlık artık Mor Çatı personelinin maaşlarını ödeyemeyeceği bilgisini verdi. Hâlâ da yerine kimin ya da kimlerin geleceğini bildirmedi. Şu an sığınakta 14 kadın ve 9 çocuk barınıyor, onlara danışmanlık desteğini sağlayan personelimizin işsiz bırakılması ise bir nevi Mor Çatı’yı Türkiye’nin tek bağımsız kadın sığınağından çıkartmak anlamına geliyor” dedi.

‘Diskalifiye ediliyor’
Vakıf kurucularından Canan Arın da, 5 personelin işsiz bırakılmasını “Mor Çatı’yı diskalifiye etmek” olarak nitelendirdi. Arın, “Biz sığınmaevimize sığınan kadınlara kendi ayakları üzerinde durmayı öğretiyorduk. Mor Çatı’yı oradan uzaklaştırmak için böyle bir gerekçe buldular. ‘Parasız gel çalış’ deniyor. Devlet zaten kendisinin yapması gereken işleri bize yaptırıp sırtımızdan geçiniyor. Ne münasebet, insanların emekleri ne olacak, orada çalışan personel de yaşamak zorunda. Hem Mor Çatı’nın bunu karşılamaya yetecek bir maddi gücü bulunmuyor” diye konuştu. 

Arın, kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’ya çağrıda bulunarak, “Artık kadın haklarını savunan kadın kuruluşlarıyla kavga etmek yerine, destek olmanı bekliyoruz” dedi. Sığınağın Mor Çatı’sız kalmaması için düzenlenen imza kampanyasına Türkiye genelinde 61 kadın örgütü ve 4 binden fazla kadın destek verdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 21:02:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?