27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kadın mahkumlara tecavüz!

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir cezaevi isyanı sırasında, burada bulunan 20 kadar kadın mahkuma tecavüz edildiği açıklandı.

Kongo'daki Birleşmiş Milletler misyonu MONUC tarafından yapılan açıklamada, tutuldukları cezaevinden kaçma girişiminde bulunan isyancı askerlerin kadın mahkumlara tecavüz ettiği bildirildi. Ülkenin doğu sınırında yer alan Kuzey Kivu eyaleti başkenti Goma'daki merkez cezaevinde pazar günü başlayan kaçma girişiminde mahkumların, 2 el bombası attığı, çıkan olaylarda 2 kişinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı belirtildi. Çok sayıda isyancı ve milis askerin de tutulduğu cezaevinin, isyan girişimi başlar başlamaz asker ve polis tarafından kuşatıldığı, hiçbir mahkumun kaçmayı başaramadığı kaydedildi.

Bu arada merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), olayların ardından, cezaevi sisteminde iyileştirmeler yapması çağrılarını önemsemeyen ve mahkumları koruyamayan Kongo hükümetini suçladı. HRW'nin açıklamasında, devlete ait bir mekanda kadın mahkumlara tecavüz edilmesinin çok üzücü bir durum olduğu, bunun Kongo'daki cezaevi sistemine dair korkunç bir örnek teşkil ettiği belirtildi. Kongo'da, az bütçeli ve kötü binalara sahip aşırı kalabalık cezaevlerinde, yetersiz beslenme ve kolayca önlenebilir hastalıklar yaygın olarak görülüyor.
 

...
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 14:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?