23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kadınlar her alanda yer almalı

Cumhurbaşkanı Sezer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için, "Kadınların, ülkenin geleceğinde ve gelişme yolunda atılacak adımlarda görev alabilmeleri, ülkeyi daha güçlü kılacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, demokrasinin evrensel nitelik kazanmasında kadın hakları konusunda verilen savaşımların büyük önemi bulunduğunu belirterek, “Türkiye’nin çağdaşlık savını sürdürebilmesi için, kadınların hak ve özgürlüklerini kısıtlama ve baskı olmaksızın kullanabilmeleri ve kadının toplumsal statüsünü güçlendirilmesi temel önceliğimiz olarak algılanmalıdır” dedi.


Cumhurbaşkanı Sezer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.


Mesajında, bireyi temel alan, çoğulculuğa ve katılımcılığa olanak tanıyan özelliğiyle günümüzde en iyi yönetim biçimi kabul edilen demokrasinin evrensel nitelik kazanmasında kadın hakları konusunda verilen savaşımların büyük önemi bulunduğunu ifade eden Sezer, kadınların uzun yıllar süren hak arama eylemlerinin, kadın-erkek eşitliğinin her alanda yaşama geçirilmesi, insan hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi yolunda umut verici adımların atılması sonucunu doğurduğunu kaydetti.


İnsan hak ve özgürlüklerinde gelinen düzeye karşın, kadınların eğitim ve diğer toplumsal hizmetlere erişmekte zorlandıkları, çoğunlukla karar alma süreçlerinin dışında bırakıldıkları, ayrımcılık, baskı ve şiddet içeren uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarının bilinen bir gerçek olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Sezer, farklı gelenek, görenek ve değer yargılarının da bu olumsuzlukların yaşanmasında etkili olduğunu kaydetti.


Sezer, kadınların ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal yaşamda hak ettiği yeri bulması ve Birleşmiş Milletler Yeni Binyılın Kalkınma Hedefleri arasında da yer alan cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının, devletlerin yanı sıra uluslararası örgütlerin ve bireylerin de çabasını gerektirdiğine dikkati çekti.


“EŞİTLİK KONUSUNDA YAPILMASI GEREKENLER...”


Cumhurbaşkanı Sezer, şunları kaydetti:


“Kadınların toplumsal yaşamın her alanına erkeklerle eşit koşullar altında katılabilmeleri, demokratik ve barışçıl bir toplum düzeni kurulabilmesini olanaklı kılmıştır.


Cumhuriyet’in ilanından bu yana, kadın hakları alanında ulaşılan düzey sevindiricidir. Ancak eşitlik konusunda yapılması gerekenlerin bulunduğu da göz ardı edilmemelidir. Kimi durumlarda yazılı kurallar yeterli olmamakta, toplumsal yaşamda karşılaşılan gerçekler, sağduyulu ve akılcı yaklaşımlar sergilenmesini, terk edilemeyen gelenek ve göreneklerin günümüz koşulları içinde ele alınmasını ve bireylerin eğitilmesini zorunlu kılmaktadır.


Türkiye’nin çağdaşlık savını sürdürebilmesi için, kadınların hak ve özgürlüklerini kısıtlama ve baskı olmaksızın kullanabilmeleri ve kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi temel önceliğimiz olarak algılanmalıdır.


Kadınların, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev alabilmelerine, siyasal yaşamda daha fazla temsil edilebilmelerine yönelik düzenlemelerin yaşama geçirilmesinin, ülkemizi daha güçlü kılacağı unutulmamalıdır.


Ayrımcılığın olmadığı bir dünyada insanların eşit, kardeşçe ve barış içinde yaşayabilmeleri umuduyla, tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, yurttaşlarımıza esenlikler diliyorum.


AA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2005 Pazartesi 16:14:46
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 16:16:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?