20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kafkasya karıştı-VIDEO

Gürcistan ordusu, Güney Osetyalı militanlarla çatışırken, Rus Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları da Gürcistan'ın askeri üslerine bomba yağdırıyor.

Gürcistan televizyonu, Rus savaş uçaklarının Gürcistan'ın Karadeniz Poti Limanı'nı bombardımana tuttuğunu, bombardıman sonucu ölü ve yaralıların bulunduğunu bildirdi. Rus savaş uçakları Gürcistan'ın askeri üslerini de bombalıyor. Güney Osetya'nın yönetim merkezi Tskhinvali'de Gürcü ve Rus askerler arasında çatışmaların kısa süre önce kesildiğini bildiriliyor.

Osetya düştü

Gürcü tankları, dün geceyarısı, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girdi. Bu gelişmenin ardından Rus jetleri Gürcü topraklarını bombaladı, Gürcistan ateşkes ilan etti. Son olarak Rus ordusu da Güney Osetya'ya girdi. Yüzlerce sivil öldü.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, TSİ 20.00 itibarıyla Gürcü birliklerinin hemen hemen tüm Güney Osetya'nın denetimini ele aldıklarını açıkladı: "Yüksek kesimdeki Cava kenti dışında tamamen denetim altına aldık."

Saakaşvili, çatışmalarda şu ana kadar aralarında Gürcü askerlerinin de bulunduğu 30 kişinin yaralandığını belirtti.

ABD ise bir açıklama yaparak Rusya'nın Gürcistan'dan askerlerini çekmesini istedi.

Gürcistan şiddetli çatışmaların olduğu Güney Osetya bölgesinde yerel saatle 15.00'den 18.00'e (TSİ 14.00-17.00) kadar ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu.

Ateşkes süresince bölgedeki ayrılıkçıların silah bırakarak teslim olmaları çağrısı yapıldı. Silah bırakanların af kapsamına alınacağı ve güvenlik garantisi verileceği belirtildi.

Rusya-Gürcistan arasında çatışma

Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze'nin darbeyle indirilmesinden sonra Batı ile ilişkilerini daha da güçlendiren, NATO'ya üye olmak isteyen Gürcistan ile bu ülkeden tek yanlı bağımsızlıklarını ilan eden bölgelere destek veren Rusya, Güney Osetya'da karşı karşıya geldi.

Rus topları Tshinvali'deki Gürcü birliklerine ateş etmeye başladı.

Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı İgor Konaşenkov, "Tshinvali'ye ateş eden Gürcü askerleri, şu anda başkentin dışında bulunan Rusya 58'inci Ordusu'na bağlı topçu ve tank birliklerinin ateşleriyle bastırıldı. Rus barış gücü
askerlerine yönelik gelecekte de olası her ateş engellenecek" dedi.

Tarafların askeri gücü

Tarafların askeri güçlerine bakıldığında ortaya çıkan sonuç şöyle: Rusya'nın 395 bin, Gürcistan'ın ise 32 bin askeri bulunuyor. Seferberlik halinde askerlik hizmeti verebilecek 16-49 yaş arası erkek sayısı Rusya'da 73 milyon, Gürcistan'da ise 2.3 milyon.

Rusya'nın muharebe kapasitesine sahip 23 bin tankı var. Gürcistan'ın ise 128. Askerleri taşıyacak zırhlı araç sayısı Rusya'da 9900, Gürcistan'da 44.

Rusya'nın 1809 savaş uçağı, 1932 helikopteri bulunuyor. Gürcistan'ın ise sadece 8 savaş uçağı, 37 helikopteri var.

SON GELİŞMELER...



Gürcistan, Irak'tan 1000 askerini çekip kendi ülkesinde konuşlandıracak.
Güney Osetya yönetimi 1400 sivilin öldüğünü açıkladı. Güney Osetya lideri Eduard Kokoeti, "Bu Gürcistan'ın Osetya halkına karşı üçüncü soykırımı" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan'ın Güney Osetya'daki köylerde etnik temizlik yapıldığına dair raporlar aldıklarını söyledi.
Rusya, Güney Osetya'daki Gürcü saldırısında 10'dan fazla Rus barış gücü askerinin öldüğünü bildirdi.
Rusya'nın Güney Osetya'daki barış gücü askerlerine destek için gönderdiği Rus zırhlı araçları başkent Tshinvali'ye girdi.
Rusya, Gürcistan ile hava bağlantısını yarından itibaren kesecek.
Gürcistan, Rusya'ya ait 4 savaş uçağının Gürcistan toprakları üzerinde düşürüldüğünü ifade etti.
Rus savaş uçakları Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Vaziani üssünü bombaladı. Bombardımanda yaralananlar oldu.
Rus savaş uçakları, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e 30 kilometre mesafedeki Marneuli havaalanını bombaladı. Bombardımanda 4 asker öldü. Bombardımana katılan uçaklar, Ermenistan istikametinden Marneuli'ye geldi.
CNN'e konuşan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, "Rusya, bizim topraklarımızda bize karşı savaş halinde" dedi. "Dünden bu yana sürekli Rus bombardımanı altındayız" diyen Saakaşvili, "Özellikle sivil nüfus hedef alınıyor. Rusya topraklarımızda savaş halinde" dedi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Gürcistan-Osetya çatışmasının savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Bush ve Putin durumu değerlendirdi: Çin'de bulunan ABD Başkanı George W. Bush ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, Gürcistan ve Güney Osetya'da tırmanan çatışmalarla ilgili görüştükleri bildirildi.
BM Güvenlik Konseyi, Güney Osetya'daki durumu görüşmek üzere acilen toplanacak.
AB, ABD ve AGİT temsilcilerinin, Gürcistan'ın Güney Osetya özerk cumhuriyetinde ateşkesi sağlamaya yönelik girişimlerde bulunmak amacıyla Gürcistan'a gideceği açıklandı.
Gürcü birliklerinin geniş kapsamlı harekat başlattığı ayrılıkçı Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, "Rusya'dan güvenliğimi sağlamasını talep ediyorum" dedi.

Gürcistan'ın ateşkes çağrıları ve ABD ile Rusya'nın da devreye girmesiyle dün sağlanan Gürcü-Oset ateşkesinden birkaç saat sonra ateşkes bozulmuş, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'nin ağır bir ateşe tutulduğu bildirilmişti.

Kentteki İnterfaks ajansı muhabiri, ateşin, Gürcü birliklerinin kontrolü altındaki bölgelerden geldiğini söylemişti.

Rus komutan: "Tshinvali yerle bir"

Bu arada, Güney Osetya'daki Rus barış gücü askerlerinin Komutanı Murad Kulahmedov, başkent Tshinvali'nin "yerle bir edildiğini" söyledi.

Kulahmedov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Birkaç saatlik ağır bombardıman nedeniyle kent yerle bir edildi" ifadesini kullandı.

Gürcü birliklerinde durum

Gürcü ajansları, Tshinvali'deki kent merkezindeki çatışmalar üzerine kentte yaşayanların sığınaklara girdiğini duyurdu.

Gürcistan'daki merkezi hükümet, Güney Osetya bölgesindeki yönetimi geçici olarak, daha önce ayrılıkçı rejime karşı alternatif oluşturulan "geçici idari birim" yöneticisi Dimitri Sanakoyev'e devretme kararı aldı.

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Güney Osetya'nın Rusya'ya açık kapısı Roki tünelinden paralı Rus askerlerinin geçmek istediğini belirterek, ancak Rusya'nın bu girişimlerinin kesinlikle engelleneceğini ifade etti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin aldığı genel seferberlik kararının ardından, ülke genelindeki 25-35 yaş aralığındaki erkeklerin silah altına alınmasına başlandı.
Siviller tedavi için Tiflis'te

Gürcü birliklerinin, kapsamlı askeri harekat başlattığı Güney Osetya'daki çatışmalarda yaralanan sivillerin tedavi için başkent Tiflis'e getirildiği bildirildi.

Gürcü ajansları, bölgedeki çatışmalarda yaralanan 8, 9 ve 12 yaşlarındaki çocukların tedavi edilmesi için başkent Tiflis'teki devlet hastanesine getirildiklerini duyurdu.

Çatışma bölgesinde yaralanan iki çocuğun daha Tiflis'e gönderildiği ifade edildi.

Saakaşvili: "Binlerce yedek asker seferber edildi"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi özgürleştirmeye başladıklarını belirterek, Tshinvali'nin merkezinde çatışmaların sürdüğünü ve binlerce yedek askeri seferber ettiklerini söyledi.

Saakaşvili, şu ana kadar 10 bin yedek askeri silah altına aldıklarını ve bu sürecin devam ettiğini söyledi.

Saakaşvili, televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya Federasyonu'na Gürcistan kentlerini bombalamaya son vermesi çağrısında bulundu.

Saakaşvili, ayrıca uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, Rusya'nın Gürcü topraklarını işgal girişimine karşı tepki göstermelerini istedi. Mihail Saakaşvili, halktan da saldırılardan korkmamasını istedi.

Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, taraflar arasında dün ateşkes sağlandıktan birkaç saat sonra bölgedeki Gürcü köylerinin bombardımana tutulması üzerine askeri operasyona başlamak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Gurgenidze, ülkede her şeyin denetimleri altında olduğunu, kurumların normal çalışmalarına devam ettiğini belirterek, "Güney Osetya'daki anayasal düzeni sağlayana kadar operasyonların devam edeceğini" ifade etti.

Putin: "Rusya yanıt verecek"

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Güney Osetya'daki son gelişmeleri değerlendirmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını talep etti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise, temaslarda bulunmak için gittiği Çin'de Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, "Gürcistan yönetimi Güney Osetya'da çok saldırgan eylemler düzenliyor. Aslında ağır silahlar ve zırhlı araçlar kullanarak savaş başlattılar" dedi.

Putin, "saldırgan Gürcistan'ın Güney Osetya'daki eylemlerine Rusya'nın yanıt vereceği" uyarısında bulundu, nasıl karşılık verileceği konusunda detaya girmedi.

"Gürcü yönetimi aklını başına almalı"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Güney Osetya'daki çatışmalarla ilgili olarak, Gürcü yönetiminin "aklını başına alması" ve zor sorunların medeni yöntemlerle siyasi çözümü yoluna tekrar dönmesi gerektiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan ve Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından duyurulan yazılı açıklamada, toplu kan dökülmesini ve siviller de dahil olmak üzere yeni kurbanları önlemek için henüz geç olmadığı belirtilerek, bölgesel ve uluslararası güvenlik için son derece ciddi sonuçlar doğurabilecek "zorbalığın" müşterek en durdurulması gerektiği kaydedildi.

"Toplu kan dökülmesini ve siviller de dahil olmak üzere yeni kurbanları önlemek için henüz geç değildir" denilen açıklamada, Rusya Federasyonu'nun, Rus Barış Gücü askerlerinin durumundan da son derece kaygı duyduğu kaydedildi.

"Gürcü yönetiminin aklını başına alması ve zor sorunların medeni yöntemlerle siyasi çözümü yoluna tekrar dönmesi gerektiği" ifade edilen açıklamada, "Bizim yurtdışı ortaklarımızın ve genel olarak uluslararası toplumun, bölgede yaşayan yüz binlerce insanın akıbetinin belirlendiği bu zor anda ilgisiz kalmayacaklarını ümit ederiz. Bölgesel ve uluslararası güvenlik için son derece ciddi sonuçlar doğurabilecek zorbalığı müştereken durdurmak gerekmektedir. Rusya Federasyonu, kan dökülmesinin önlenmesine ve Güney Osetya'daki durumun barış ortamına dönmesine yönelik çabaları göstermeye devamedecektir" dedi.

Kuzey Osetyalılar çatışma bölgesine gidiyor

Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesi ve Abhazya'dan binlerce gönüllü, Gürcistan kuvvetlerine karşı savaşmak için Güney Osetya'ya gitmek üzere yola çıktı.

Interfaks ajansının haberine göre, Rusya'nın Kuzey Osetya bölgesinin Devlet Başkanı Taimuraz Mamsurov, "Yüzlerce Kuzey Osetyalı Güney Osetya'ya
gitmek üzere yola çıktı. Bu kişileri durduramayız ya da gitmelerini engelleyemeyiz" dedi.

Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın Devlet Başkanı Sergey Bağaşp da ajansa yaptığı açıklamada "bin kadar Ahbaz Güney Osetya'ya
gitmek için yola çıktı" dedi.

Güney Osetya acil yardım istedi

Çatışmaların sürdüğü Güney Osetya'da, ayrılıkçı rejimin lideri Eduard Kokoeti Tshinvali'yi terk etti. Güney Osetya kaynakları, Kokoeti'nin, bölgenin Rusya'ya açılan kapısı Roki tünelini kullanarak Güney Osetya'yı terk ettiğini iddia etti.

Güney Osetya, Rusya'dan bir saat içinde acil yardım göndermesini istedi. Rus İnterfaks ajansı, Güney Osetya yönetiminin daha fazla kayıp olmasını engellemek için Rusya'dan bir saat içinde yardım göndermesini istediğini duyurdu.

DIŞ TEPKİLER
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Güney Osetya'daki çatışmalardan "ciddi endişe duyduğunu" belirterek, taraflara görüşme çağrısında bulundu.

AGİT Daimi Konseyi Güney Osetya'daki durumu görüşmek amacıyla TSİ 17.00'de olağanüstü toplanacak ve dönem başkanı Finlandiya toplantının ardından açıklama yapacak.

Beyaz Saray, Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki çatışmaların derhal durması çağrısında bulundu, taraflardan Güney Osetya krizinin çözümü için
doğrudan görüşmeler başlatması istendi.

Olimpiyat Oyunları için ABD Başkanı George Bush ile Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, "Tüm taraflar şiddete derhal son vermeli ve sorunu barışçı yollarla çözmek için doğrudan görüşmelere başlamalı" dedi.

ABD, Güney Osetya'da patlak veren çatışmalarda hemen ateşkes ilan edilmesini isteyerek, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, durumu yakından izlediğini ve Gürcistan'ın ABD'den yardım istemediğini duyurdu.

AB Komisyonu çatışmalardan duyulan büyük endişeyi yansıtarak, taraflara şiddete başvurmaya derhal son vermeleri çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki çatışmalardan "büyük endişe duyulduğunu" açıkladı.

Jaap de Hoop Scheffer, taraflara silahlı kuvvet kullanmamaları ve uzlaşma arayışı için doğrudan görüşmeler başlatmaları çağrısında bulundu. Genel Sekreter, NATO'nun gelişmeleri yakından izlediğini bildirdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ile Güney Osetya arasında çatışmaya dönüşen olayların endişeyle takip edildiğini bildirerek, tarafları çatışma ve askeri eylemleri durdurmaya ve birbirleriyle doğrudan görüşmeye çağırdı.

AB dönem başkanı Fransa, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da "düşmanlığın hemen sona erdirilmesi" çağrısında bulunarak, krizin çözümlenebilmesi amacıyla temasların artırılacağını bildirdi.

Açıklamada, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'nin de ateşkes için taraflarla temasta olduğu kaydedildi.

AB ateşkes için devrede

AB Dönem Başkanlığı, Gürcistan'ın tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya bölgesindeki çatışmalardan duyulan "büyük endişeyi" yansıtan bir açıklama yaparak, bölgede ateşkes sağlanması için çalışmalarda bulunduğunu duyurdu.

AB Dönem Başkanlığı açıklamasında, Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki şiddetli çatışmalara son verilmesi ve saldırıların durdurulması için taraflara çağrıda bulunuldu.

Açıklamada, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve hükümranlığına saygı gösterilerek, krize siyasi bir çözüm bulunması için uzlaşma arayışları ve müzakereler başlatılması istendi.

Türkiye Gürcistan'a elektrik vermeye başladı

Güney Osetya'nın tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, bugün bölgede yaşanan çatışmalarla beraber Gürcistan'ın Türkiye'den elektrik talep ettiği ve Türk tarafının da bu talebe olumlu yanıt verdiği öğrenildi.

Türkiye ile elektrik alış-satışı konusunda bir anlaşması bulunan Gürcistan, bu sabah saatlerinde Türkiye'den ek elektrik talebinde bulundu.

Talebi değerlendiren Türk tarafı öğle saatlerinden itibaren Gürcistan'a elektrik vermeye başladı.

aa/cnn/iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2008 Cumartesi 02:20:09
Güncelleme :9 Ağustos 2008 Cumartesi 03:07:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nazlı IP: 85.98.54.xxx Tarih : 9.08.2008 12:47:50

veysi arkadaşıma katılıyorum bence türkiye atak projesini sürdürmeli helal sana başbakan....


ahmet şeker IP: 88.228.21.xxx Tarih : 10.08.2008 19:52:38

eyyy cihan dinleyım bu topraklar (OSMANLIYA)YAR OLMADI SİZEMİ YAR OLACAK BE KÖFTE HORLAR.. DİNSİZİN HAKKINDAN İMAN SIZ GELİR HERKES ÇIKARINA KONUŞUYOR AB ABD AGİT DAHA BİR ÇOGU AYNI TERHANE ALLAH SİVİL SUÇSUZ ÇOCUKLARI KORUSUN


ibrahim evren IP: 88.240.252.xxx Tarih : 9.08.2008 12:59:22

aynı korede olduğu gibi bu sefer gürcistan üzerinden kozlarini paylaşacak abd ve rusya.sonunda olan yine oranın halkına olacak , gürcistan ikiye bölünecek , bu sırada abd ve rusya bu coğrafyada yeni silahlarını deniyecek.abd de rusya da kendi emperyalizmlerini yerleştirecekler.birisi osetyaya öteki bölünmüş gürcistana


deniz IP: 78.162.79.xxx Tarih : 9.08.2008 00:01:05

benm anlamadıım gürcüler Rusya gibi bir güce nasıl kafa tutmaya çalıolar..


GÖKHAN IP: 78.162.79.xxx Tarih : 8.08.2008 23:45:09

TÜRKİYE BENCE ORDUSUNU DAHADA GÜÇLENDİRMELİ...ALTAY TANKI FALAN DAHA KISA SÜREDE BİTİRLMELİ.T129 HELİKOPTERLERDE BİR AN ÖNCE ÜRETİLMELİ..


fahriye yontar IP: 92.75.234.xxx Tarih : 9.08.2008 01:34:40

ruslarin elerine ne geciyor acaba sacmaliktan baska.kiniyorum ruslari saygilarimla


veysi IP: 85.98.243.xxx Tarih : 9.08.2008 10:37:41

bence türkiyenin atak adlı savş programı adlı bir çatıda savaş aletleri ürettiği iyi oldu. HELAL OLSUN BAŞBAKANA OYUMUZ YİNE SANA


halil demirci IP: 88.224.81.xxx Tarih : 9.08.2008 10:55:18

tabii ki arkadaşlar bu soruyu sormanız bıle ılgınc gürcistan tabii ki abdye guvenıyor abdnın kafkas sıyasetı sonucunu vermeye basladı yoksa neden abd bız gurcıstanın toprak butunlugunu koruyalım desın demek kı bır amaç var rusyayla ugrasmak ve bır savas cıkarmak ıste savas basladı bakalım abd bu savasta dogrudan mı yoksa dolaylı mı etkılı olacak gorecegiz


can IP: 78.167.109.xxx Tarih : 9.08.2008 11:33:28

gönlümüz barıştan yana fakat göreceksiniz bir yıla varmadan ikinci bir savaş ya da çatışma çıkacak bu bölgede(kafkasya).karabağ sebebiyle azerilerle ermeniler arasında.