19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

'Kahraman Bakkal' hipermarkete karşı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Derviş Günday, haksız rekabete yol açan hiper, süper ve grosmarketlerin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bir kurala bağlanmasını ve bununla ilgili yasa tasarısının bir an önce Meclis'ten çıkarılmasını istedi.
Günday yaptığı yazılı açıklamada, devasa market sahiplerinin, TESK tarafından Fransa örneği esas alınarak hazırlanan büyük mağazaların kuruluşuna ilişkin yasa taslağının yasalaşmaması için 'uygunsuz durumlarını kurtarma kampanyası' başlattıklarını söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın talebi üzerine TESK uzmanlarınca hazırlanan ve 13 maddeden oluşan Büyük Mağazaların Tesis Ruhsatlarına İlişkin KanunTasarısı'nın bir an evvel yasalaşması gerektiğini belirten Günday şunları söyledi:
"Türkiye'de işletmelerin yüzde 98.8'inin esnaf-sanatkar ile küçük ve orta boy işletmelerinden oluştuğu bilinmektedir. Bu kuruluşlar yarattıkları istihdam ve üretimdeki payları ile ekonominin ve sosyal yaşamın belkemiğidir. Kent merkezlerinde açılan sokak aralarına kadar dağılan büyük mağazalar ülkenin beelkemiğini oluşturan bu kuruluşları haksız rekabetle tasfiye etmektedir. Sadece Türkiye Bakkallar ve Bayiler Fedarasyonu'na bağlı toplam 150 odaya kayıtlı üye sayısı son on yıllık dönemde yüzde 40 azalmıştır. Batan esnaf sadece bakkal değildir. Yedek parçasından şekercesine, züccaciyesinden ayakabı tamircisine, anahtarcıdan kasabına manavına kadar 57 çeşit esnaftır. Haksız rekabete yol açarak çok sayıda işletmeyi yok olmaya götüren büyük mağazaların piyasa hakimiyetini sınırlama ve denetlemeyi amaçlayan tasarının yasalaşması için daha fazla beklenmesinin anlamı yoktur".
Devasa market sahiplerinin 'Türkiye dışına çıkarız' restini hatırlatan Günday, "Bizce hiçbir mahsuru yok. Zaman kaybetmeden bunu yapsınlar. Ne tüketici ne de Türkiye'nin bir kaybı olmaz. Gerekirse bu malları boykot etmesini biliriz. Biz bu işin bir kurala bağlanmasını istiyoruz" dedi.

EDA HAN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 13 Mart 2004 Cumartesi 13:59:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?