30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kahvaltısız zayıflamak mümkün değil

Sağlıklı bir kahvaltı, vücudun besin ihtiyacını karşılar ve kan şekerini (glükoz) dengede tutar. Yeni bir güne başlamak için vücuda enerji veren kahvaltı hem fiziksel açıdan hem de beyin için benzersizdir. Kahvaltı yapan kişiler

- Kilolarını kontrol edebilir. Daha geç acıkırlar, sonraki öğünlerde daha hafif yemekler tüketerek formlarını korurlar. Kahvaltı, diyet yapan biri için vazgeçilmezdir.

- Daha düşük kolesterole sahip olurlar. Uzmanlar düşük kolestorelün kalp rahatsızlıkları yaşama riskini azaltığını belirtiyorlar.

- Sabah boyunca daha iyi konsantre olur ve daha üretken olur. Uzmanlar bunun, beynin temel enerji maddesi olan glükozla bağlantılı olduğunu belirtiyor.

- Gün boyunca daha çok mineral ve vitamin ile daha az yağ ve kolesterol yakarlar.

SAĞLIKLI KAHVALTI

3 gruptan bir besin seçin

Sağlıklı bir şekilde zayıflamak için şart olan kahvaltıda, aşağıdaki üç besin grubundan birer besin maddesi seçilmesi gerekiyor:

- Sebze ve meyveler: Taze sebze ve meyveler, sebze-meyve püreleri ya da şeker eklenmemiş meyve suyu.

- Tahıl: Bir çeşit tahıl ekmeği, mısır gevreği ya da bir çeşit çörek

- Süt ürünleri: Az yağlı peynir, az yağlı bir kase yoğurt ya da yağsız süt

Sağlıklı yaşam için sekiz mucize gıda

İşte Mayo Clinic uzmanları tarafından önerilen ve her zaman kolaylıkla bulabileceğiniz en sağlıklı 8 gıda.

Kırmızı mercimek: Çok iyi bir demir, magnezyum ve fosfor kaynağıdır. Düşük kalorilidir. Kronik rahatsızlıklardan ve kanserden korur. İçerdiği fosfor sayesinde hafızayı dinç tutar.

Elma: Bünyesinde barındırdığı pektin isimli maddeyle kötü kolesterol ve glükoz seviyesini düşürür. Tazesi en büyük C vitamini kaynaklarından birisidir. Hücreleri ve damarları koruyarak vüçuda demir girişini kolaylaştırır.




Yaban mersini: İdrar yolu iltihabından korur. Hafızayı geliştirir. Sağlıklı yaşlanma sağlar. Çok düşük kaloriye sahip olup, lif ve C vitamini açısından zengindir.

Brokoli: İçinde bol miktarda kalsiyum, potasyum ve lif olması sayesinde kalp rahatsızlıkları ve kanserden korur. Hücreleri hasardan korumaya yarayan A ve C vitamini açısından zengindir.

Badem: Yemişler arasında en fazla kalsiyumu bünyesinde barındırır. Lif, magnezyum ve demir bakımından zengindir. En iyi protein kaynaklarından biridir. Kolestrerol seviyesini düşürür.

Somon: Mükemmel bir Omega-3 kaynağıdır. Tansiyonu düşürür, kalp krizi ve felç riskini azaltır. Çok az doymuş yağ ve kolesterol içerir.

Ispanak: A, B, ve C vitaminleri ile demir, magnezyum ve kalsiyum barındırır. Bağışıklık sistemini canlandırır, deri ve saçları sağlıklı tutar.

Sebze suyu: Likopen açısından son derece zengindir. Kanser ve kalp krizinden korur.

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ALTIN ÖĞÜTLER

Şeker yerine tatlandırıcı kullanmak sağlığa zararlı mı?

Tatlandırıcılar kalori içermezken şekerin tatlılığına sahiptir. Şeker tüketimi kan şekeri seviyesini arttırdığı için özellikle şeker hastaları tarafından tercih edilirler. Tatlandırıcıların kanserojen maddeler oldukları çokça konuşulsa da Amerika’daki Ulusal Kanser Enstitüsü bu konuda herhangi bir kanıt olmadığını ısrarla belirtmektedir. Fakat yine de tatlandırıcı tüketiminin de bir üst sınırı vardır. Buna göre 75 kilodaki bir yetişkin için bir günde en fazla aspartan tüketimi 3.75 gramken sakarin tüketimi de 0.35 gramdır.

Tahıl ekmeği tüketmek sağlık açısından iyi bir seçim mi?

Tahıl ekmekleri kapsamında buğday, yulaf ve arpa ekmekleri ele alınabilir. Özellikle ekmeği bolca tüketen toplumlarda tahıl ekmeği alışkanlığı fazla yerleşmemiştir. Her ne kadar alışılmış ekmekten farklı bir tada sahip olsa da sağlık açısından düşündüğümüzde, tahıl ekmeklerini beyaz ekmeğe tercih etmemiz gerektiği söylenebilir. Tahıl ekmekleri, içerdekleri liflerle sindirim sistemini rahatlatırken kalp rahatsızlıkları riskini de azaltır.

Enerji içecekleri gerçekten kuvvet verir mi? Zararlı mı?

Enerji içeceklerinin birkaç saatlik enerji verdiği doğrudur. Bu enerji, bu tür içeceklerde bol miktarda bulunan kafein ve şekerden kaynaklanır. Çok tüketilmesi duruhunda kilo alımına sebep olmasının yanısıra, kalp atışını hızlandırdığı için özellikle kalp rahatsızlıkları yaşayan kişilerde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Fakat sağlık koşulları açısından enerji almak için doğal yöntemleri kullanarak, spor ve diyet yapmak her zaman için enerji içeceklerine tercih edilmelidir.

NE KADARI KAÇ KALORİ?

Protein (110 kalori)

- Dondurma yarım kase

- Kuzu eti 60 gr

- Mercimek yarım kase

- Süt bir bardak

- Tavuk 75 gr

- Hindi 90 gr

- Yoğurt bir kase

Yağ (45 kalori)

- Tereyağı 1 çay kaşığı

- Krem peynir 1 yemek kaşığı

- Margarin 1 çay kaşığı

- Mayonez 2 çay kaşığı

- Badem 8 tane

- Zeytinyağı 1 çay kaşığı

- Zeytin 9 adet

Karbonhidrat (70 kalori)

- Mısır gevreği yarım kase

- Kek 1 adet

- Makarna yarım kase

- Patlamış mısır 2 kase

- Patates püresi yarım kase

- Çubuk kraker 30 adet

- Pilav yarım kase

- Çorba 1 kase

Sebzeler (25 kalori)

- Brokoli 1 kase

- Havuç 1 adet

- Bamya yarım kase

- Soğan yarım kase

- Bezelye çeyrek kase

- Ispanak (pişmiş) yarım kase

- Domates 1 adet

Meyveler (60 kalori)

- Elma 1 adet

- Kayısı 4 adet

- Muz yarım adet

- Portakal bir adet

- Şeftali 1 adet

- Erik 3 adet

- Çilek 1 buçuk kase

Tatlılar (75 kalori)

- Pasta 1 dilim

- Bal 1 yemek kaşığı

- Reçel 1.5 yemek kaşığı

Vatan
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 12:19:32
Güncelleme :15 Eylül 2008 Pazartesi 12:24:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?