25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kamu hastanelerinde yeni dönem

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı kabul edildi.

Tasarıya göre, Bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları, yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, kamu tüzel kişiliğinde, Bakanlığın ilgili kuruluşu statüsünde birliğe dönüştürülecek.

Tasarıyla genel sekreter, tıbbi hizmetler başkanı, idari hizmetler başkanı, mali hizmetler başkanı, uzman ve hastane yöneticisi pozisyonları kapsamında, 2 bin 860 yeni kadro ihdas edilecek.

YASA NELER GETİRİYOR?

* Uzun yıllardır gündemde olan ve "Sağlıkta dönüşüm" programı çerçevesinde hazırlanan Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'yla devlet hastanelerinin sayısı yarı yarıya azalacak.

* Yasa ile birlikte bir veya birkaç ildeki hastaneler birleştirilerek oluşturulacak birlikler, İl Genel Meclisi, vali, bakanlık, ticaret ve sanayi odalarının belirleyeceği hukukçu, muhasebeci, tıp mezunu, işletmeciden oluşacak yönetim kurulu tarafından yönetilecek. Başhekimler sadece tıbbi konularda söz sahibi olacak.

* Sözleşmeli çalıştırma esas alınarak, çalışanların her türlü ödemelerinin işletme bütçesinden karşılanacak.

* Birlik yönetim kurulları, personel planlaması yapılması, birlik bünyesinde personel hareketlerinin sağlanması, birliğin her türlü araç, gereç, malzeme, taşınır ve taşınmazları ile birlikte satılması, kiralanması, kiraya verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi konularında yetki sahibi olacak.

* Birlik gelirleri, birlik karları, sağlık hizmetinin satılması, üretilen ürünlerin satılması, taşınmazların satılması, kiralanması, işletilmesinden elde edilecek.

* Birlik giderleri, personele yapılacak her türlü ödeme, tıbbi uzmanlık hizmetleri ile avukatlık hizmeti satın alınması, tıbbi, cerrahi alet, malzeme, cihaz satın alınması, laboratuvar, görüntüleme hizmeti satın alınması, birlik bürokratlarına verilecek maaş ve taşerona verilecek ücretlerden oluşacak.

* Hastaneler hizmet altyapısı, organizasyonu, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti gibi konularda puanlandırılarak A, B, C, D, E sınıflarına ayrılacak.
 

.
Yayın Tarihi : 18 Mart 2010 Perşembe 21:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?