20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kan sonuçları rehin kaldı

ABD'de beyin cerrahı olarak çalışırken 1999 yılında küçük bir gazete ilanıyla lösemi hastası olduğunu belirten Dr. Oktar Babuna için uygun iliğin bulunması amacıyla başlatılan kampanya ile toplanan 120 bin kan örneğinin sonuçları aradan geçen 9 yıla karşın halen Türkiye'ye getirilemedi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili belgelerin Türkçeye dahi çevrilmeden gelişigüzel saklandığını belirttiler.

Babuna için başlatılan kampanya ile on binlerce kişi kan vermek için sıraya girmiş, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı ile İstanbul Valiliği'nin yönetiminde yürütülen kampanyalarda Genelkurmay Başkanlığı'ndan üniversitelere kadar hemen herkes, genç doktorun hayatını kurtarmak için seferber olmuştu. Toplanan yüz binlerce kanın Türkiye'deki laboratuvarlarda incelenmesinin mümkün olmaması nedeniyle, kanlar ABD ve Almanya'daki laboratuvarlara gönderilmişti. Adnan Oktar olarak bilinen " Adnan Hoca" tarikatının kampanyanın arkasındaki "örgüt" olduğu iddiasıyla dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş kampanyayı durdurmuş, Babuna'nın da aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alınmıştı.


İLİK BANKASI İÇİN CİHAZ

Babuna için yurtdışına gönderilen kan örneklerinin 105 bininin ABD'deki International Supporf for Bone Marrow Drives Ltd. Şirketi'ne (ISBMD), 15 bininin ise Almanya'daki Stefan Morsch Vakfı'na gönderildiğini, vakıfça testlerin Alman Kemik İliği Kayıt Merkezi (DKMS) adlı laboratuvarda yapıldığını ifade eden Sağlık Bakanlığı yetkilileri, test edilen kanların analiz ve test bedelleri üzerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle sonuçların halen Türkiye'ye getirilmediğini belirttiler. Bakanlığın kampanyaya ilişkin yetkisi bulunmadığını vurgulayan yetkililer ise 3.4 milyon dolarlık maliyetin de Babuna ailesi ve İÜ Tıp Fakültesi Vakfı'ndan talep edilmesi gerektiği konusunda ısrarlı.

Kampanyanın arkasında Adnan Hoca grubunun olduğunun yönündeki iddialar, kampanyaya destek veren İÜ Tıp Fakültesi Vakfı'nın da kampanyadan çekilmesine neden oldu. Kampanya boyunca ortalama 160 bin kişiden alınan kanlardan 40 bini ile Türkiye'de, İÜ Tıp Fakültesi bünyesinde ilik bankasının oluşmasını sağladı.

Geriye kalan 120 bin örnek sonucu ise yurtdışındaki laboratuvarlarda "rehin" kaldı. Kampanyada toplanan yaklaşık 5 milyon doların büyük bölümü, Çapa'daki ilik bankası için cihaz alımına harcandı. Ancak, ABD'deki bir laboratuvar 95 bin örneğin sonuçlarını vermek için 3.4 milyon dolarlık bir faturayı Sağlık Bakanlığı'na göndermesine karşın, bakanlık ile laboratuvar arasında ödeme konusunda uzlaşılamaması nedeniyle sonuçlar Türkiye'ye gönderilmedi.


BAKAN DURMUŞ KARŞI ÇIKTI

Sağlık Bakanlığı olayın ardından bir "Etik Kurul " oluşturdu. Ancak, kampanyanın perde arkasını araştırmak amacıyla kurulan Etik Kurul, çalışmalarında başarı sağlayarak kamuoyuna net açıklamalarda bulunmadı.

Dönemin Sağlık Bakanı Dr. Osman Durmuş ise kampanya sırasında 100 binden fazla kanın yurtdışına kendi bakanlıklarının izni olmadan çıkarıldığını, bu kampanyanın dünyada bir benzerinin daha olmadığını ve bu nedenle kampanyaya karşı çıktıklarını söylemişti.

Bakan Durmuş, "Türklerin genetik yapılarının araştırılacağı " yönünde bir açıklama yapmadığını da anımsatarak böyle bir şeyin mümkün olmadığını, Türkiye'de toplanan yüz binlerce kanın yurtdışına gönderilerek araştırılması olduğunu ve belki de iyi niyetli başlatılan kampanyanın birileri tarafından suiistimal edilebileceğine karşı çıktıklarını ifade etmişti.

Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 01:37:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?