19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kanlı operasyon: 200 ölü

Rus Özel Timi’nin, Kuzey Osetya’daki bir okulda üç gündür süren rehine krizine müdahalesi katliama dönüştü. Operasyonda başta çocuklar olmak üzere 200 masum insan yaşamını yitirirken 227’si çocuk 646 kişi de yaralandı. 20 teröristin öldürüldüğü bunlardan 10’unun Arap asıllı olduğu açıklandı.


Kuzey Osetya’nın Beslan kentinde bir okulun basılarak yüzlerce öğrenci ve yetişkinin rehin alınması eyleminde, 200 kişi yaşamını yitirdi, 646 kişi yaralandı. Yaralananların 227’si çocuk. Eyleme katılan teröristlerden 20’si öldürüldü. Öldürülen teröristlerin 10’unun Arap kökenli olduğu bildirildi. 3 terörist canlı yakalandı. 4 terörist ise aranıyor.

Teröristlerin rehin alma eyleminin üçüncü günü, rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin devamıyla başladı. Öğle saatlerinde 30 kadar kadın ve çocuktan oluşan bir grup rehinenin kaçmasının ardından Rus askerleri operasyona başladı. Binanın üzerinde helikopterler uçtu. Rehineler, okulun mayın ve bubi tuzaklarıyla döşeli spor salonuna toplanmıştı.

4 MİLİTAN HALA ARANIYOR


Kuzey Osetya’daki eylemde teröristlerden 4’ünün hala arandığı bildirildi.

Rus İTAR-Tass ajansı, kriz merkezi yetkililerine dayanarak verdiği haberde, militanlardan 8’inin okulun içinde ölü bulunduğu, 3’ünün yakalandığı, 4’ünün ise halen arandığı belirtildi.

Kriz merkezi, militanların okuldaki direnişinin sona erdiğini de açıkladı.

SOBOLEV: SANIYORUM KAÇAN TERÖRİST YOK

Okula baskın düzenleyen güçlerin komutanı Viktor Sobolev, Rus NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, kaçmayı başaran terörist olduğunu sanmadığını da söyledi.

Kuzey Osetya Başkanlık Enformasyon Dairesi Müdürü Lev Dzugayev de Rusya Birinci Kanalı’na yaptığı açıklamada, Rus güvenlik güçlerinin 3 eylemciyi canlı yakaladığını belirtti.

Öte yandan, okula düzenlenen baskının, rehinelerin tutulduğu spor salonundaki bombaların patlaması üzerine başladığı bildirildi.

Polis, televizyonda yaptığı açıklamada, komandoların, basketbol çemberlerine asılan bombaların patlaması üzerine okula baskın düzenlediğini söyledi.

Bu arada, NTV’ye konuşan, eylemden kurtulan rehinelerden biri, bir kadın bombacının, spor salonunda kendini havaya uçurduğunu ifade etti.

PUTİN’İN DANIŞMANI: ÖLDÜRÜLEN 20 TERÖRİSTİN 10’U ARAP ASILLI

Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin Kuzey Osetya Başbakanı Valery Andreyev, Beslan kentinde bir okuldaki rehine krizinde ölenlerin 60’ının kimliklerinin tespit edildiğini kaydetti.

Rus güçlerinin kalan rehinelerin kurtarılması için çok büyük mücadele verdiğini ifade eden Andreyev, okuldan kurtarılan rehine sayısının 400 olduğunu belirtti.

Andreyev, baskın sırasında saldırganlardan 20’sinin de öldürüldüğünü söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Aslanbek Aslakhanov da, güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında öldürülen teröristlerin arasında 10 Arap vatandaşının bulunduğunu söyledi.

Aslakhanov, binayı basan teröristlerin 7 ila 30’unun yabancı uyruklu olduğunu kaydetti.

Aslanbek Aslakhanov, parçalanmış cesetler yüzünden kesin ölü sayısının belirlenmesinin kolay olmayacağını da belirtti.

ÇATININ ÇÖKMESİ VE BASKIN

Patlamalar ve silah sesleriyle birlikte okulun çatısının çöktüğü haberleri gelirken, bunun muhtemelen militanların üstlerine bağladığı bombaların patlamasından kaynaklandığı iddiasına de yer verildi.

Teröristler, daha önce bir baskın düzenlenmesi halinde bellerine sardıkları bombaları patlatacakları tehdidinde bulunmuşlardı.

Rehine alma eyleminde ölenlerin çoğunun, binanın çatısının çökmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Askerlerin rehinelerin kaçması için duvarda bir delik açtığı haberinin ardından, Rus özel kuvvetlerinin binaya girerek, kontrolü ele aldığı bildirildi.

Okulun etrafında koşan insanlar, ağlayan çocuklar, sedyelerle taşınan yaralılar trajik bir görüntü sergiledi. Dışarıya çıkan çocukların çoğunun, rehinelerin toplandığı spor salonunun çok sıcak olması nedeniyle iç çamaşırlı ya da çıplak olduğu görüldü.

OPERASYON PLANLI DEĞİLDİ

Rus güvenlik servisi FSB’nin bölgesel başkanı Valery Andreyev, baskının planlı bir operasyon olmadığını söyledi. Andreyev, “askeri bir eylemin planlanmadığını, müzakereleri sürdürmeyi planladıklarını” belirtti.

Kriz merkezi de güvenlik güçlerinin okulda yüzlerce kişiyi rehin tutan teröristlere karşı “harekete geçmek zorunda kaldığını” açıkladı.


MİLİTANLARIN BİR KISMI KAÇTI

Rus İnterfaks ajansı, polise dayanarak, militanların bazılarının güvenlik güçlerinin baskını sırasında rehinelerin arasına karıştığını bildirdi.

Ajansa göre, polis, militanların baskın sırasında üç gruba ayrıldıklarını ve bazılarının da rehinelerin arasına karıştığını kaydetti. Ayrıca askerlerin kent merkezinin güneyine doğru kaçmaya çalışan silahlı saldırganlarla çatışmaya girdiği haberi verildi.

Tüm rehinelerin okul dışına çıkarıldığı haberiyle birlikte, okuldan kaçan 13 militanın gizlendiği belirtilen bir eve tank ateşi açıldı.

Doğrulanmayan bazı haberlerde de baskın sırasında okuldan kaçmayı başaran militanların büyük olasılıkla yanlarına bazı rehineleri aldıkları belirtildi.

Kuzey Osetya İçişleri Bakanlığı da bir intihar bombacısının kalabalığa karışarak kaçmış olabileceğini bildirdi.

3 EYLEMCİ CANLI YAKALANDI

Rusya Kanal 1 televizyonu, Kuzey Osetya’da okulda rehin eylemini düzenleyen saldırganlardan 3’ünün sivil giysilerle kaçmaya çalışırken yakalandığını duyurdu.

Rehine krizinde baskın sırasında saldırganlardan bazılarının kaçtığı haberleri verilmişti.

3 saldırganın yakalandığı haberlerinden önce de okuldaki bir binadan silahlı kişilerce ateş açıldığı ve okulun bodrum katında üç militanın kıstırıldığı belirtilmişti.

ALANA YARALI KURTULDU


Kuzey Osetya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ise 400’den fazla kişinin hastanede tedavi altına alındığını belirtti.

Ajanslar, binadan Türk vatandaşı Alana Doğan’ın da yaralı olarak kurtulduğunu belirtti. İtar-Tass yaralılardan 20’sinin durumunun ağır olduğunu duyurdu.

2 POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

Kuzey Osetya İçişleri Bakanlığı, Beslan’daki bir okulda öğrencileri rehin alan teröristlere yönelik operasyonda 2 polisin öldüğünü, 3 polisin de yaralandığını bildirdi.

Kuzey Osetya İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, İtar-Tass’a yaptığı açıklamada, müdahale sırasında 2 polisin öldüğünü, 3’ünün de yaralandığını belirterek, operasyonda 10-12 teröristin de öldürüldüğünü söyledi.

İtar-Tass, bir başka binada da çatışmaların hala sürdüğünü belirtirken, Rus İnterfaks ajansı, okul binasının bodrumunda 3 teröristle güvenlik güçleri arasında çatışmaların sürdüğünü duyurdu.

TERÖRİSTLERİN TALEPLERİ VE KİMLİĞİ

Kuzey Osetya Başkanı Alexander Dzasokhov, rehin alma eylemini gerçekleştiren saldırganların, Rus askerlerinin Çeçenistan’dan çekilmesini talep ettiğini açıkladı.

Dzasokhov’un bugünkü açıklaması, saldırı ile Çeçen sorunu arasında bağlantı olduğuna ilişkin ilk resmi söylem oldu. Kriz boyunca saldırganların kimliği konusunda çok net bilgi verilmemiş, taleplerinin ise açık olmadığı ifade edilmişti.

Teröristler, ilk gün İnguş Cumhuriyeti’nde Haziran ayında tutuklanan bazı kişilerin bırakılmasını ve müzakereler için üst düzey yetkilileri istemişti.

Çeçen lider Aslan Mashadov da, rehin alma eylemini kınamıştı.

REHİNE SAYISI 1200

Kuzey Osetya’nın Beslan kentinde 53 saat süren eylemde rehin alınanların sayısının 1200 olabileceği açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı danışmanı Aslambek Aslakhanov, çocuk ve yetişkin rehine sayısının toplam 1200 olabileceğini, bu rakamın yüzde 70’ini çocukların oluşturduğunu söyledi.

Rus basını, yeni öğretim yılının açılış törenlerinin yapıldığı gün silahlı saldırganlarca basılan Beslan’daki okulda 860 çocuğun kayıtlı olduğunu belirtiyor. Yetkililer, 500 civarında çocuk ve yetişkinin rehin tutulduğunu açıklarken, serbest kalan rehineler içeridekilerin sayısının 1000’i aştığını hatta 1500’ü bulduğunu belirtiyordu.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2004 Cuma 12:54:07
Güncelleme :4 Eylül 2004 Cumartesi 13:34:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?