17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kapalı kapılar ardında Baykal'a güvenoyu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP 12. Olağanüstü Kurultayı’na katılan 1058 delegeden 781’inin "kabul" oyuyla güven tazeledi.

Alınan bilgiye göre, CHP’nin 1293 kurultay delegesinden 1249’unun hukuken Kurultay’a katılma hakkı bulunuyor. Ancak oylamaya, 1058 delegenin katıldığı öğrenildi.

Kurultay Divan Başkanı İsmet Atalay, oylama sonucunu açıklarken, 781 delegenin Baykal’a güven belirten "kabul" oyu verdiğini, 14 delegenin ise güvensizlik anlamına gelen "ret" oyu kullandığını bildirdi.

Atalay’ın verdiği bilgiye göre, oylamada bir delege çekimser kalırken, oylamaya katılmayan delege sayısı ise 262 olarak duyuruldu.

Oylamaya, aralarında Kemal Derviş, Fikret Ünlü ve Zülfi Livaneli’nin de bulunduğu 29 milletvekili katılmadı.

CHP Tüzüğü’ne göre, güvenoyu alabilmek için kurultaya katılanların değil, delege tam sayısının salt çoğunluğunun oyu aranıyor. Bu da 647 delegenin oyuna karşılık geliyor.

Deniz Baykal, 30. Olağan Kurultay’da 973 delegeden oy alarak yeniden genel başkanlığına seçilmişti.

Baykal: "Bir lobi şirketinden benimle ilgili bilgi istendi"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD’deki bir lobi şirketinden kendisiyle ilgili bilgi istendiğini savunarak, bundan CHP Genel Merkezi’ne ulaşan bir faks mesajıyla haberdar olduklarını söyledi.

Alınan bilgiye göre, Baykal, kurultaydan 3 gün önce Özel Kalem Müdürü Nesrin Baytok’a bir faks mesajı ulaştığını belirterek, bu mesajda ABD’deki bir lobi şirketinden kendisi hakkında araştırma yapılmasının istendiğine ilişkin bilginin yer aldığını kaydetti.

Baykal, mesajda, lobi şirketinin de 3 haftalık bir araştırma sonucu, 1995 yılında CIA tarafından kendisi hakkında hazırlandığı öne sürülen bir belgeye ulaştığı iddiasının yer aldığını söyledi.

Yapılan görüşmeler sonucu belgeyi talep edenin CHP’li bir milletvekilinin danışmanı olduğunun anlaşıldığını ifade eden Baykal, bu milletvekillinin kim olduğunu açıklamadı.

Baykal, CIA tarafından hazırlandığı iddia edilen 4 satırlık nota ulaştıklarını, ancak "ciddiyeti olmayan bir belgeyle" karşılaştıklarını kaydetti.

Bu arada güvenoylamasına geçilmesinin ardından muhaliflerin büyük çoğunluğu toplantıyı terk ederken, bu kanattan 3 milletvekilinin salonda kalarak, güvensizlik oyu kullandıkları öğrenildi.

KURULTAYDAN NOTLAR

CHP, tarihinde ilk kez basına kapalı bir kurultay düzenledi. Aynı zamanda, izleyicilere kapalı ikinci kurultay niteliğindeki 12. Olağanüstü Kurultay, sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.


Kurultayda çok sayıda jandarma görevlendirilirken, delegeler tel örgüler arasından geçerek salona girebildi. Ellerinde kaleşnikof marka silahlar bulunan jandarmalar, adeta etrafta kuş uçurtmadı.

Kurultayın yapıldığı, şehrin 27 kilometre dışındaki Büyük Anadolu Otel’e 1 kilometre kala durdurulan Baykal karşıtları, sloganlarla yönetimi protesto ettiler. ’CHP’ye evet, Baykal’a hayır’ yazan çıkartmaları arabalara yapıştıran muhalifler, Gaziantep Milletvekili Mustafa Yılmaz için de aynı yöntemi kullandılar. Olay üzerine Yılmaz ile muhalif partililer arasında arbede yaşandı. Arbedede, Yılmaz’ın içinde 250 milyon lira bulunan cüzdanı çalındı.


Muhalifler, kurultayı takip etmekle görevli basın mensupları için bir çadır kurdu. Çadırda gazetecilere çay, kahve ve soğuk su servisi yapıldı. Yaklaşık 20 milyar liralık masraf, Gaziantep Büyükşehir eski Belediye Başkanı Celal Doğan tarafından karşılandı.

Parti yönetimi de gazeteciler için bir basın merkezi oluşturdu. Otelin barını basın merkezine dönüştüren parti yönetimi, gazetecilere içinde kola, kek, muz ve sandviçten oluşan bir karavana servisi yaptı. Ancak muhaliflerin basın merkezi daha çok ilgi gördü.

Delegeler 2 gün boyunca otelde kaldı. Parti, oda başına günlük 50 milyon lira öderken, kurultay için de toplam 200 milyar lira harcama yaptı.
Kurultay süresince muhalifler, sık sık dışarı çıkarak olan biterler hakkında basını bilgilendirdi. Basın açıklaması da yapan muhalifler, yönetim yanlıları tarafından şov yapmakla suçlandı.

MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA KAVGA ÇIKTI


Kurultayda ayrıca İzmir Milletvekilleri Muharrem Toprak ve Nezir Akdemir arasında kavga çıktı. Kavgada muhalif Toprak’ın kaşı yarıldı.
Kurultay salonu dışında yaşanan tartışmalarda da bir partili jandarma tarafından kısa süreli göz altına alındı.

Genel Başkan Deniz Baykal, kurultayda yaptığı ilk konuşmada muhalifleri çapulcuları benzetti. Muhaliflere, "Beni sevemeyebilirsiniz. AKP’liler ve MHP’liler de beni sevmiyor. O zaman onlara gidin" diye seslenen Baykal’a en sert cevap, eski Genel Sekreter Adnan Keskin’den geldi. Keskin, "Bu partide gitmesi gereken tek kişi varsa o da sensin" dedi.

Eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay da konuşmasında Baykal’ın bir siyasetçi olarak borsa oynamasını eleştirdi. Günay’ın konuşması sırasında bir kedinin platforma çıkması da tartışma konusu oldu. Kediyi uzaklaştırmak isteyen görevlilere Günay, "Bizim hakkımıza saygı göstermiyorsunuz, bari hayvan haklarına saygı gösterin" dedi.


Kurultayda yapılan konuşmalar önce süre, ardından da sayı ile sınırlandırdı. Konuşanların sayısı 22’ye ulaşınca genel merkez yanlıları yeterlilik önergesi verdi ve kabul edildi.
Kurultayda bazı milletvekili ve partililerin disipline sevk edilmesi yönündeki önerge, eleştiriler üzerine Baykal tarafından geri çekildi. Muhalifler bu kararla moral buldu. Kurultayın geç saatlere kadar sürmesi nedeniyle bazı delegeler otelin lobisinde uyuya kaldı.


Kurultayda divan oylaması, delegelerin isimleri tek tek okunarak yapıldı. Baykal, oylama sonucunda 781 oyla güven tazeledi. Baykal, kurultay sonrası yaptığı açıklamada, artık yeni bir dönemin başladığını söyledi. Baykal’ı tel örgüler dışında görüntülemek isteyen basın mensupları, CHP liderinin açıklamayı lobide yapması üzerine, çekim yapmadılar.

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2004 Pazar 01:23:06
Güncelleme :4 Temmuz 2004 Pazar 01:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?