19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kapatma davasını yakından izliyoruz

NATO müttefiki olan ABD ile Türkiye arasında 'terörle savaş, özgürlük ve demokrasiyi ilerletme' konularındaki işbirliğinin 'daha yakın' ve 'her zamankinden gerekli' olduğuna işaret eden Rice, "ABD, büyük demokratik müttefikimiz Türkiye'yi olumlu global eğilimlerin aktif bir şekillendircisi olarak görmekte ve bizi 21. yüzyılda artarak birleştiren bu misyondur." dedi.

İki ülkenin zaman zaman farklı görüşlere sahip olabileceğini belirten Rice, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak insanlık onuru ve hakları gibi ortak demokratik değerlerimizde sıkı şekilde birlik olmaya daima devam edeceğiz. Türkiye ve ABD tarihleri boyunca bu değerlerin hakkını verme mücadelesi yaptı. Her birimiz birçok ilerleme kaydetmiş olmakla beraber, her ikimizi de daha birçok zorluk bekliyor."

Türkiye'deki demokrasi süreci ile ABD tecrübesi arasında parallelikler kuran Rice, "Türkiye cumhuriyeti'nin kurulduğu 84 yıllık süre zarfında Türk vatandaşları Atatürk'ün demokrasi ve laikliğe bağlılığı üzerine sürekli birşeyler bina etmiştir." ifadesini kullandı. Tüm ülkelerde olduğu gibi bunun 'süregelen bir çalışma' olduğunu kaydeden Rice, 'Türkiye'nin AB'ye katılma çerçevesinde demokrasisini dönüştürmek ve ekononimisini modernize etmek için elinden geleni yaptığını gördük. Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye devam ediyoruz." dedi.

Erdoğan'a 301 tebriği

Türkiye'nin demokrasi sürecinde mücadelelerin sürdüğünü belirten Rice, Türk halkının bunların 'laik demokratik bağlamda' üstesinden geleceğini kaydetti. İngiliz devlet adamı Winston Churchill'in, ''demokrasi en kötü yönetim biçimidir, ama tabii ki daha önce denenmiş tüm diğer yönetim biçimleri dışında'' sözünü hatırlatarak, "Hala hem biz hem de Türkiye, demokrasinin en iyi yönetim olduğunu biliyoruz ve insan hakları, temel özgürlüklerin, herkese sağlanmasını güvence altına almak durumundayız. Bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, parlamentonun TCK'nın 301. maddesinde değişiklik yapacağını açıklamasından dolayı kutluyoruz. Bunu cesaretlendiriyoruz. Birisinin inançlarını ifade etmesi, devlete hakaret değildir, vatandaşlığın en yüksek biçimidir'' dedi.

Demokrasilerde din, vicdan ve ibadet özgürlüğünün önemine de işaret eden Rice, "Türkiye'yi tüm dinî ve etnik grupların sivil haklarını tanıma ve korumaya teşvike devam edeceğiz" derken 'ekümenik patrikhane'nin Heybeliada'daki okulununun yeniden açılması'nı bu cümleden olarak örnek verdi.

Rice, ABD ve Türkiye'nin geniş ortadoğu bölgesi ve ötesinde özgrülüğü ve demokrasiyi desteklemeyi sürdüreceğini vurguladı. PKK'yı ABD'nin Irak'ın ve Türkiye'nin 'ortak düşmanı' olarak gördüklerini söyleyen Rice, "Ülkelerimiz Avrupa'daki partnerlerimizle birlikte PKK'nın Kuzey Irak'taki sığınağını ortadan kaldırmak ve Avrupa'daki suç ve finans ağlarını kesmek için kapsamlı bir strateji izlemektedir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Irak ve Afganistan'daki işbirliğinden ve ortak hedeflerinden sözeden Rice, "Türkiye ve Birleşik Devletler Irak, Afganistan ve Kosova halklarının özgürlüklerini ve fırstlarını savunmak ve ilerletmek için birlikte çalışmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bölgedeki enerji arz zincirinde 'startejik bir konumu' olduğuna işaret eden Rice, Nabucco, Türkiye-Yunanistan-İtalya ve Bakü-Tiflis-Ceyhan hatlarının önemine değindi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 04:18:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?