19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kapkaççıya 7 yıl hapis

TBMM Adalet Komisyonu’nun dünkü toplantısında Türk Ceza Kanunu’nun yeni maddeleri görüşüldü. Yeni maddelerde paparazzilere hapis cezası getirildi, daha önce üst sınırı 3 yıl olan kapkaççılığa da 7 yıl ceza getirildi.

Dün kabul edilen maddeler ise özetle şu hükümleri içeriyor:

HAKSIZ ARAMA YOK

Hukuka aykırı olarak bir kişinin üstünü, eşyasını, aracını arayan, 1 yıla kadar hapis cezası alacak.

TELESAPIĞA HAPİS

Telefonla insanları taciz edenler, ısrarla gürültü yaparak komşusunu rahatsız edenler para cezasıyla kurtulamayacak, 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacaklar.

TELEKULAĞA ÖNLEM

Kamuoyunda ‘Telekulak’ olarak adlandırılan, aleni olmayan görüşmeleri, hukuka aykırı olarak kayıt edenler 6 ay hapis cezası alacaklar. Bu görüşmeleri açıklayanlara ise 3’te 1 oranında daha ağır ceza verilecek.

PAPARAZZİYE HAPİS

Kamuya açık alanlar dışında, kişinin özel hayatınının gizliliğini ihlal edenler 2 yıl hapis cezası alacaklar. Ünlülerin hayatını takip eden paparazziler ise bu suçu basın yoluyla işledikleri için 3 yıl hapis alacaklar.

FİŞLEMEYE SON

Kamu ve özel sektörde kişiler, siyasi görüş, dini inanç veya ırk kökenine göre fişlenemeyecek. Bunu yapanlar 1-2 yıl hapisle cezalandırılacaklar.

KAPKAÇÇILAR YANDI

Bir kadının kolundan çantasını kaparak çalan kapkaççılar, 3 yıla kadar hapis cezası alıyordu. Artık kapkaççılar, 3-7 yıl hapisle yargılanacaklar.

TACİZ VE LAF ATMA

Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Yeni düzenlemeyle cinsel amaçlı laf atma da bu maddenin kapsamına girecek ve aynı şekilde suç sayılacak.

ELLE SARKINTILIK

Kişinin, vücut dokunulmazlığını ihlal edenler, yine mağdurun şikayeti üzerine 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası alacak. Böylece başta elle sarkıntılığın yanı sıra bir kişinin vüduna cinsel amaçlı dokunan herkes hapis cezasıyla yargılanacak.

Eşcinsel ayrımcılık tasarıdan çıkarıldı

Türk Ceza Kanunu’na (TCK) ilk kez giren ‘cinsel yönelim’ kelimesi, TBMM Adalet Komisyonunca tasarıdan çıkarıldı. Böylece eşcinsellere karşı ayrımcılık yapılmasını açık bir dille cezalandıran düzenlemeden geri adım atıldı.

‘Ayrımcılık’ suçunun düzenlediği madde görüşülürken Adalet Bakanı Cemil Çiçek, suçun kapsamını oluşturan tanımların Anayasa ile paralel hale getirilmesini istedi.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, bunun doğru olmayacağını savundu. Eraslan, ‘cinsiyet’ ile ‘cinsel yönelim’in aynı anlamda kullanılmadığına dikkat çekti. Alt Komisyon üyesi Doç. Dr. Adem Sözüer de cinsel yönelim kelimesini farklı bir amaçla tasarıya koyduklarını anımsattı.

Ancak Bakan Çiçek’in önerisi kabul edildi ve Anayasa’nın 10. maddesindeki tanım tasarıya eklendi. Buna göre, tasarıda yer alan, kişiler arasında ‘cinsel yönelim’in yanı sıra ‘aile durumu, örf ve adet, felsefi inanç, sendika, bir etnik gruba mensupluk’ gerekçesiyle ayrım yapılmasının suç sayılacağı, metinden çıkmış oldu.

Uçakta cep telefonu açana da hapis var

Ceza Kanunu, zorunluluktan hırsızlıkta hakime takdir yetkisi verirken, cep yasağına uymayanlara ceza getiriyor. Uyarılara rağmen uçaklarda cep telefonlarını açanlar da bundan sonra kişilerin hayatını, sağlığını, malvarlığını tehlikeye atan davranışta bulunduğu için 3 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar.

ÇARESİZ KALANA AF

Ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için yapılan hırsızlık karşılığında da hakim ceza vermeme yönünde takdir kullanabilecek. Bu durumda aç kaldığı için ekmek ya da parası olmadığı için acil ihtiyacı olan ilacı çalana ceza verilmeyebilecek. Hırsızlık veya gaspta, çalınan malın ekonomik değerine göre ceza verilecek. Baklava çalan çocuklara hakim isterse hiç ceza vermeyebilecek. Hırsızlık suçunun gece işlenmesinde verilecek ceza, üçte bir oranında artırılacak.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2004 Salı 08:57:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?