18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kaplan'ın iadesine Alman basınından büyük ilgi

Almanya’da yasaklanan İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği’nin (İCCB) yöneticisi Metin Kaplan’ın Türkiye’ye iade edilmesi kararının onaylanması, Alman basınında geniş şekilde yer aldı.

Münster Eyalet Mahkemesi’nin, geçen hafta Köln Şehir İdaresi tarafından alınan sınırdışı kararını onaylamasına ve Metin Kaplan’ın ortadan kaybolmasına yer veren Bild gazetesi, "Karardan sonra Kaplan, kayboldu" manşetiyle konuyu işledi.

Gazetedeki haberde, Meütin Kaplan’ın daha önceki mahkeme kararına paralel olarak Köln’ü terkedemeyeceği ve haftada 1 gün sorumlu olduğu makamlara bölgede bulunduğuna dair bilgi vereceği yer aldı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi ise, Metin Kaplan’ın Türkiye’ye iadesine ilişkin kararı, "Türkiye’nin vermiş olduğu söz neticesinde iade kararı alındı" başlığıyla okurlarına yansıttı.
Gazete haberinde, Türkiye’nin "Metin Kaplan’a herhangi bir zarar vermeyeceği" konusunda söz verdiği hatırlatıldı.

Frankfurter Rundschau gazetesi de, Metin Kaplan’ın Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarı olan Anıtkabir’e yapılması planlanan saldırı sonrasında yakalandığını, mahkeme sürecinin Almanya’da yapıldığını ve Türkiye’nin Kaplan hakkında sadece hukuki bir yargılamanın yapılacağı garantisini vermesinin ardından, Almanya’nın da Kaplan’ın Türkiye’ye iadesi kararını verdiğini belirtti.

Die Welt gazetesi de, Metin Kaplan’ın Münster Eyalet Mahkemesi’nce verilen Türkiye’ye iade kararına geniş yer ayırdı.

Kararın gelişme ve gözaltına alma sürecini işleyen gazete, Türkiye’nin Metin Kaplan’a herhangi bir tehlike arz etmediğine değindi.

Bilindiği gibi, Köln İdare Mahkemesi, ülkede faaliyetleri yasaklanan İCCB’nin yöneticisi Metin Kaplan hakkında, Köln Şehir İdaresi tarafından alınan sınırdışı kararını onaylamış ve Almanya’daki oturma iznini iptal etmişti.

Mahkeme, kamuoyunda "Kara Ses" olarak bilinen Cemalettin Kaplan’ın oğlu olan Metin Kaplan’ın oturma izninin sona erdiğini, bu nedenle Köln Şehir İdaresi tarafından alınan kararın geçerli olduğunu bildirmişti.

FRANKFURT-(İHA)
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2004 Perşembe 13:10:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?