17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

KAR HAYATI FELÇ ETTİ

       
İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Yıldırım, son 24 saat içinde Kartal'da metrekareye 40, Göztepe'de 49, Florya ve Sarıyer'de 50, Şile'de 58, Kilyos-Kumköy'de 64 kilogram yağış düştüğünü söyledi.
      Kar yağışının yarın ve cumartesi günü aralıklı olarak sürmesinin beklendiğini anlatan Yıldırım, özellikle bu geceden itibaren hafta sonu dahil olmak üzere kuvvetli don ve buzlanma meydana geleceğine dikkati çekti.
      Yıldırım, ''Özellikle poyraz fırtınası bugün çok etkili olacak ve öğleden sonra etkisini artıracak. Vatandaşlar ve gemicilerin dikkatli olması gerekir'' dedi.
      Önümüzdeki pazar günü havanın parçalı bulutlu olacağını kaydeden Mustafa Yıldırım, kentte ısının yarın eksi 5 - eksi 3, cumartesi günü eksi 6 - eksi 2, pazar günü de eksi 6-1 derece olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.
      İstanbul Valisi Muammer Güler, il genelindeki ilk ve orta dereceli okullarda karnelerin bugün dağıtılacağını belirterek, öğrencilerin de yarından itibaren sömestr tatiline başlayacağını bildirdi.
      Sabah başlayan tipi nedeniyle İstanbul'da trafik felç oldu. Çalışanlar işyerlerine, öğrenciler okullarına güçlükle ve gecikerek ulaşabildi. Tipinin aralaksız sürdüğü kentte şehiriçi ulaşım zorlukla yürütülüyor.
     
     KENTTE ELEKTRİK KESİK

      İstanbul'un Avrupa Yakası'nın yüzde 80'ine, kenti etkileyen kötü hava koşulları nedeniyle elektrik verilemediği bildirildi.
      Avrupa Yakası'nda elektrik dağıtımını üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) yetkililerinden alınan bilgiye göre, saat 11.15'ten itibaren, Türkiye Elektrik İletim A.Ş'deki (TEİAŞ) sistem arızasından ötürü bu bölgedeki abonelerin yüzde 80'i elektriksiz kaldı.
      Aynı bölgede ayrıca, yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle havai hat şebekesi olan kısımlarda çok sayıda orta gerilim ve alçak gerilim arızaları meydana geldi.
      BEDAŞ yetkilileri, TEİAŞ'ın sistem arızasını gidermesinin ardından bölgedeki trafolara elektrik verileceğini ve şebekedeki arızalara müdahale edilebileceğini söylediler.
      Bu arada İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Basın Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ''İstanbul'da kötü hava şartları nedeniyle meydana gelen enerji kesintilerinden dolayı, şehre düzenli olarak su verilememektedir'' denildi.
     
     SULAR DA KESİLDİ...

      Açıklamada, sabah saatlerinde kar yağışının başlamasından dolayı kar ve buzlanmaya karşı, ''B Planı''na göre önceden belirlenen ana arterlerde ekiplerin gün boyu çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.
      Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin 5 bölgede 4 bin 781 personel, 341 ekip ve 466 araçla çalışma yaptığı, 56 ton da tuz kullanıldığı anlatılan açıklamada, ''su birikintisi'' ihbarı olarak itfaiyeye 48, İSKİ'ye de 715 müracaat geldiği ve bunlara müdahale çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.
      Açıklamada, Darlık Barajı bölgesinde enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar nedeniyle elektrik kesintileri yaşandığı ve buradan su alan Zeytinburnu, Avcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler, 500 Evler'e su verilemediği bildirildi.
      Ayrıca, İDO'nun saat 08.30'da yapılması gereken Yenikapı-Bandırma, 18.30'daki Bandırma-Yenikapı, 07.30'daki Mudurnu-Armutlu ve Yenikapı-Bostancı ile 07.30'daki Bandırma-Yenikapı-Bostancı seferlerinin, kötü hava koşulları nedeniyle iptal edildiği belirtildi.
      
     OKULLARA ERKEN TATİL

      Vali Güler, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i uğurlamak için geldiği Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul'daki hava koşullarının yarın daha da olumsuzlaşarak devam edeceğini, bu nedenle karnelerin bugün dağıtılarak okulların yarın tatil edilmesine karar verildiğini söyledi.
      Öğrencilerin sömestr tatilini bölerek okula karne için tekrar gelmemeleri için okul yöneticilerine ''karneleri hazır etmeleri'' konusunda talimat verdiklerini anlatan Güler, öğrencilerden de ''tatillerini iyi değerlendirmelerini'' istedi.
      İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, ildeki hava koşullarının olumsuzluğu nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda karnelerin bugün verileceğini bildirdi.
      Balıbey, Meteoroloji yetkililerinden aldıkları bilgiye göre İstanbul'da bugün yoğun kar yağışı beklendiğini anlatarak, ''Hava şartları bugün olumsuzluğunu artırırsa, saat 10.00 itibariyle İstanbul'daki ilk ve orta dereceli okullarda karneler dağıtılacak ve yarı yıl tatili başlamış olacak'' dedi.
      Önceden uyarılan okul yöneticileri ve öğretmenlerin buna hazır olduğunu ifade eden Balıbey, herhangi bir sorun yaşanmayacağını kaydetti.
     
     AKOM, ''B PLANI''NI UYGULAMAYA KOYDU

      İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nce (AKOM) yapılan yazılı açıklamada da, merkezde dün yapılan toplantı sonucu ''B Planı''nın uygulamaya konulduğu ve ekiplerin bu plan çerçevesinde çalışmalarına başladığı belirtildi.
      Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İtfaiye, İSKİ, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü ekiplerinin kritik arterleri denetim altında tuttuğu, gereken durumlarda da müdahale ettiği anlatılan açıklamada, sabah saatlerinde kar ve fırtınanın etkisiyle zaman zaman meydana gelen trafik yoğunluğunun Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ile koordineli çalışmalar sonucu giderildiği bildirildi.
      Kentte dün öğle saatlerinde başlayan ve akşam saatlerinden itibaren etkisini artıran yağmur nedeniyle göllenme ihtimaline karşı ekip ve araçların bekletildiği, ana arterlerde 13 noktada meydana gelen göllenmeye müdahale edildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
      ''Avrupa Yakası'nda Elmabahçesi köprüaltı, Merter Koşuyolu, Bakırköy Eski Havaalanı Caddesi ve Beşiktaş merkezde, kanal tıkanıklığı nedeniyle su göllenmesi olmuştur.
      Anadolu Yakası'nda da, Çetin Emeç Bulvarı ve Bostancı'da ara sokaklarda giderlerde tıkanma oluştu. Evlere su taşma tehlikesine karşı önlemler alındı. Küçükbakkalköy-Dudullu yolu gümrük önünde oluşan su birikintisine müdahale edildi. Kartal-Pendik arası E-5 Karayolu'nda Topselvi Deresi'nin altyapı çalışması nedeniyle, bu noktada iki şeritte araç trafiği bir süre aksadı.'' İstanbul'u etkisi altına alan kötü hava koşulları nedeniyle Beykent ve Işık üniversitelerinde eğitime 1 gün ara verilirken, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) de sınavlar ertelendi.
     
     ÜNİVERSİTELER KAPANIYOR...

      Marmara Üniversitesi'nde (MÜ) bugün yapılması gereken sınavlar, İstanbul'daki kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi.
      MÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ikinci öğretimde saat 17.00'den itibaren gerçekleştirilmesi gereken tüm sınavların, kenti etkileyen olumsuz hava şartlarından dolayı ertelendiği bildirildi.
      Üniversitenin örgün ve ikinci öğretim programlarında yarın yapılması planlanan sınavların da, daha sonra belirlenecek bir tarihe ertelendiği kaydedildi.
      Sabancı Üniversitesi'nde, kötü hava koşulları nedeniyle eğitime ara verildi.
      Sabancı Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, hava şartları nedeniyle bugün saat 15.30'dan itibaren tatil edilen okulun, yarın da kapalı olacağı bildirildi.
      Yapılan açıklamaya göre, Beykent Üniversitesi, kentteki olumsuz hava şartlarından dolayı yarın tatil edildi.
      İstanbul'u etkileyen kötü hava koşulları nedeniyle Haliç Üniversitesi de yarın tatil edildi.
      Haliç Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartlarından dolayı eğitime yarın ara verildiği bildirildi.
      Işık Üniversitesi de bugün saat 15.00'ten itibaren eğitime ara verirken, okulun yarın da kapalı olacağı bildirildi.
      YTÜ Senatosu da, bugün, yarın ve cumartesi günü yapılacak sınavları ileri bir tarihe erteledi.
      Senato, bugün yapılması gereken sınavların 26 Ocak Pazartesi, yarınkilerin 27 Ocak Salı, cumartesi günü yapılması gerekenlerin de 28 Ocak Çarşamba günü, daha önce ilan edilen saatlerde gerçekleştirilmesini kararlaştırdı.

ANTALYA'DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ      

      Antalya'da dün gece başlayan fırtına ve yağış yüzünden karayolu ulaşımında da sorunlar yaşanıyor.
      Karayolları Bölge Müdürlüğü Yol Bakım Başmühendisi Gençağa Karakaş, yaptığı açıklamada, tüm karayollarında taş düşmesi ya da ağaç devrilmesi yüzünden sorunlar yaşandığını bildirdi. Karakaş şu bilgileri verdi:
      ''Bölgemizde hemen her tarafta bir doğal afet yaşıyoruz. Uzun süredir hiç görmediğimiz bir yağış ve fırtına var. Antalya-Altınyaka Karayolu, 16 ve 25. kilometrelerde meydana gelen heyelan yüzünden trafiğe kapandı. Antalya-Burdur Karayolu'ndaki Kepez mevkiinde de yola bir ağaç devrildi. Bölgeye vinç ve testere gönderdik. Ancak ulaşım, tali yollardan sağlanabiliyor. Yağış ve fırtına sürürse daha büyük sıkıntılar yaşayabiliriz.'' Karakaş, Karayolları ekiplerinin teyakkuza geçtiğini ve 24 saat esasına göre görev yaptıklarını belirtti. Karakaş, Antalya-Burdur, Antalya-Alanya, Antalya-Kemer, Antalya-Altınyaka, Antalya-Korkuteli, Antalya-Isparta ve çevre yollarında birer ekibin sürekli çalışarak, yolları açık tutmak için çaba sarf ettiklerini bildirdi.
      Bu arada, Antalya-Kemer Karayolu Tünektepe mevkiinde yola taş ve toprak düştü. Bu yolda trafik tek şeritten sağlanıyor.
     
     SOKAĞA ÇIKMAYIN ANONSU

 Alanya'da fırtına ve yağış bazı ağaçların devrilmesine yol açarken, belediye hoparlörlerinden yapılan anonsta, vatandaşlardan zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları istendi.
      Gazipaşa'da ise dolu, açık tarım alanlarında zarara yol açtı. Dolunun özellikle enginar, brokoli, lahana ve çilek ekili tarlalarda zarara yolaçtığı bildirildi.
      Antalya kent merkezindeki Balbey Mahallesi'nde bir aracın üzerine ağaç devrildi. Can kaybı yaşanmayan olayda ağaç itfaiye ekiplerince kaldırıldı. Yüzüncüyıl Bulvarı'nda da devrilen bir ağaç hareket halindeki Abdullah Türkmen idaresindeki 34 UC 2077 otomobilin üstüne düştü. Ağaç itfaiye ekiplerince kaldırıldı. Sürücü kazadan yara almadan kurtuldu. Kent merkezinde, Yeni Emek Mahallesi'nden sonra, Kültür Mahallesi'ndeki Uyaroğlu ve Kütükçü Mahallesi'ndeki Eyüpsultan camilerinin minareleri yıkıldı.
      Bu arada, fırtına nedeniyle fiberoptik kablonun kopması yüzünden şehirlerarası telefon görüşmeleri de yapılamıyor. Telekom yetkilileri, ekiplerin çalışmalara başladıklarını, arızanın kısa sürede giderilmesi için çaba sarf ettiklerini bildirdiler.
     
     MANAVGAT

      Manavgat Kaymakamı Mehmet Çapraz, ilçede rüzgarın saatte 75 kilometre hızla estiğini, şiddetli yağış nedeniyle Manavgat Irmağı'nın 1 metre kadar yükseldiğini söyledi. Çapraz, ırmağın henüz bir tehlike oluşturmadığını ifade ederek, ilçe merkeziyle, Ilıca, Kumköy, Evrenseki beldelerinde elektrik kesintisi yaşandığını bildirdi.
     
     SERİK

      Serik'e bağlı Boğazkent Beldesi'nde fırtına yüzünden elektrik kesildi. Acısu Deresi'nin taşması sonucu Belek ve Kadriye civarındaki yazlık konutların alt katlarını su bastı. Karadayı ve Gebiz Beldesi'nde plastik seralar fırtınadan dolay zarar gördü. İlçe merkeziyle bazı belde ve köylerde elektrik hatlarında hasar meydana geldi ve telefon direkleri devrildi. Buğday ekili tarım alanları da su altında kaldı. Kaymakam Mehmet Aydın, yağış ve fırtınanın etkili olduğu belde ve köylerde incelemeler yapıyor.
     
     KUMLUCA

      Kumluca'da yağış ve fırtına aralıklarla sürüyor. İlçe merkezindeki Yeni Mahalle ile Salur ve Hacıveliler köylerinde seralar fırtınadan zarar gördü.
      Yağış nedeniyle yollar, caddeler ve tarım alanlarında su seviyesi yükseldi. İlçede elektrik ve su kesintisi yapılmıyor. Fırtına nedeniyle Alakır Çayı'nın denize akmasında sıkıntı yaşanıyor.
     
     FİNİKE

      Finike'de de derelerde su seviyesi yükseldi. Yenimahalle, İskele ve Kum Mahallesi'nden geçen derelerde taşmalar oldu.

ÇANAKKALE KARANLIKTA KALDI

Çanakkale'de, dün akşam başlayan kar yağışı ve fırtınanın enerji nakil hatlarında yol açtığı hasar nedeniyle kent merkezi ile ilçelere sabah saatlerinden itibaren elektrik verilemiyor.
      TEDAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre, kar yağışı ve fırtına, enerji nakil hatlarındaki tellerin kopmasına neden oldu. Kent merkezi ile 11 ilçeye, saat 06.00'dan itibaren elektrik verilemiyor. Yetkililer, il genelinde hasar tespit çalışmalarına başlandığını, kopan tellerin onarılması için fırtınanın dinmesinin beklendiğini söylediler.
      Bu arada, elektrik kesintisi nedeniyle Çanakkale Devlet Hastanesi'nde, acil vakalar dışındaki ameliyatların iptal edildiği bildirildi.
      Kar yağışı ve fırtına, Çanakkale bölgesinde ulaşımda da aksamalara yol açıyor.
      Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Çanakkale-İzmir ve Çanakkale-Bursa karayolunun ulaşıma kapandığını belirterek, yolda kalan araç sürücülerinden en yakın akaryakıt istasyonuna sığınmalarını istediler.
      Yol açma çalışmalarına katılmak üzere Yenimahalle Köyü'ne giden Köy Hizmetleri'ne ait üç greyder de yolda kaldı. Greyder sürücülerinin kendi imkanlarıyla araçları kurtarmaya çalıştıkları kaydedildi.

BALIKESİR'DE 500 KÖY YOLU KAPALI

Sabah saatlerinde tipi şeklinde başlayan kar nedeniyle Balıkesir ve ilçelerine bağlı 500'ü aşkın köy yolu ulaşıma kapandı.
      Taşımalı eğitim yapan bazı okullarda öğrencilerin, yolların kapalı olması nedeniyle köylerine dönememeleri üzerine Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü ekipleri devreye girdi. Kar ve fırtınanın enerji nakil hatlarında yol açtığı hasar Balıkesir il merkezinde elektrik kesintisine neden oldu.
      Balıkesir Valisi Atıl Üzelgün, kötü hava koşullarının bölgeyi adeta esir aldığını belirterek, '''Çok fazla olumsuzluklar yaşıyoruz'' dedi.
      İl genelinde karnelerin bugün dağıtılması konusunda Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine talimat verdiğini, okulların tatil edilip edilmeyeceği konusunda karar verecek komisyonun toplantısının sürdüğünü anlatan Üzelgün, köy yollarının yanı sıra karayollarında da yer yer kapanmalar olduğunu, bu yolları açık tutmak için ekiplerin aralıksız çalıştıklarını söyledi.
      Üzelgün, Balıkesir-Çanakkale güzergahında enerji nakil hatlarındaki hasar nedeniyle kente elektrik verilemediğini ifade ederek, her türlü ihbar ve şikayetleri değerlendirdiklerini belirtti.
      Köy Hizmetleri Müdürü İbrahim Akbıyık da tüm ilçelerin köylerinde sıkıntı bulunduğunu, yağışın bu şekilde devam etmesi halinde akşam saatlerinde il genelinde açık köy yolu kalmayacağını söyledi.
      Özellikle taşımalı sisteme dahil okullardaki öğretmen ve öğrencilerin dönüş yapmak için kendilerinden yardım istediklerine değinen Akbıyık, ''Herhangi bir çalışma yapamıyoruz. Tipi olduğu için açtığımız yollar 10-15 dakikada eski haline dönüyor'' dedi.
      Bu arada, Ayvalık İlçesi'nde bu sabah başlayan karla karışık yağmur, tarım arazilerinin, çok sayıda ev ve işyerinin sular altında kalmasına neden olurken, trafo merkezini su basması yüzünden ilçe merkezinde elektrik kesildi.
      Yetkililer, bazı enerji nakil hatlarının İzmir'den beslendiğini, bu sayede ilçeye aralıklarla elektrik verilebildiğini belirtirken, ilçedeki ilköğretim okulları ve liselerin tatil edildiğini söylediler.
      DSİ Balıkesir Bölge Müdürü Şahin Durukan, su baskınlarını yerinde görmek amacıyla bölgeye gitti.
      Bu arada, yoğun kar yağışı nedeniyle Susurluk ilçe merkezi ile köylerinde okullar tatil edildi.
    

SIVAS'TA YOLLAR KAPANDI

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle, Sivas-Yozgat ve Sivas-Malatya Karayolu ile Malatya’yı Kayseri’ye bağlayan Gürün-Pınarbaşı yolu trafiğe kapandı. Çok sayıda aracın yollarda mahsur kaldığı bildirildi.
       Malatya’yı Kayseri’ye bağlayan Karayolu’nun Gürün-Pınarbaşı bölümüyle, Sivas-Malatya Karayolu’nun Kangal-Hekimhan bölgesinde ise yoğun tipinin etkili olduğu ve bu yönlerde de trafiğin kapalı olduğu kaydedildi

Ajanslar
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2004 Perşembe 00:00:23
Güncelleme :23 Ocak 2004 Cuma 14:22:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MUHAMMET EMİN BOZYOKUŞ IP: 217.195.202.xxx Tarih : 15.05.2007 10:09:24
karayolları mahallesi kar yagınca buz devri gibi oluyor

merveöztürk IP: 212.175.115.xxx Tarih : 21.02.2008 14:10:23

yazdığınız haber bence gayet güzel ama bence biraz uzun olmuş


tansu kutlu IP: 81.214.26.xxx Tarih : 21.02.2008 20:13:54

allah yardımcıları olsun artık ne denir ki yazık!