20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kara bulutlar dağılmıyor

Küresel kredi krizinin yayılabileceği endişeleri piyasalardaki dalgalanmayı artırırken, özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında riskten kaçışın artması ile daha büyük kayıplar yaşanıyor.

Borsalardaki düşüşün yanı sıra petrol ve değerli metallerin yükselmesinin de etkisiyle yatırımcıların gelişmekte olan piyasa varlıklarına olan iştahının azaldığı belirtilirken, Türkiye'de bundan nasibini alıyor. ABD'de devam eden kredi piyasası endişelerinin ABD vadeli işlemlerine ve Avrupa borsaları üzerinden Türkiye'ye de yansımasıyla, yılbaşından beri süren düşüşe tepki veremeyen İMKB dün de yüzde 1'in üzerinde geriledi.

41 BİNİN ALTINI GÖRDÜ

Gün içinde 41 bin puanın da altına inen ve 40 bin 954 puan ile günün en düşük seviyesini test eden İMKB, günün tamamında 615 puan düşerek 41 bin 343 puandan kapandı.

DOLAR 1,23'E YÜKSELDİ

Hak Menkul Kıymetler Borsa İşlemler Müdürü Oğuz Yılmaz, "Yurtdışına bağlı olumsuzluk devam ederken, biz de tepki vermekte zorlanıyoruz" dedi. Yılmaz, türbanla ilgili anayasa değişikliği hakkındaki belirsizliğin devam etmesinin de piyasaları tedirgin ettiğini belirterek, "Bu konular netleşmediği ve yurtdışı piyasalar durulmadığı sürece, bence yılbaşından beri devam eden düşüşe tepki veremeyecek" dedi.

Bu yıl ocak ayı ortasına kadar yaşanan düşüşler nedeniyle "1 YTL olur mu" sorularının sorulmaya başlandığı dolar, küresel piyasalarda artan kaygılar nedeniyle FED'in faiz indirimlerinin etkisinin de azalmasıyla yükselişe geçti. Dolar dün bankalararası piyasada 1,23 YTL'nin üzerine kadar yükseldi. Global kredi kaygılarının canlanması ve dünya ekonomisinin beklentilerin üzerinde yavaşlayacağı endişelerinin yanı sıra, iç piyasada türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliğinin TBMM'de kabulünün getirdiği gerginliğin de doların yükselişinde etkili olduğu belirtildi. Lira, dün Merkez Bankası kapanış kurlarına göre dolar karşısında yüzde 1.99, euro karşısında yüzde 2.46 değer kaybetti.

Serbest piyasa kapanışlarında ise dolar 1,2300 YTL, euro 1,7840 YTL oldu. Şubat başında 1,17 YTL'nin altında olan dolar, 11 günlük sürede yüzde 5.2 yükseldi.

IMF BUYUK YAVAŞLAMA BEKLİYOR

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ABD ekonomisinde önemli bir yavaşlama olacağını ve bunun bir süre devam edeceğini belirtti. Hindistan'a yaptığı üç günlük ziyarete başlarken düzenlediği basın toplantısında Strauss-Kahn, "ABD'deki yavaşlama hem önemli olacak hem de bir süre devam edecek" dedi. IMF, global kredi piyasalarında devam eden çalkantının etkisiyle geçen ay dünya genelinde büyüme tahminini düşürmüştü.

Bugün
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2008 Salı 03:11:33
Güncelleme :12 Şubat 2008 Salı 12:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?