17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kara kış yurdu felç etti!

Türkiye’yi etkisi altında bulunduran soğuk ve yağışlı hava hayatı olumsuz etkiliyor. Karadeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kar yağışı etkili oluyor. Birçok il ve ilçede okullar tatil edildi.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, bugün yurdun kuzey ve doğu kesimleri çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Batı Karadeniz kıyıları, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu’nun doğusu yağışlı, diğer yerler parçalı ve az bulutlu geçecek. Yağışlar Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda yer yer etkili olmak üzere Doğu Karadeniz kıyılarında yağmur ve karla karışık yağmur, diğer yerlerde kar şeklinde devam ediyor. Hava sıcaklığı, batı bölgelerde biraz artacak, diğer yerlerde azalmaya devam edecek.
Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında hafif, iç kesimlerde görülecek kuvvetli don olayı ile Marmara ve yurdun iç kesimlerinde görülecek buzlanmaya karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

Kapalı yolların sayısı arttı

Türkiye’de bazı bölgelerde etkili olan kar, tipi, çığ ve heyelan nedeniyle kapalı yollar bulunuyor. Kapalı yolları ulaşıma açma çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Karayolları Genel Müdürlüğü Bakım Şubesi’nden edinilen bilgilere göre, kapalı ya da aralıklarla geçişe izin verilen yollar şöyle:
"Konya’nın Taşkent-Alanya, Akören-Bozkır; Kayseri’nin Kayseri-Erkilet-Boğazlıyan (Çokgöz Köprüsü mevkii, Suluova-Ladik; Samsun’un Amasya-Zile, Zile-Terziköy-Amasya, Bozcalı-Aybastı, (Ordu-Gölköy) Ayr.-Kabadüz-Çambaşı; Elazığ’ın (Malatya-Elazığ) Ayr.-Pütürge, (Elazığ-Bingöl)Ayr.-Sancak-Kığı Ayr., Genç-Yenisu, Erzurum-Karlıova Ayr.-Yedisu, Ayrım-Sancak, Karlıova-Çatak, Elazığ-Bingöl yolunun Karakoçan Ayrımı-Bingöl arasındaki kesimi, Ovacık-Geyiksuyu, (Erzincan-Erzurum) Ayrımı-Pülümür-Tunceli, Tunceli-Ovacık, (Narince-Gerger) Ayr.-Nemrut Dağı, Gerger-Taraksu, (Erzurum-Karlıova) Ayr.-Tekman; Trabzon’un İyidere-İkizdere-İspir, Dereli-Şebinkarahisar (Eğribel Mevkii), Bayburt-Çaykara (Soğanlı Dağı mevkii), Yomra-Özdil, Araklı-Dağbaşı-Uğrak (Salmankas Dağı Mevkii), (Gümüşhane-Bayburt) Ayr.-Yağmurdere (Kostandağı mevkii), (Gümüşhane-Torul)Ayr.-Şiran (Tersun dağı mevkii); Van’ın Yukarı Narlıca-Bahçesaray; Erzurum’un (Erzurum-Aşkale) Ayr.-Gölyurt, Erzurum Çevre Yolu, Erzurum-Çat-Karlıova, Ağrı İl sınırı-Cumaçay, Kağızman Ayr.-Cumaçay, Tekman-Gökoğlan-Karlıova, Ardahan- Şavşat, Damal- Posof; Kastamonu’nun Taşköprü-Çiftlik, Şenpazar-Pınarbaşı, Şenpazar-Doğanyurt, Ereğli-Devrek, Alaplı-Yığılca, (Alaplı-Ereğli) Ayr.-Ormanlı".

Çanakkale'ye mevsimin ilk karı yağdı

Çanakkale’ye mevsimin ilk karı yağdı. Sabah saat 10.00 sıralarında başlayan yoğun kar yağışı sürücülere zor anlar yaşattı. İl merkezinin yüksek kesimlerinde kar kalınlığı 5 santimetreye ulaşırken, belediye ekipleri buzlanmaya karşı yollarda tuzlama çalışmalarına başladı. Kar yağışının Çanakkale’nin Çan ve Yenice ilçelerinde de etkili olduğunu belirten yetkililer, yağışın gün boyunca aralıklarla devam edeceğini açıkladı.
Samsun’da 2 gündür devam eden kar yağışı nedeniyle 161 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Samsun merkez ve ilçelerinde toplam bin 705 kilometre uzunluğunda 161 köy yolu ulaşıma kapalı. Yetkililer, ulaşıma kapalı yollarını açmak için 26 ekibin 21 greyder, 1 dozer, 1 kar makinesi ve 1 kamyonla çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Kar kalınlığının yüksek kesimlerde 30 ila 50 santimetreye ulaştığı köylerde, kar yağışının şu anda durduğu ve kapalı köy yollarının 1-2 gün içinde ulaşıma açılacağı kaydedildi. Samsun merkez 8, Alaçam 3, Yakakent 5, Bafra 4, Çarşamba 9, Havza 20, Ladik 6, Terme 12, Tekkeköy 10, Vezirköprü 35, Salıpazarı 21, 19 Mayıs 2, Ayvacık 20 ve Asarcık’ta 6 köy yolu kapalı bulunuyor.
Trabzon, Giresun ve Rize’nin iç kesimlerinde yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle Giresun genelinde yaklaşık 522, Rize’de 60 ve Trabzon’da ise 248 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Giresun ve yöresinde iki gündür süren kar yağışları eğitim-öğretimin aksamasına neden oldu. Kar yağışı nedeniyle Giresun merkez ile Yağlıdere, Görele, Espiye, Güce, Keşap, Dereli, Çanakçı ve Şebinkarahisar İlçeleri’nde bulunan tüm okullar bugün, Doğankent ve Alucra İlçesi’nde ise 2 gün tatil edildi. Olumsuz hava şartları nedeniyle Giresun genelinde yaklaşık 400 köyle, 7 beldeye elektrik verilemediği bildirildi. Bölgede süren kar yağışı nedeniyle Giresun’u Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçeleriyle Sivas’a bağlayan 2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidi ve Rize-Erzurum karayolu Ovit Geçidi’nde ulaşıma kapalı bulunuyor.
Sivas’ta gece saatlerinde etkili olan tipi nedeniyle, Sivas-Kayseri Karayolu 3 saat trafiğe kapanırken, 30 araç yolda mahsur kaldı. Gece saatlerinde 30 aracın Sivas-Kayseri Karayolu’nun Taşlıdere mevkiinde mahsur kaldığı, 3 saat kapalı bulunan karayolunun, yapılan çalışmalar sonucunda tekrar trafiğe açıldığı bildirildi.

Doğuda bin 161 köy yolu kapalı

Yoğun kar yağışı ve tipi Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bölgede bin 161 köyün merkezlerle bağlantısının kesildiği bildirildi. Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Erzurum’da 542, Erzincan’da 368, Ağrı’da 172, Ardahan’da 59, Iğdır’da 6 ve Kars’ta da 14 köy yolunun ulaşıma kapandığını bildirdi. Bölgede toplam bin 161 köyün 7 bin 619 kilometre yolunda ulaşım sağlanamıyor. Köy Hizmetleri ekiplerinin, yol açma çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü belirtildi. Dün gün boyunca devam eden yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden Erzurum’dan, Kars ve Ağrı’ya ulaşımın sağlandığı Kuzey Çevre Yolu kapandı. Karayolları ekipleri, yolun bu kısmını açabilmek için tuzlama ve kürüme çalışmasını sürdürüyor. Erzurum-Bingöl Karayolu Çat-Karlıova arasında, Erzurum-İspir Karayolu kar ve tipi sebebiyle kapalı bulunuyor.
Erzincan-Sivas, Erzincan-Gümüşhane ve Erzincan-Erzurum karayollarında ulaşım aksamalı olarak yapılabiliyor.

Erzincan-Sivas Karayolu Sakaltukan mevkii ile Erzincan-Gümüşhane Karayolu Ahmediye Bakımevi mevkiindeki yoğun kar yağışının yanı sıra sis ve tipi, araçların güçlükle seyretmesine sebep oluyor. Karayolları ekipleri, kar temizleme çalışmalarını sürdürürken, trafik ekipleri zincirsiz araçların yola çıkmasını izin vermiyor. Erzincan merkez ve ilçelerine bağlı çok sayıda köy yolu ulaşıma kapandı. Erzincan ve ilçelerinde toplam 368 köy yolunun merkezlerle olan bağlantısının kesildiği bildirildi. Erzincan’da ayrıca Çayırlı, İliç ve Otlukbeli ilçelerinde okullar 1 gün süreyle tatildi edildi.
Elverişsiz hava şartları sebebiyle Kars’a bugün yapılması gereken Ankara-Kars uçak seferi karşılıklı olarak iptal edildi.
Kar yağışı ve tipi sebebiyle Ardahan-Artvin Karayolu Ardahan Şavşat arasıda kapandı. Karayolları ekipleri, yolun açılması için çalışmasını sürdürüyor.
Gümüşhane ve çevresinde önceki akşam başlayan ve aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle bütün köy yolları ulaşıma kapandı. Gümüşhane Köy Hizmetleri İl Müdürü Selahattin Varan, Gümüşhane’nin 321 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirterek, "Kar nedeniyle herhangi bir çalışma yapamıyoruz. Yağış durur durmaz yol açma çalışmalarına başlayacağız" dedi.
Bu arada, Zigana Dağı’nda kar kalınlığı 50 santimetreyi bulurken, ilçe merkezlerinde de 25 santime çıktı. İl Hıfzısıhha Kurulu, Gümüşhane merkez ve ilçelerle köylerdeki ilk ve orta dereci okullarda eğitime 1 gün süreyle ara verilmesini kararlaştırdı. 

Birçok il ve ilçede eğitime ara verildi

Ordu’nun 15 ilçesinde, yoğun kar yağışı sonucu okullar tatil edildi. Ordu Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Uzun, yoğun kar yağışı sonucu birçok köyün ilçe merkezleri ve birbirleriyle olan ulaşım bağlantılarının kesildiğini belirterek, "Aybastı, Çaybaşı, Gürgentepe, Gölköy, Kabataş, Kumru, Çatalpınar ve İkizce ilçelerinde okullar 1 gün, Ulubey, Akkuş ve Çamaş İlçeleri’nde 2 gün tatil edildi. Ünye, Korgan, Kabadüz ve Perşembe ilçelerinde ise birbirinden uzak ve ulaşımı zor şartlarda gerçekleşen bazı köylerde de kısmi tatil uygulanıyor. Diğer ilçelerde okulların tatil edilmesine sebep olacak miktarda bir sıkıntı yok" dedi.

Bu arada, Ordu’da yoğun kar yağışı sonucu 412 köyün yolu ulaşıma kapanırken, 4 ilçe ve 13 beldeye elektrik verilemiyor.
Bitlis’te grip salgını ve kar yağışı nedeniyle il merkezindeki tüm ilk ve orta dereceli okullar 2 gün tatil edildi. Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, okullarda yapılan sağlık taramasında öğrencilerin yüzde 40’ında grip tespit edildiğini söyledi. Hacımustafaoğlu, gribin daha fazla bulaşmaması ve yoğun kar yağışı nedeniyle il merkezindeki tüm okullarda eğitime 12 Ocak 2004 Pazartesi gününe kadar ara verildiğini aoKALE’YE MEVSİMİN İLK KARIçıkladı.
Bitlis’in Mutki İlçesi’nde de kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar 2 gün tatil edildi.
Ayrıca, Bitlis’in Mutki İlçesi’ne yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle 2 gündür elektrik verilemiyor.
Bingöl’de de devam eden kar yağışı, fırtına ve tipi yüzünden ilk ve orta dereceli okulların bir gün süreyle tatil edildiği belirtildi. 263 köy ve 400 mezra ile irtibatın sağlanamadığı öğrenildi.
Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde 3 gün aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle kaymakamlık, ilçe merkezi ve ilçeye bağlı köylerde ilk ve ortaöğretim okullarının bir gün süreyle tatil edildikleri açıklandı. Karlıova ilçe merkezinde kar kalınlığının 80 santimetre olarak ölçüldüğü bildirildi. Kar ile birlikte fırtına ve tipi yüzünden Bingöl şehir merkezindeki yolların buzlandığı, trafikte aksamalar meydana geldiği belirtildi. Bingöl şehir merkezi ile Düzağaç bölgesini birbirine bağlayan Çapakçur Köprüsü’nde, kayan araçlar nedeniyle maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldiği, trafiğin saatlerce kilitlendiği belirtildi.
Malatya’nın Pütürge ile Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Erkenek kasabasında okulların 2 gün tatil edildiği belirtildi. İlçe Hıfzısıhha Kurulu, ilçe merkezinde kar kalınlığının 30 santimetreye ulaşması nedeniyle ilköğretim ve liseleri 8 ve 9 Ocak günleri tatil etti. Malatya genelinde 146 köy yolunun kapalı olduğu belirtilirken, en fazla Pütürge’de 52, Doğanyol İlçesi’nde de 14 köy yolunun kapalı olduğu kaydedildi.
Tunceli’de ise yoğun kar yağışı sebebi ile eğitime 1 gün ara verilirken, 268 köy yolu ise ulaşıma kapandı. Valilikten alının bilgiye göre, 268 köy yolu yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapandı. Tunceli merkezine bağlı Kopuzlar Köyü Karyemez mezrasında elektrik direklerinin devrilmesi sonucu 13 köyün elektrikleri kesildi. Kar kalınlığının şehir merkezinde 40 santimetreyi, yüksek kesimlerde ise 2 metreyi aştığı belirtildi.

KAYSERİ’DE 315 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI
Kayseri’de dünden bu yana etkili olan kar yağışı nedeniyle 315 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, 8 ayrı ekiple, kapanan köy yollarını ulaşıma açma çalışmalarını sürdürdüklerini açıklarken, köylerdeki kar kalınlığının 15-40 cm arasında değiştiği kaydedildi. Son yağışlarla birlikte Erciyes Kayak Merkezi’nde kar kalınlığının 1 metreyi aştığı öğrenilirken, trafik ekipleri şehir içi ve şehirlerarası yollarda seyreden araçlara zincir takmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.
Niğde’de dün başlayan kar yağışı nedeniyle merkez ve ilçelere bağlı 25 köy yolu ulaşıma kapandı. Niğde Valiliği’nden alınan bilgiye göre, kar kalınlığı, Niğde merkezde 20 santimetreyi, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi aştı. 2 gün boyunca aralıksız yağan kar yüzünden merkez ve ilçelere bağlı Halaç, Kaynarca, Kılavuz, Kızılkapı, Postallı, Kürkçü, İmrahor, Hüsniye, Karamahmutlu, Gökbez, Karacaören, Balcı, Hançerli, Okçu, Kolsuz, Sulucaova, Küçükköy, Narköy, Demirkazık, Ovacık, Aktaş, Murtaza, Hacıabdullah, Çınarlı ve İnli köylerinin yolları ulaşıma kapandı.
Soğuk ve yağışlı hava tüm yurdu etkisi altına alırken, Diyarbakır’a da yılın ilk karı yağdı. Diyarbakır’ın yüksek yerlerinde sabaha karşı kar yağışı başladı. Kısa süreli yağan kar Diyarbakır’da fazla etkisini göstermezken, kar yağışının izleri güneşin ısısıyla silindi. Hava sıcaklığı güneşin açmasıyla yükselirken, bu gece kar yağışının devam edeceği öğrenildi. Bu arada, kar yağışının Diyarbakır’ın ilçelerinde devam ettiği bildirilirken, Hazro ilçesinin yollarının kapandığı ve karayolları ekiplerinin yol açma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

Şanlıurfa’ya da yılın ilk karı düştü. Pazartesi gününden itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisine giren Şanlıurfa’da dün yaşanan yağmur, sabaha karşı yerini kara bıraktı. Şanlıurfa Kalesi ve çevresindeki mahalleler ile Akabe Mahallesi kar yüzünden beyaza büründü. Akabe yokuşunda kar ve soğuk yüzünden kayganlaşan yolda araçlar, zaman zaman trafik akışını etkiledi.

İSTANBUL
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2004 Perşembe 14:01:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
doğuş diken IP: 88.227.225.xxx Tarih : 30.01.2008 15:09:37

yahu arkadaş babam yolda kalmış erzincan amediye dağının durumu nasıl onu söyleyin