17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kara paraya hapis cezası

Yeni TCK`da kara para aklama suçları da düzenlenerek, karaparayla elde ettiği malvarlığını aklamaya çalışan kişilere iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası getiriliyor.

Adalet Komisyonu`nda, yeni Türk Ceza Yasa Tasarısı`nın yürürlük ve yürütme hariç 344 maddesi kabul edildi. Önümüzdeki hafta tasarıdaki bazı maddeler üzerinde tekrir-i müzakere yapıldıktan sonra görüşmeler tamamlanacak. Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, önümüzdeki hafta Salı günü yeniden toplanarak, tasarıya son şeklini vereceklerini bildirdi. Bu tasarıda emeği geçenlerin tarihe iz bırakacaklarını söyleyen Toptan, bu tasarıyı gündeme getiren Adalet Bakanı Cemil Çiçek`in isminin de tarihe altın harflerle yazılacağını kaydetti.

Adalet Bakanı Çiçek ise, ``Yeni TCK ortak üründür ve Türk parlamentosunun millete bir armağanıdır`` dedi.

KARAPARAYI AKLAMA TCK`DA

Komisyonda, bugün tasarının 61 maddesi kabul edildi. Bu maddeler arasında yer alan ``Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama`` ile, karapara suçu ilk defa TCK`ya girdi. Buna göre, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurtdışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek ve meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak amacıyla, çeşitli işlemlere tabi tutan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Bu suçun kamu görevlileri ve belli bir meslek sahibi kişiler tarafından işlenmesi durumunda hapis cezası yarı oranında artırılacak. Karaparayı aklama suçu bir örgüt tarafından işlenirse cezalar bir kat artırılacak.

TEMEL MİLLİ YARARLAR

Komisyonda, ``Temel Milli Yararlara Karşı Hareket`` başlıklı madde de tartışma yaratırken, Doç. Dr. Adem Sözüer, bu maddenin ifade özgürlüğünü sınırlandırdığı görüşünü savundu. Bazı milletvekilleri ise maddenin kapsamını geniş bulurken, Adalet Bakanı çiçek, devletin güvenliğinin TCK`nın başka maddelerinde de korunduğunu, bu maddenin TCK`dan çıkarılabileceğini de ifade etti. Tartışmaların ardından madde kapsamı yeniden belirlenerek kabul edildi.

Buna göre, bağımsızlık, toprak bütünlüğü, milli güvenlik ve Cumhuriyetin Anayasa`da belirtilen temel niteliklerine karşı fiillerde bulunmak amacıyla veya bu nedenle kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için yarar sağlayan vatandaşa üç yıldan on yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası verilecek. Bu suçun savaş sırasında işlenmesi veya basın yayın yoluyla işlenmesi durumunda verilecek cezalar yarı oranında artırılacak. Suç savaş hali dışında işlendiğinde kovuşturma izni Adalet Bakanı tarafından verilecek.

İFTİRADA ETKİN PİŞMANLIK

Tasarıdaki, iftirayla ilgili etkin pişmanlıkla ilgili madde yeniden düzenlenerek, iftira suçunun basın yayın yoluyla işlenmesi durumunda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmayacağı da düzenlendi
ANKARA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2004 Perşembe 18:43:13
Güncelleme :8 Temmuz 2004 Perşembe 18:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?