17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

KARADENİZ'DE PETROL UMUDU

Bakan Güler, Karadeniz'de, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve BP tarafından sürdürülen petrol ve doğal arama çalışmaları hakkında Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Güler, BP ve TPAO tarafından 18 Temmuz 2003 tarihinde Karadeniz'de başlatılan 3 boyutlu sismik arama çalışmalarının 21 Ağustos'ta tamamlandığını ve bu çalışmalara ilişkin değerlendirmelerin büyük oranda tamamlandığını kaydetti. Gerçekleştirilen 3 boyutlu sismik arama çalışmalarının ardından Aralık-2004'te bölgede ilk sondajın gerçekleştirilmesinin planlandığını belirten Güler, bu çalışmaların ardından bölgede bulunacak petrol ya da doğalgazın rezervi konusunda bir rakam söylenebileceğini bildirdi. Petrol ya da doğal aranmasının 'definecilik' gibi riskli bir iş olduğuna dikkati çeken Güler, "Her zaman olumlu sonuçlar çıkmayabilir. İnşallah bu sefer olumlu bir sonuç çıkar" dedi. Güler, Türkiye'nin yıllık 30 milyon tonluk bir petrol tüketiminin bulunduğunu anımsatarak, TPAO'nin söz konusu tüketimin yüzde 15'ini karşıladığını bildirdi. Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinden parayı esirgemeyeceklerinin altını çizen Güler, "Türkiye'de petrol ve doğalgaz olduğuna inanalardanım. Aramalara devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Güler, Akçakoca'da da olumlu lokasyonların bulunduğunu sözlerine ekledi.

KARADENİZ'DE ARAMA YAPMAK YÜKSEK TEKNOLOJİ İSTİYOR
Karadeniz'de derin su araması yapıldığının altını çizerek, derin su aramalarının yüksek teknoloji istediğini ve aramaların kapsamlı olarak sürdürüleceğini dile getiren Güler, Türkiye'nin başka bölge ve ülkelerde de arama çalışmaları sürdürdüğüne temas ederek, Hazar bölgesinde de çok güzel çalışmalar yürütüldüğünü, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) projesinin zamanında biteceğini kaydetti.Türkiye'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına büyük önem verdiklerine dikkati çeken Güler, sondaj çalışmalarını geçen dönemde ikiye katladıklarını, bu yıl da söz konusu çalışmaların geçen yıla oranla ikiye katlayacaklarını ifade etti.
Güler konuşmasında, Petrol Kanunu'nu çıkararak, yerli ve yabancı sermayenin söktörel faaliyetleri açısından önündeki engelleri kaldıracaklarını, Enflasyon Muhasebesi'nin de uygulamaya geçmesiyle yabancı sermayenin önündeki en büyük engelin ortadan kaldırılmış olacağını kaydetti.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Güler, Karadeniz'deki aramalara ilişkin rakamsal bir öngörünün olup olmadığı sorulduğunda, "Rakam vermekten kaçınıyoruz. Önce bulmamız lazım. Rakamsal tahmin 2 ya da 3 sondajdan sonra belli olur. Bundan önce verilecek rakamlar spekülasyondan başka bir işe yaramaz" diye konuştu. Güler, çalışmaların devam etmesinin, verilerin olumlu olduğunun en önemli göstergesi olduğunun altını çizdi. Toplantıya Güler'in yanı sıra TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç, BP Türkiye Başkanı Tahir Uysal, TPAO Genel Müdür Yardımcısı Mete Gürel, BP Exploration Başkan Yardımcısı Hugh Mc Dowell, TPAO Arama Grup Başkanı Ahmet Faruk Öner ve BP Türkiye Arama Müdürü Ashley Price katıldı

BP Exploration Başkan Yardımcısı Hugh Mc Dowell, Karadeniz'deki petrol-doğalgaz arama çalışmalarının BP tarafından finanse edildiğini, çalışmaların bugüne kadar olan maaliyetinin 24 milyon doları bulduğunu söyledi.
Mc Dowell, Karadeniz'de, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve BP tarafından sürdürülen petrol ve doğal arama çalışmaları hakkında Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Dowell, Karadeniz'deki arama çalışmaları çerçevesinde, petrol aramasında en önemli bölümlerden birisi olan 3 boyutlu sismik arama çalışmalarının tamamlandığını, halen 3 boyutlu sismik arama sonuçlarından elde edilen verilen işlenme sürecinin devam ettiğini kaydetti. 3 boyutlu sismik arama sonuçları doğrultusunda Karadeniz'de yapılacak sondajlara ilişkin mahallin tespit edileceğini sözlerine ekleyen Dowell, sondaj için seçilecek gemilerin boğazdan geçişlerinin de sorun olacağını bildirdi. Dowell, Karadeniz'de yürütülen çalışmalar çerçevesinde 2002 yılında 8 bin 500 kilometrelik 2 boyutlu arama, 2003 yılında bin 200 kilometrekarelik 3 boyutlu sismik arama gerçekleştirdiklerini anımsattı. Bir soru üzerine Dowell, Karadeniz'deki arama çalışmalarının maaliyetinin tamamının BP tarafından finanse edildiğini, çalışmaların maaliyetinin bugün itibariyle 24 milyon doları bulduğunu, çalışmalar kapsamında 30 milyon dolarlık daha harcama yapacaklarını vurguladı. Dowel ayrıca, Karadeniz'deki petrol ya da doğalgazın rezervine ilişkin bir tahminde bulunmak için erken olduğunu, işlerini yaptıklarını söyledi.

TPAO, ARAMA ÇALIŞMALARINI BAŞKA ÜLKELERDE DE SÜRDÜRÜYOR
Öte yandan, TPAO Genel müdürü Osman Saim Dinç ise toplantıda yaptığı konuşmada, Karadeniz'deki çalışmaların neticesinde petrol ya da doğalgaz bulmayı ümit ettiklerinin altını çizdi. Dinç, TPAO'nun 2004 yılı arama ve yatırım bütçesinin yüzde 265 oranında arttırıldığını hatırlatarak, bu parayı arama ve üretme konusunda en iyi şekilde değerlendireceklerini ifade etti. Türkiye'nin günde 49 bin varil petrol ürettiğin hatırlatan Dinç, TPAO'nun bu rakamın tüketimin sadece yüzde 10'unu karşıladığını dile getirdi. Dinç, TPAO'nun arama çalışmalarını sadeve Türkiye sınırları içinde sürdürmediğini, Kazakistan ve Libya gibi ülkelerde de faaliyetlerinin bulunduğunu hatırlattı.
BP Türkiye Başkanı Tahir Uysal da konuşmasında, Karadeniz'de deniz derinliğinin yüksek olması nedeniyle bugüne kadar yeterli arama yapılamadığını ifade ederek, 2002 yılında Karadeniz'in doğu kesiminde TPAO ile ortak arama yapmaya karar verdiklerinin altını çizdi. Uysal, Karadeniz'in doğusunda elde edilen 3 boyutlu sismik araştırma sonuçlarının olumlu olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2004 Salı 00:00:20
Güncelleme :20 Ocak 2004 Salı 14:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?