20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Karaman: 'Zerre kadar üzgün değilim'

Görevden alınan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ’’görevden alınmak beni zerre kadar etkilemedi’’ dedi.

Gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Karaman, öğrenim gördüğü üniversitenin raporuyla görevden alındığını belirterek, "üniversiteye kırgınım. Ne Başbakan’a, ne Bakan’a kırgın değilim... Görevden alınmak beni zerre kadar etkilemedi. Biz koltuk kavgasında değiliz. Dün saat 23.00’e kadar çalıştım, bugün de çalışacağım, bundan sonra da çalışacağım’’ diye konuştu.

Hızlı Tren Projesi’ni savundu

"Hayatım boyu, altında kaldığım tek iş bu oldu’’ diyen Karaman, göreve geldiklerinde trenlerin hızının olması gerekenin çok altında bulunduğunu, bu nedenle Hızlı Tren Projesi’nin temelinin atıldığını söyledi.

TCDD’de altyapı ile işletmeciliği birbirinden ayırmak için Yüksek Planlama Kurulu kararı çıkarıldığını anlatan Karaman, Ankara-İstanbul hattının 650 teknik eleman ve 5 bin 100 imza ile projeye hazır hale getirildiğini belirtti.

’’Ben o trene 17 kez çoluğumla ve çocuğumla bindim’’ diyen Karaman, hızlandırılmış trenlerin geliri giderini karşılayan ilk trenler olduğunu açıkladı.

Bilirkişi raporunu eleştirdi

Pamukova’daki hızlandırılmış tren kazasının makinistin olması gerekenden daha yüksek hızda seyrettiği için meydana geldiğini aktaran Karaman, ’’makinist 80 kilometre hızla gitseydi kaza olmayacaktı’’ dedi.

Kazayla ilgili olarak savcılığın oluşturduğu bilirkişi kurulunun hazırladığı rapora atıfta bulunan Karaman, treni raydan çıkaramayan bilirkişinin kusuru yola attığını söyledi.

Karaman, bunun üzerine söz konusu raporu Hollanda’ya ve diğer demiryolu kürsüsü bulunan ülkelere gönderdiklerini, Hollanda’dan da bilirkişinin eksik hesaplama yaptığı ve kazanın nedeninin hız olduğunu saptayan bilgiler geldiğini açıkladı.

Bilirkişi raporunda 8’de 4 TCDD’nin kusurlu bulunmasını da eleştiren Karaman, "hangi yasaya göre suç dağıtıyorsun. Eğer sen yargılıyorsan, o zaman neden mahkemeye gidiyoruz’’ sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

"Basın dedi diye niye istifa edeyim?"

Karaman, bugüne kadar halktan istifa etmesi yönünde bir talep gelmediğini öne sürerek, "birinci kazada ben istifa etseydim, ikinci kazada kim istifa edecekti. Basın dedi diye niye istifa edeyim ve ben ’illa ki gideceğim’ diyemem. Bakanlar Kurulu kararına uydum ben’’ dedi.

Ergüleç de tepkili

Görevden alınan Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Ergüleç de, kaza gecesi bir gazeteciye söylediği sözlerin çarpıtıldığını, konuşmasının içinde sadece ’Allah’ kelimesinin seçildiğini söyleyerek, söz konusu gazeteci hakkında hukuki yollara başvurduğunu kaydetti.
cnn turk
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 13:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?