17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Karamanlis: Türkiye'de demokratikleşmeyi ordu engelledi

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Alman Bild gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin AB üyeliğini destekledi.

Karamanlis, kendisi gibi muhafazakar olan Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan tutumu konusunda ne düşündüğü şeklindeki bir soruya karşılık şunları söyledi:

"Alman hükümetiyle sıkı işbirliği içindeyiz. Angela Merkel ile olan arkadaşlığımız aynı görüşleri paylaşacağımız anlamına gelmez. Şimdi böyle bir süreç içindeyiz. Türkiye’nin AB üyeliği yaklaştıkça, daha fazla insan Türkiye’ye Avrupa perspektifi verilmesinin avantajlarını fark edecektir. Ben Angela Merkel ile yapacağım görüşmelerde bu görüşlerimi dile getireceğim"

Karamanlis, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerinin nasıl bu kadar iyi şekilde geliştiği şeklindeki bir soruya karşılık da "Aramızdaki iyi ilişkiler doğru politikayı yapmamızı sağlıyor. Ancak bu siyasi sorunların da kendiliğinden çözüldüğü anlamına gelmez" şeklinde cevap verdi.

Avrupa’da bazı çevrelerin Erdoğan’a güvenmediği, bu güvensizliğin haklı olup olmadığına ilişkin bir soruyu da Karamanlis, "Erdoğan görüşlerinde ılımlı ve özellikle inancına saygı duyuyorum. Meslektaşım Erdoğan, köktendinciliğe meyil vermekten çok uzaktır" şeklinde yanıtladı.

Karamanlis Türkiye’deki gelişmelerle ilgili olarak da "Türkiye’de ordu uzun yıllar Türkiye’nin Batı’ya yönelmesinin garantörü olarak görüldü, ancak aynı zamanda ülkedeki demokratikleşmeyi engelledi. Şimdi de ılımlı bir İslam hareketinden gelen siyasi bir yönetici var ve bugüne kadar hiç kimsenin yapmadığı kadar demokrasiyi savunuyor" dedi.
BERLİN
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2004 Perşembe 14:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?