19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kardeş Özal'ın defin kararına iptal

Danıştay, Yusuf Bozkurt Özal’ın Süleymaniye Camii Haziresi’ne defnine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Yusuf Bozkurt Özal’ın cenazesi, 12 Ocak 2001’de Bakanlar Kurulu kararıyla Süleymaniye Camii haziresine gömülmüştü.

Avukat Tezcan Çakır’ın, Yusuf Bozkurt Özal’ın Süleymaniye Camii Haziresi’ne defnine ilişkin 9 Ocak 2001 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali istemiyle açtığı dava sonuçlandı. Danıştay 10. Dairesi, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nı oybirliği ile iptal etti.

Kararda, hazirelerin; cami, mescit, tekke gibi dinsel yapıların yanı başında yer alan ve etrafı duvar ya da parmaklıklarla çevrili mezarlıklar olduğu belirtildi.

Bakanlar Kurulu’na, "türbe" ihdas etmek, cami haziresine defin izni vermek yolunda yetki veren bir yasa hükmü bulunmadığı vurgulanan kararda, Bakanlar Kurulu kararının öncelikle tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla ilgili yasaya aykırı olduğu belirtildi.

Bir kişinin ölümünde belediyece tesis olunan mezarlığa gömülmesinin esas olduğu belirtilen kararda, "Yusuf Bozkurt Özal’ın ölümünde belediyelerce tesis edilmiş bulunan mezarlık dışındaki bir yere gömülmesini gerektirecek şekilde bir ’fevkalade hal’in varlığından söz etmek olanağı yoktur" denildi.

Kararda Yusuf Bozkurt Özal’ın Süleymaniye’ye gömülmesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu da vurgulandı.

Başbakanlık, kararı temyiz ederse, temyiz istemini Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu görüşecek.
ANKARA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2004 Salı 14:49:50
Güncelleme :12 Ekim 2004 Salı 14:51:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?