18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Karikatürist Musa Kart'a ABD'den ''Cesaret Ödülü''

Dünyanın en büyük karikatür örgütü olan "Dünya Karikatürcü Hakları Örgütü" (CRN), ‘kedi’ karikatürü yüzünden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tazminat ödemeye mahkum edilen Musa Kart’a ‘Cesaret Ödülü’ verdi.

Yapılan açıklamada, ödülün Kart’ın Türkiye’de aldığı cezalara, tehditlere ve sansüre rağmen hala karikatür çizmesi sebebiyle verildiği vurgulandı.

Kart’a ödülün sunulduğu gece Başbakan Erdoğan da New York’ta "ne denli demokrat ve özgürlükçü biri olduğunu" dile getiriyordu.

ABD’nin California eyaleti Sacramento kentinde düzenlenen gecede bir konuşma yapan Kart, "Bir süre önce Başbakan Erdoğan’ı yumağa dolanmış kediye benzettiğim için mahkum edildim ve tazminat cezasına çarptırıldım. Türkiye’de bu dava doğru algılandı. Aslında mahkum edilmeye çalışılan ben değildim. Özgur düşünceydi. Onun için ülkemin bütün çizerleri ayağa kalkıp bu haksız karara isyan etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hoşgörüsüzlüğünü konu alan yüzlerce karikatür çizildi. Doğrusu yaşanan, karikatür adına bir zafer ve gurur tablosuydu. Başbakan halkın vicdanında davayı kaybetmişti." dedi.

Cumhuriyet gazetesinde 9 mayıs 2004’te çıkan ve kendisini ’yumağa dolanmış kedi’ olarak betimleyen Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart aleyhine açtığı 5 bin YTL’lik dava Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın lehine sonuçlanmıştı.

Dünya Karikatürcü Hakları Örgütü (CRN) Başkanı ve Baltimore Sun gazetesinin çizeri olan Kevin Kallaugher, Musa Kart’ın baskı ve sansür güçlerine karşı mücadele verdiğini, bu savaşıyla karikatüristlerin sembolü haline geldiğini söyledi.

Kart, 1995 yılında da Türkiye Karikatürcüler Derneği tarafından cesaret ödülüne layık görülmüştü.

Kart’a ödülünü Pulitzer Ödüllü meslekdaşı ve Karikatürcü Hakları Birliği Başkanı Steve Benson takdim etti. Benson yaptığı konuşmada özetle şunları dedi:

"Cezalar, davalar, kişisel tehditler ve profesyonel baskıların ışığında cesaretiniz ve kuvvetiniz her yerde baskı ve sansür güçlerine karşı savaşan karikatüristlerin göze çarpan bir temsilcisi olduğunuzu gösteriyor. Türkiye’de birçok karikatürist benzer ya da çok daha ağır baskılara maruz kaldı. Bu ödülü yakın tarihte eserleri saldırıya uğramış ya da baskı altında kalmış tüm Türk karikatüristleri adına Musa Kart’a takdim ediyoruz".

Bu arada Kart, ödül gecesinde bir sürpriz yaptı ve Türkiye’de cezalandırılmasına yolaçan ’yumağa dolanmış kedi’ betimlemesini ABD Başkanı George W. Bush’un Irak politikası konusunda içinde bulunduğu açmaza uyarladığı karikatürü davetlilere gösterdi.

Dünya Karikatürcü Hakları Örgütü (CRN) Başkanı ve Baltimore Sun gazetesinin çizeri olan Kevin Kallaugher, ayakta alkışlanan yumağa dolanmış kedi Bush karikatürünün önümüzdeki hafta Amerikan gazetelerinde yayımlanacağını açıkladı.

Karikatürde, Irak yumağına dolanmış kedi olarak betimlenen Bush "Nedir bu gerilim? Söz verdik. Bu sorunu çözeceğiz." diyor.

İKİNCİ CESARET ÖDÜLÜ

Karikatürist Musa Kart, bu ödülü almaktan hem gurur hem de üzüntü duyduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Bu ödüller düşünce ve ifade özgürlüğüne sahip olamadığımızın da göstergesi. Şiddete yöneltmemek kaydıyla herhangi bi düşüncenin ifadesi için ayrıca cesaret sahibi olmamız gerekmemeli diye düşünüyorum. Gelişmiş demokrasilerde insanlara yazdıkları ve çizdikleri için cesaret ödülü vermek kimsenin aklına gelmez!”
Fuat KOZLUKLU / Sansursuz.com
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2005 Cumartesi 14:49:43
Güncelleme :12 Haziran 2005 Pazar 15:17:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?