25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Katile katil diyeceğiz!

Lübnan'da temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akkar bölgesindeki Türkmen köyünü ziyaret etti.

Lübnan'ın Akkar bölgesinde bulunan Kuvaşra köyünde Türkmen vatandaşlarla biraraya gelen Erdoğan'a Lübnan Başbakanı Saad Hariri eşlik etti. Binlerce insan Erdoğan'ı coşkuyla karşıladı. Burada bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 9 Türkün ölümüne yol açan saldırısına değindi.

Erdoğan, "Bakın sevgili kardeşlerim, burada, Lübnan'da yakın tarihte yaşanan acıları sadece Lübnan değil, sadece Lübnan halkı değil, bizler de yüreğimizin derinliklerinde hissettik. Beyrut, kuşatma altındayken adeta bizler kendimizi kuşatılmış hissettik. Değerli kardeşim merhum Refik Hariri Beyrut'ta katledildiğinde, şehit edildiğinde Lübnan'ın acısını bizler de aynen yaşadık. Lübnan'a acımasızca yağan bombalar, Lübnan'ın çocuklarına yönelik insanlık dışı saldırılar bizim de yüreğimizi sızlattı. Biz nasıl Lübnan'ın acılarını yüreğimizde hissettiysek, Lübnan da Mavi Marmara gemisinde şehit edilen 9 Türkün acısını yüreğinde hissetti. Şimdi biz, Kabil dediğimizde, Bağdat dediğimizde, Darfur, Karabağ, Lefkoşa dediğimizde birileri çıkıp meseleyi farklı yerlere sevk etmeye çalışıyor. Biz insanlığımızın gereği olarak sesimizi yükseltiyoruz. Biz vicdanımızın sesine kulak veriyor, onun için sesimizi yükseltiyoruz. Şundan emin olun, kim ne derse desin biz haksızlık karşısında sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Akdeniz'de korsanlık yapanlara, masum çocukları, masum sivilleri acımasızca katledenlere karşı hakkı savunmaya devam edeceğiz. Biz, insanlık adına, masum yavrular adına Kudüs demeye, Gazze demeye, Beyrut demeye devam edeceğiz. Biz barış diyeceğiz. Adalet diyeceğiz. Uluslararası hukuk diyeceğiz. Gerektiğinde katile katil diyecek ve yaptıklarının hesabını Allah'ın izniyle soracağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi, endişesi olmasın" şeklinde konuştu.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin de gayretleriyle son dönemde Türkiye ile Lübnan arasında her alanda örnek bir dayanışma sergilendiğine dikkat çeken Erdoğan, "Bugün ve yarın, Beyrut'ta Türkiye ile Lübnan arasında ekonomik ve siyasi işbirliğini güçlendiren adımlar atacağız. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl Lübnan'la aramızdaki vizeleri karşılıklı olarak kaldırdık. Türk halkı ve Lübnan halkı vizelerin kalkmasıyla birlikte adeta yüz yıllık bir hasrete son verdiler. Özlemle kucaklaştılar. Şu anda İstanbul'dan arabasıyla yola çıkan bir kardeşimiz Ankara'dan Adana, Hatay'a uğrayarak Suriye'nin Laskiye şehrinden geçerek Beyrut'a kadar konfor içinde yolculuk yapabiliyor. Beyrut'tan yola çıkan kardeşlerimiz de Hatay, Adana, Ankara ve İstanbul'a rahatlıkla gidip gelebiliyorlar. Bizler, bu bölgenin tüm halkları olarak burada ortak tarihi birlikte yazdık. Bizler tarih boyunca acıyı da, hüznü de, sevinci de, coşkuyu da hep birlikte yaşadık. Şunu asla unutmayınız; bu bölgenin, bu coğrafyanın insanlarını tarih birbirine kardeş eylemiştir. Bu kardeşliği bozmaya, bizim aramıza fitne sokmaya, bizi birbirimizden soğutmaya asla ve asla hiç kimsenin gücü yetmeyecektir" dedi.

Hacı Bektaş Veli'nin "Bir olalım, iri olalım, diri olalım" sözlerinden alıntı yapan Başbakan Erdoğan, "Biz bu ülkede bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Barış için, adalet için, istikrar ve huzur için bir olacağız. Halk için, hukuk için iri olacağız. Zalimlere karşı zulme karşı her zaman diri olacağız. İsrail hükümeti, artık şunu görmek ve anlamak zorunda; bu bölgede barış olursa, bundan bölge kazandığı kadar kendisi de kazanır. Bu bölgede savaş olursa, çatışma olursa, bundan bölge insanı zarar

gördüğü kadar kendi insanı ve vatandaşları da zarar görür. Onun için İsrail hükümetini bir kez daha hatalarından dönmeye, özür dilemeye, hem bölge hem kendisi için barışa gelmeye davet ediyoruz. İsrail'in bölgeyi de dünyayı da ateşe atacak provakatif faaliyetleri artık bir an önce durdurmasını istiyoruz. Tüm dünyanın da, dünya kamuoyunun da bu bölgede kalıcı barışın tesisi için elini yüreğine koyup adaletten, hukuktan yana tavır almasını istiyoruz. Biz sadece barış istiyoruz. Biz bu bölgede, bu coğrafyada sadece huzur ve adalet istiyoruz" diye konuştu.

Lübnan'ın bölgedeki en renkli ülkelerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, barış, huzur ve istikrarın ülkeyi bölgenin yıldızı haline getireceğini söyledi. "Biz, Türkiye olarak her alanda, her aşamada Lübnan'ın yanında olacağız. Bölgede yaşayan Türkmen kardeşlerim bizim Lübnan'la aramızda bir gönül köprüsü teşkil ediyorlar" diyen Erdoğan, "Barış içinde, diyalog içinde, kardeşlik içinde Türkmen kardeşlerimin Lübnan'ın barışına katkı sağlaya devam edeceklerini biliyorum" ifadelerini kullandı.

Lübnan Başbakanı Hariri ise konuşmasında ziyaretin Akkar bölgesi için tarihi olduğunu ifade ederek, Erdoğan'ın Lübnan için bir kardeş, özel bir lider ve misafir olduğunu vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2010 Çarşamba 17:46:05
Güncelleme :24 Kasım 2010 Çarşamba 18:29:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?