21
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

Katır başına PKK'ya 7 dolar

Kaçakçıların Kuzey Irak'tan Türkiye'ye soktukları her katır için PKK'ya 7 dolar vergi ödedikleri tespit edildi.

Zeytinburnu ve Bayrampaşa'da düzenlenen kaçakçılık operasyonlarında 550 bin TL değerinde kaçak sigara ele geçirildi. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alınırken kaçakçıların, sigaraları, Kuzey Irak'tan katır sırtında yurda soktukları, her katır için de PKK'ya 7 dolar vergi ödedikleri tespit edildi.

İstanbul Malî Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sigara kaçakçılığı yaparak haksız kazanç temin eden şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı. Yapılan tespitlerin ardından harekete geçen ekipler, Zeytinburnu ve Bayrampaşa'da 3 ayrı araca yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi.

Yapılan aramalarda çeşitli markalarda 85 bin 700 paket sigara ele geçirilirken suçta kullanıldığı tespit edilen 3 araca da el konuldu. Ardından piyasa değeri 550 bin TL olan kaçak sigaraları iç piyasaya sürmek isteyen Y.B, M.G, K,T ve T.T gözaltına alındı.

Şüphelilerin kaçak sigara organizasyonunda bölücü terör örgütü PKK'ya vergi verdikleri de ortaya çıktı. Yetkililer kaçakçıların, sigaraları Kuzey Irak'tan katır sırtında yurda soktuklarını ve her katır için de PKK'ya 7 dolar vergi ödediklerini tespit etti.

PKK'NIN PARA TOPLAMA USULÜ

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geçen aylarda düzenlenen ve yargı çevreleri ile emniyet birimlerinden temsilcilerin katıldığı "Terörizmin Finansmanının Önlenmesini Sağlayacak İşbirliği" toplantısında PKK'nın finans kaynaklarına dair şu bilgiler paylaşılmıştı:

PKK'nın en büyük finans kaynakları, Doğu ve Güneydoğu'daki her türlü devlet ihalelerinden en az yüzde 10 oranında aldığı yasadışı pay ve bölgede gerçekleştirilen kaçakçılık faaliyetlerinden, vergi adı altında elde ettiği, ortalama yüzde 5-10 pay.

PKK NASIL PAY ALIYOR?

PKK'nın bölgedeki her türlü devlet ihalesinden yıllardır yüzde aldığı biliniyor. PKK üst yönetiminin, bölgedeki devlet kurumlarında görev yapan ve milis adı verilen sempatizanları aracılığıyla hangi kurumun, hangi ihaleyi, hangi şartlarda gerçekleştirdiğinden bilgisi oluyor. Eğer ihaleler devlet kurumlarının bölgedeki yerel ünitelerince gerçekleştiriliyorsa örgüt, ihaleleri alan kişilerden sistematik olarak yüzde 10 oranında pay alıyor. İhaleyi alan kişiler de bu yüzde 10 payı kendi ihale tekliflerine ekleyerek kurumlara tekliflerini sunuyor.

PKK'NIN TARİFESİ

PKK'nın bölgedeki bir diğer finans kaynağını ise kaçakçılardan vergi adı altında alınan paylar oluşturuyor. Sınırın Hakkâri-Şırnak bölgesinde, Haftanin ve Şemdinli arasındaki bölgeden yapılan her türlü kaçakçılıktan PKK, yüzde 5-10 oranında pay alıyor. Sınırın Hakkâri-Van hattında ise İran'dan kaçak yollardan Türkiye'ye sokulan mallara uygulanan sözde vergilendirme miktarları şöyle:

Mazot ve benzinde katır başına 3 Dolar
Şeker çuvallarında katır başına 5 Dolar
Çay kutularında katır başına 7 Dolar
Sigara kutularında katır başına 7 Dolar
Uyuşturucu,baz morfinde kilo başına 25 Dolar
Uyuşturucuda (işlenmiş) kilo başına 65 Dolar

 

...
Yayın Tarihi : 2 Mart 2012 Cuma 14:28:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
haci Ziya Gülkanat IP: 77.239.61.xxx Tarih : 2.03.2012 23:22:07

 Türkiyenin Gümrüklere bakanina bu listeyi gönderin,Bakin elin oglu nasil calisiyor,Türkiye gümrükleri nasil calisiyor.Burda cebine kimse birsey atmiyor,Her kesilen harac örgüte gidiyor,Türk gümrüklerindeyse Kontrol Memurlarinin cebine,

Ben diyorumki Asil Ergenekon Gümrükler,Bir Gümrüklerde calisan,Kontrol memurlari ve Denetim Amirlerinin bir Mal Varliklarini gözetim altina alin hepsi Köselik,Yoksa bakan beyedemi Aslan payindan gidermi var..?