18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Katliam gibi tren kazası

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te, Sarmiento tren hattının son istasyonu Once'de meydana gelen kazada biri çocuk 50 kişi hayatını kaybetti, 60'ı ağır 676 kişi yaralandı.  Fren yapmak için hızını kademeli olarak 20 km'ye düşüren tren belirlenemeyen bir sebeble fren yapamayarak peronların sonundaki bariyere çarptı.

Çarpma şiddetiyle ilk vagon ikincisinin içine 6 metre girdi. Kazanın sabah saatlerinde olması ve bir an önce işine gitmek isteyen insanların ön vagonlarda birikmesi ölü ve yaralı sayısını artıran önemli etkenler oldu.

KAZANIN NEDENİ TAM OLARAK BELİRLENEMEDİ
Kazanın asıl nedeni trenin kara kutusundaki veriler okununca ortaya çıkacak. Şimdilik makinistin uyuması, frenlerdeki teknik bir arıza ya da trenlerin hız kesmesi için raylara yerleştirilen amortisörlerin çalışmaması gibi üç ayrı tez üzerinde duruluyor.

Ulaştırma Bakanı Juan Pablo Schiavi, akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında kazanın nedeninin teknik bir hatadan kaynaklandığını sanmadıklarını söyledi. "Tren fren yaparak istasyona giriyordu, son 40 metrede neler olduğunu bilmiyoruz" diyen Schiavi kazanın aydınlatılması için çok derin araştırma başlattıklarını, kısa bir süre içinde kazanın asıl nedeninin belirleneceğini açıkladı.

Kaza sonrası itfaiye, sivil savunma ve ambulanslar acilen olay yerine sevk edildi. Yaklaşık 20 ambulans ve iki helikopter ile 200 kurtarma görevlisinin 4 saatlik çalışması sonucu önce yaralılar kurtarıldı. Kurtarma ekipleri ilk ve ikinci vagonda sıkışmış 30 kişiyi treni üsten delerek sarkıttıkları bir makara yardımı ile kurtarabildi.

Kaza anının görgü tanıklarından Maria, Radio Mitre'ye, her zamanki gibi perondaki büfede çalışırken trenin olağandan biraz hızlı istasyona girdiğini söylerek şunları anlattı: "Korkunç bir patlama sesi duyduk, tam bir kaostu. İnsanlar her yere koşuşuyorlardı. Trene binmek için bekleyenler trenin durmadığını görünce koşmaya ve birbirlerini itmeye, turnikelerin üzerinden atlamaya başladılar. Bazıları yardım etmeye yeltendi ama ortalık ana baba günüydü, herkes canını kurtarma derdindeydi."

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ TESPİT EDİLEMİYOR
Yaralılar Buenos Aires'in 13 ayrı hastanesinde tedavi görüyor. Yaralıların listesi valilik resmi sayfasında ve kentin çeşitli noktalarındaki panolarda ilan ediliyor. Ancak Arjantinlilerin kimlik taşıma alışkanlığının olmaması kazada hayatını kaybedenlerin kimliklerinin belirlenmesini zorlaştırıyor.

İKİ GÜN YAS İLAN EDİLDİ
Kaza sonrası Falkland sorunu için yapacağı ulusa sesleniş programını iptal eden Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, yayınladığı taziye mesajında 50 kişinin ölümüne yol açan kazadan dolayı derin acı içinde olduğunu belirterek, kurbanların ailesine baş sağlığı dileklerinde bulundu.

Hükümet kaza kurbanlarının anısına iki günlük yas ilan ederken, haftasonu yapılacak karnaval kutlamaları da iptal edildi.

MUHALEFET: HÜKÜMET SİSTEMİ DÜZELTMEK İÇİN BİR ŞEY YAPMIYOR
Projecto Sur partisi lideri ve yönetmen Pino Solanas hükümetin ulaşım politakalarını sert bir dille eleştirdi. Arjantin demiryolu sistemininin çarpıklığını anlattığı "La próxima estación" belgeselinin de yönetmeni olan Solanas, Kirchner hükümetini ulaşım sistemini düzeltmek için hiçbir şey yapmamakla suçladı.

Menem zamanında tüm demiryollarının yok pahasına özelleştirildiğini ve sistemin hurdaya çıkarıldığını söyleyen Solanas, "Bayan Kirchner yıllardır demiryolları hakkında söylenenleri duyuyor, okuyor ama başını diğer tarafa çeviriyor" diye konuştu.

ARJANTİN TARİHİNİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK TREN KAZASI
Sarmiento kazası Arjantin tarininin üçüncü büyük tren kazası oldu. 1 Şubat 1970 yılında Tucuman'dan kalkan Kuzey Yıldızı treninin Buenos Aires yakınlarında Benavidez bölgesinde banliyö treni ile çarpışması sonucu 200 kişinin hayatını yitirdiği tren kazası Arjantin tarihinin en büyük kazasıydı.

İkinci büyük tren kazası yine bir Şubat ayında 25 Şubat 1978'de Santa Fe yakınlarında Sa Pereira istasyonunda meydana gelmiş, 55 kişi hayatını kaybetmişti.


 

...
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2012 Çarşamba 18:39:54
Güncelleme :23 Şubat 2012 Perşembe 11:21:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?