22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

’Katolik Kilisesi en gerici ve bölücü adayı seçti’

Dünya basınına tartışmasız, tek bir konunun egemen olduğu nadir günlerden biri bugün. Ortak konu, katolik kilisesinin yeni lideri, Alman kardinal Joseph Ratzinger ya da bundan sonra kullanacağı isimle Papa 16. Benediktus.

İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinde basın, dünya çapında bir milyarı aşkın katoliğin ruhani liderliğine seçilen yeni papanın siyasi çizgisi ve bunun dünya için ne anlama geleceğini yorumlamaya çalışıyor.

İngiltere basını, genel olarak Ratzinger’in katı muhafazakar çizgisine vurgu yapıyor. Liberal eğilimli Independent gazetesi, seçimi şöyle yorumlamış.

"Katolik kilisesi muhtemelen, mümkün olan en tartışmalı, en bölücü ve en gerici adayı papalığa getirdi."

Independent yeni papayı ve görüşlerini de şöyle özetliyor:

"Bu kibar, yumuşak tavırlı Bavyeralı kardinal, Katolik kilisesinin kadife eldivenini takmış demir bir yumruk. Suni döllenme, kürtaj ve eşcinsellik konularında tavizsiz bir muhafazakar.

Eşcinselliği "şer" olarak tanımladığı biliniyor. Avrupa’nın yeniden hristiyanlaştırılması ve Türkiye’nin hiç bir zaman Avrupa Birliği’ne alınmaması gerektiğini de söylemişti."

Independent yorumunda da yeni papanın siyasi çizgisinin dünya üzerinde olası etkilerine eğiliyor:

"Böylesine gerici bir kişinin tercih edilmesi kilise dışındaki bir çok çevreyi de umutsuzluğa sürükleyecek. Papa ikinci Jan Pol döneminde, Afrika ve Asya’da artan AİDS hastalığı, gelişmekte olan ülkelerde kadınlara yönelik baskılar ve eşcinsellerin toplumdaki yeri açısından katolik kilisesi zararlı bir rol oynadı.

Şimdi yeni Papa Benediktus da muhtemelen dünyanın karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan bazıları hakkında benzer görüşler dile getirecek. Vatikan’da kilisenin bacasından yükselen beyaz duman, kilisenin modern dünya ile savaşının devam edeceğinin işaretiydi."

BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 16:15:06
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 16:27:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?