20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Kayıt dışı' pazarı!

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, Türkiye genelinde 330 bin pazarcıdan 250 bininin kayıt dışı çalıştığını belirterek, "Belediyeler işgaliye için kayıt dışı çalışmalara göz yumuyorlar. Şu an pazarlarda çalışanların kimler olduğu, kimlerin kayıtlı, kimlerin kayıtsız olduğu belirli. Bir an önce bu kayıt dışılığın önüne geçilmeli" dedi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çakman, kamuya ait cadde ve sokakların halkın ihtiyacını karşılamak üzere encümen veya meclis kararıyla pazar yeri kurarak kullandırma yetkisinin belediyelere ait olduğunu belirtti.

Belediyelerin kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarından faaliyet belgesi istemek zorunda olduğunu hatırlatan Çakman, "Ancak çoğu belediye bu belgeyi istemeden ne olduğu belirsiz kişilere yer tahsisi yaparak, kayıt dışı çalışmalara göz yummaktadır. Türkiye genelinde kamuya ait yerlerde 330 bin pazarcı tespit edilmiştir. Bunların 250 bini herhangi bir odaya kayıtlı değildir. Ancak yine de belediye tarafından yer tahsisi yapılmıştır" dedi.

Kayıtlı pazarcı esnafının kayıt dışındaki pazarcılarla, büyük marketler ve alışveriş merkezleri ile rekabet etmek zorunda kaldığını anlatan Çakman, "Başta Maliye Bakanlığı olmak üzere tüm belediyelerimizin bu kayıt dışının önüne geçmesi gerekmektedir. Bu konuda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a gereken tüm bilgi ve belgeleri sunduk. Ülkemizin en büyük sıkıntısı olan kayıt dışının kayıt altına alınmasını acilen istemekteyiz. Bunun için re'sen Maliye'ye kayıtlarını yapalım. Haksız rekabet ortadan kalksın.
İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelerden ve federasyonumuz tarafından isimleri tespit imkanımız var. Ülkemizin en büyük bacasız fabrikası ve sıcak paranın döndüğü bu sektör, aynı zamanda kendi içinde 500 bin işsizi barındırmaktadır. Gelin bu sektördeki herkesi kayıt altına alalım. Bu 500 bin kişiyi kayıt altına alarak sosyal güvencelerini sağlayalım. Bunun için Maliye, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları tarafından bir komisyon kurularak hem kayıt dışılığı
önleyecek hem de işsizliğe çözüm bulacak çalışma içinde bulunmaya biz federasyon olarak hazırız" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 12:28:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?