28
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

KDV ve ÖTV indiriminde karar!

ÖTV ve KDV'de indirime devam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiden sorumlu dört bakan ile akşam saatlerinde Başbakanlık konutunda toplantı yaptı.

Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün katıldı.

Bugün süresi dolan ÖTV ve KDV'deki indirimlerin masaya yatırıldığı toplantıda indirim süresinin uzatılmasına karar verildi. ÖTV ve KDV kararnamesi Çankaya Köşkü'ne gönderildi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, sabah saatlerinde ÖTV indirimiyle ilgili "Eskisinin aynen devamı olmayacak" demişti.

Bazı sektörlerde indirimin süreceği, bazılarında ise kademeli indirime gidilebileceği belirtiliyor. Çok fazla hareketlenme yaratmayan sektörlerde ise indirimin sona ermesi bekleniyor.

Hükümet stokları eritmek ve iç piyasayı canlandırmak üzere beyaz eşya ve otomotivde üç aylık ÖTV indirimine gidilmişti. Konut alımındaki KDV oranı da yüzde 10'dan yüzde 8'e düşürülmüştü.

Hükümetin sonraki tedbir paketinde de mobilya, büro makinaları, bilgisayar ve iş makinalarından alınan KDV 3 ay süreyle yüzde 8'e çekilmişti.

 İŞTE YENİ ORANLAR

Hükümetin ÖTV ve KDV ile ilgili düzenlemesi netlik kazandı

1600 cc'ye kadar otomobillerdeki ÖTV indirimi düşürülerek devam edecek. Mobilya ve beyaz eşyada ilk 1,5 ay yüzde 0, sonraki dönemde ise yüzde 2 ÖTV alınacak. Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik KDV indirimli oran 30 Eylül'e kadar devam edecek.

Maliye Bakanlığından edinilen bilgiye göre, 1600 CC ve altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı 15 Haziran'a kadar yüzde 18, 16 Haziran 30 Eylül arasında da yüzde 20 olarak uygulanacak. Yük taşımaya mahsus üstü kapalı ticari araçlardaki ÖTV ise 15 Haziran'a kadar yüzde 1, 30 Eylül'e kadar da yüzde 3 olacak.

Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik kdv indirimli oran 30 Eylül'e kadar devam edecek. Beyaz eşyada ise yüzde 6,7'lik normal oran 15 Haziran'a kadar yüzde 0,16, Haziran 30 Eylül arasında da yüzde 2 olarak uygulanacak.

Öte yandan net kullanım alanı 150 metre kareyi geçen konutlara ve tapu harcındaki indirimler ise kaldırılıyor 


 

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 12:00:02
Güncelleme :16 Haziran 2009 Salı 12:14:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?