15
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

KDV'de indirim fiyatlara yansır mı?

1 Ocak günü içtiğiniz kolanın, gazozun; lokantada yediğiniz yemeğin, kır bahçesinde içtiğiniz çayın KDV'si 10 puan düşüyor Yeni yıl sabahı bu ürünlerin fiyatı düşmezse, devletin almaktan vazgeçtiği KDV marketin, otelin, lokantanın kasasına girecek ..

Hükümet, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren bazı ürünlerde KDV oranlarını yüzde 18'den 8'e indirecek. Bu nedenle yeni yılda sade, meyveli ve kolalı gazozun fiyatı ile lokanta, kebapçı, ayakta yemek yenen veya pakette yemek satan yerler, yemek şirketleri, pastane, kıraathane, kafeterya, lokanta ve çay bahçelerinde verilen hizmetin 31 Aralık 2007 tarihine göre yüzde 10 daha ucuz olması gerekli. Buna göre yine otel, motel, pansiyon ve tatil köyü benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetindeki KDV oranları da yüzde 18'den 8'e düşecek.

DONDURMA UYANIKLIĞI
Bu noktada bilinçli bir tüketici olarak yapılması gereken 31 Aralık'ta marketten alınan kolanın ya da lokantada yenen yemeğin fiyatına dikkatli bakmak. Eğer, 1 Ocak günü aynı hizmeti yüzde 10 daha ucuza almıyorsanız bilin ki devletin 'almaktan vazgeçtiği yüzde 10'luk KDV', vergi düşüşünü fiyatına yansıtmayan bakkalın, marketin, lokantanın ya da otelin kasasına gidecek. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Vergi Uzmanı Sezgin Özcan, tüketicinin uyanık olması gerektiğini ifade ederek, "Geçmiş yıllarda dondurmada benzer bir KDV indirimi gündeme geldi. Dondurmacılar indirimin başlamasından bir hafta önce yüzde 10 zam yaptılar ve fiyat aynı kaldı. Burada da şirketler benzer bir şey yapabilirler" uyarısında bulundu.

TAKİP ETMEK ÇOK ZOR
Özcan, KDV oranı inen meyveli, sade gazoz ve kolalı içecekleri da takip etmenin zor olacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü ortada tek bir fiyat yok. Bugün bir markette satılan kola ile başka bir markette satılan kolanın fiyatı aynı olmayabiliyor. Mesela, marketler kendileri özel indirimler yapıyor. Ama tüketici düzenli olarak gittiği markette bugün fiyata bakıp 1 Ocak günü düşüp düşmediğini kontrol edebilir. Düşmüyorsa aradaki yüzde 10'luk fark birilerinin cebine gidiyor diye düşünmek yanlış olmaz."

Çay bahçesinde içtiğiniz çay da lokantada yediğiniz yemek de 1 Ocak'ta ucuzlamalı!
30 Mayıs 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 1 Ocak 2008'den itibaren KDV'si yüzde 18'den 8'e inecek ürünler şunlar:

* Sade, kolalı ve meyveli gazozlar.

* Kır kahvesi, çay bahçesi, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek sunan yerler, lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler.

* Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti.

KDV oranının yüzde 18'den 8'e inmesi turizm sektörünün yıllardır beklediği bir düşüş. Sektör, 2007 mayısında KDV oranlarının 2008 başından itibaren düşeceğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bu indirimi fiyatlarına yansıtmayacağını resmen açıkladı. Turizmciler, "Kârlılık çok düşmüştü, bu indirim ile nefes alacağız, kaliteyi yükselteceğiz" diyerek kendisini savunuyor. Ancak uzmanlara göre yüzde 10'luk KDV düşüşünün 'kalitede nasıl bir artış' sağladığını tespit etmek çok zor.

1 Ocak günü yüzde 10 daha ucuza konaklamanız gerek
KONAKLAMA sektörüne gelen KDV indirimini yeni yılda fark etmeniz mümkün. Örneğin yeni yıla Antalya'da bir tesiste giriyorsunuz ve 31 Aralık ile 1 Ocak günü aynı tesiste kalacaksınız. Konaklama ücretini size KDV hariç 100 YTL olarak bildirdiler. O zaman 31 Aralık günü için 118 YTL, 1 Ocak günü için ise 108 YTL ödemeniz gerek. Eğer, 1 Ocak günü için de 118 YTL talep ederlerse 10 YTL'nizi geri isteyin. Çünkü o, otelin değil; devletin sizden almaktan vazgeçtiği yüzde 10'luk KDV'ye düşen pay. Yani sizin paranız!

* İçkili lokantalarda verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı KDV indirimine tabi değil.

* Geceleme hizmeti ile birlikte verilen ancak ayrıca belgelendirilen çamaşırhane, ütü, kuru temizleme KDV indiriminden muaf bulunuyor.

'Devletin gelirleri artacak'
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, turizm sektöründe 1 Ocak 2008'den geçerli KDV indiriminin, devletin gelirlerini artıracağını belirtti. Ahmet Barut, yaptığı yazılı açıklamada, turizmde yeni yıldan itibaren KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüş olmasını büyük bir sevinçle karşıladıklarını, yeni turizm KDV tebliği ile ilgili gerekli bilgilendirme ve eğitim çalışmalarına da hız verdiklerini kaydetti. Ahmet Barut, yaptıkları organizasyon çerçevesinde, yeni KDV Tebliği ile ilgili uygulamada sıkıntı yaşanmaması için TÜ- ROFED Mali Danışmanı Nihat Ertürk başkanlığındaki bir ekibin, İstanbul, Antalya, İzmir, Adana, Bursa, Marmaris, Fethiye, Alanya, Bodrum, Kuşadası, Nevşehir-Kapadokya gibi turistik yöreler başta olmak üzere, yurt sathında 1000'i aşkın tesis yöneticisi ile bilgilendirme ve eğitim toplantısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

sabah
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 04:13:45
Güncelleme :30 Aralık 2007 Pazar 14:02:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?