17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kemal Derviş, Baykal'ın aksini düşünüyor: Yerel seçimlerde başarısız olduk

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, 'Yerel seçimlerde başarılı olduk' diyen Genel Başkan Deniz Baykal'ın aksine partisinin başarısız olduğunu söyledi. Derviş, Kıbrıs'ta gelinen noktayı da 'diplomatik başarı' olarak niteledi.
Derviş, CNN Türk'ün canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kıbrıs'ta gelinen noktanın, müzakere etmenin önemini gösterdiğini belirten Derviş, "Masaya oturduk. Diplomatik bir başarı elde edildi" dedi.
30 yıldır ilk kez dünyada 'Türkler tarafı haklı' denildiğini vurgulayan Derviş, 1 Mayıs'ta Kıbrıslı Türklerin de AB'ye girmesi, Akdeniz'de barışın tesisi ve Türkiye'nin menfaati için de Annan Planı'nın da kabul edilmesi gerektiğini savundu. Dışişleri Bakanlığı'nın olağanüstü bir çalışma ve performans sergilediğini söyleyen Derviş, hükümetin de sorunun çözümünde yapıcı davrandığına vurgu yaptı.
Yerel seçimlere de değinen Derviş, alınan sonucun CHP için başarı olmadığını söyledi. Aynı durumun sosyal demokrat ve sol için de geçerli olduğunu ifade eden Derviş, "Tabi ki 3 Kasım seçimleri ile kıyasladığımız zaman başarısız denilmeyebilir. Bir şeyin altını çizmek gerekiyor. 3 Kasım seçimleri zaten başarısızlıktı. CHP oyunu artırdı ama aynı kökten gelen yüzde 22'den yüzde 1.5'e düşen DSP ile CHP'nin oylarını topladığımız yüzde 30-35 civarında olan sol eğilimli siyasal yelpaze 3 Kasım seçimlerinde çok büyük bir yenilgiye uğradı. CHP oylarını büyük ölçüde koruduysa da başlangıç noktası başarısızlık olduğu için ben buna başarı diyemem" diye konuştu.
Ekonomide önemli gelişmelerin olduğunu kaydeden Derviş, 30 yılın en düşük enflasyonun gerçekleştiğine işaret etti. Buna karşın daha dengelerin yerine oturmadığını savunan Derviş, "Ekonomideki iyileşme devam ediyor. Ama artık yeni bir şeyler yapılmalı. Bunu istihdama çevirmek lazım. İyiye gidiş var. Ama hala kırılgan bir ortamdayız. Onun için popülizm yapmamak lazım. KOBİ'leri, sanayiyi desteklemek lazım" dedi.
Ekonomik durumu da AK Parti'nin oylarını çok önemli etkilemediğini savunan Derviş, "Oylarda artış var ama müthiş bir patlama da yok hatta bir kısım vatandaş 'ekonomi düzeldi ama benim durumum düzelmedi' diye gitti MHP'ye DYP'ye oy verdi" şeklinde konuştu.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2004 Cuma 18:58:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?