18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kemay Derviş artık BM'nin 3. adamı

Birleşmiş Milletler, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş’in, BM Kalkınma Programı(UNDP)Başkanlığı’na seçildiğini resmen açıkladı.

BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı yarışında ipi CHP Milletvekili Kemal Derviş göğüsledi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, UNDP Başkanlığı için adayının Derviş olduğunu resmen açıkladı. Derviş’in başkanlığı, BM Genel Kurulu’nun onayıyla kesinleşecek.

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş’in BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı’na seçildiğini açıkladı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın sözcüsü Stephane Dujarric, Derviş’in UNDP Başkanı seçildiğini söyledi. Dujarric, Annan’ın UNDP İcra Kurulu Başkanı’na bir mektup yollayarak, Derviş’in dört yıllık bir süre için UNDP’nin yeni başkanı seçilmesini BM Genel Kurulu’ndan isteyeceğini bildirdiğini kaydetti.

ÜÇÜNCÜ ADAM:

Derviş, böylece BM’de Annan ve Genel Sekreter Yardımcısı Louise Frechette’den sonra en üst düzeydeki yönetici konumunu kazandı. UNDP’nin 3 milyar dolarlık bir bütçesi bulunuyor. Derviş, Kalkınma Programı için 50 milyar dolarlık bir kaynak yaratılması gerektiğini düşünüyor.

PEK ÇOK BAŞARISI VAR:

Kemal Derviş’in ekonomi ve küresel ekonomi yönetimi konusunda büyük tecrübeye ve pek çok başarıya sahip olduğunu belirten Dujarric, Derviş’in, Genel Sekreter tarafından seçkin küresel adaylar arasından tercih edildiğine vurgu yaptı. Derviş’in, kalkınma ve uluslararası finansman alanlarında test edilmiş pratik ve entelektüel başarıları şahsında bütünleştirmiş bir kişi olduğunu kaydeden Dujarric, Derviş’in yoksullukla mücadeleye yönelik arzusunun ve bir yönetici olarak yeteneklerinin altını çizdi.

ANNAN’DAN TAM GÜVEN:

Dujarric, Derviş’in, BM Genel Sekreteri’nin şu anki özel kalem müdürü Mark Malloch Brown tarafından UNDP Başkanı olduğu son 6 yıl boyunca başarıyla uygulanan reform çalışmalarını devam ettireceğine ve Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden kriz önleme ve yeniden inşaya kadar uzanan bir dizi konu gibi küresel kalkınma önceliklerinde UNDP’nin kritik rolünü güçlendirerek pekiştireceğine tam güven duyduğunu ifade etti. Derviş’in pek çok Avrupa ve uluslararası girişimde de yer aldığını belirten Dujarric, bunlar arasında Küresel İlerleme Forumu, İlerlemeci Yönetim Girişimi gibi oluşumları örnek gösterdi. Dujarric, Küresel Kamu İyiliği Görev Gücü ve Balkanlar Özel Komisyonu üyesi olduğunu belirttiği Derviş’in, Oxford’daki Küresel Ekonomik Yönetişim Programı ve Washington’daki Küresel Kalkınma Merkezi ile işbirliği içinde olduğuna işaret etti.

GENEL KURUL’DA OYLANACAK:

Kemal Derviş’in Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Türkiye’de ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı olduğu dönemdeki başarılarından ayrıntılar veren Dujarric, Derviş’in yayımlanmış bir çok akademik makaleye de imza attığını söyledi. Dujarric, Kemal Derviş’in resmen UNDP başkanı olarak göreve başlayabilmesi için atamasının BM Genel Kurulu tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.

ZORLU YARIŞ:

Annan’ın belirlediği 6 adaydan oluşan listede, BM uzmanlarından oluşan bir komisyonun yaptığı mülakatlar sonrasında üç aday elenmiş; geriye Derviş ile Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaoru Eshekawa ve Norveç Kalkınma Bakanı Hilde Johnson finale kalmıştı. Annan tarafından da mülakata alınan bu adaylar arasından Eshekawa, yapılan görüşmeler sürecinde adaylıktan düşmüştü. Son bir haftadır UNDP Başkanlığı için Norveçli bakan Johnson ile yarışan Derviş bu uzun maratonu galip bitirmeyi başardı.

İlk kutlama Gül’den

BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığına seçilen CHP Milletvekili Kemal Derviş’i ilk kutlayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül oldu. Gül dün akşam Lüksemburg’dan Ankara’ya döndükten sonra New York’tan gelen haber üzerine Derviş’in UNDP Genel Direktörlüğü’ne seçildiği haberini aldı. Gül, Derviş’i telefonla arayarak tebrik etti. BM içinde ilk kez bir Türk’ün böylesine önemli bir göreve gelmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Gül, Derviş’in bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğine inancının tam olduğunu belirtti. Derviş de Gül’e ‘Bana verdiğiniz destek bu önemli göreve getirilmemde çok büyük katkı sağladı. Size ve bakanlık mensuplarınıza ne kadar teşekkür etsem azdır’ dedi.

UNDP nedir

UNDP, insan merkezli kalkınma anlayışı için gerekli değişimin savunuculuğunu yapan, insanların daha iyi bir yaşam kurabilmelerine yardım için ülkelerin bilgi, deneyim ve kaynaklara ulaşmalarına çalışan bir Birleşmiş Milletler küresel kalkınma kuruluşu. UNDP, dünyanın 166 ülkesinde hükümetler, sivil toplum ve özel sektörün güvenilir ortağı olarak, kalkınma yolunda ulusal ve küresel düzeydeki zorlukları aşmaları için bu ülke ve kuruluşlara yardım ediyor.

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye ‘kurtarıcı’ olarak döndü

BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı’na getirilen Kemal Derviş, İngiltere’de ekonomi alanında dünyanın sayılı üniversitelerinden olan London School of Economics’den mezun oldu. Aynı okulda lisansüstü eğitimi aldı. Daha sonra ABD’nin dünyaca ünlü Princeton Üniversitesi’nin Ekonomi Bölümü’nde doktorasını yaptı.

ECEVİT’E DANIŞMAN:

Derviş, Bülent Ecevit’in 1973-1976 yıllarında ekonomi ve uluslararası ilişkilerden sorumlu danışmanlığını yaptı. Doçent Doktor olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi’nin yanı sıra Princeton Üniversitesi Ekonomi Bölümü ve Woodrow Wilson Okulu Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliği görevinde bulunan Derviş, Dünya Bankası’na 1978’de katıldı.

DÜNYA BANKASI’NA GİDİŞ:

Dünya Bankası Araştırma Servisi’nde göreve başlayan Derviş, 1982’de, Dünya Bankası’nda Küresel Sanayi Bölümü Sanayi Stratejisi ve Politikası Başkanlığı görevine getirildi. Bu görevi 1986’ya kadar sürdüren Derviş, aynı yıl Dünya Bankası’nın Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nden sorumlu baş ekonomistliği görevine atandı. Orta Avrupa Bölümü’nde, 1987’den 1991 yılına kadar, direktör olarak görev yapan Derviş, daha sonra Kuzey Afrika Bölümü’nde direktör olarak görev aldı.

BAŞKAN YARDIMCISI OLDU:

Derviş, daha sonra, Dünya Bankası’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölümü’nden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Kemal Derviş, Mayıs 2000-Mart 2001 döneminde, Dünya Bankası’nda, küresel düzeyde yoksulluğun azaltılması programları ile ekonomi idaresi ve politika konuları için global iletişimden sorumlu başkan yardımcısı görevini sürdürdü.

ECEVİT BAKAN YAPTI:

Şubat 2001 krizinin ardından dönemin başbakanı Bülent Ecevit tarafından Türkiye’ye çağrılan Kemal Derviş, 2 Mart 2001’de hazineden sorumlu devlet bakanlığına atandı. Derviş’e, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Ziraat Bankası, Halkbank ve Türkiye Kalkınma Bankası bağlandı. Derviş’in 10 Ağustos 2002 tarihinde istifa etmesine kadar süren bakanlığı döneminde, Türkiye, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’ndan 30 milyar dolara yakın kaynak aldı ve 2001 krizi atlatıldı.

ÖNCE YTP, SONRA CHP:

Ağustos 2002 başlarında istifa ederek İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan’la birlikte solda birlik çalışmaları başlattan Derviş, başarılı olamayınca CHP’ye katılma kararı aldı. Derviş, 23 Ağustos 2002’de CHP’ye katıldı. 3 Kasım 2002’deki seçimlerde CHP’den İstanbul 1’inci Bölge Milletvekili seçildi. 56 yaşında olan evli ve iki çocuk babası Kemal Derviş, İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyor.

Milletvekilliğinden istifa edecek

UNDP Başkanlığına seçilen Derviş, bu görevi üstlenebilmek için CHP milletvekilliğinden istifa etmek zorunda. TBMM Başkanlığı’na istifa dilekçesini verecek olan Derviş’in istifasının genel kurulda onaylanarak kabul edilmesi gerekiyor. Derviş’in BM’den resmi bildirimi almasından hemen sonra istifa sürecini başlatacağı öğrenildi.

AA / HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 08:56:22
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 08:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?