30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kendisi de devesi de gelmiyor

İstanbul’da 18-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’ne, gittiği her yere özel bedevi çadırı ve devesini götüren Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi katılmayacak.

Ancak zirveye katılması kesinleşen soykırım suçlusu Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir nedeniyle Türkiye’nin uluslararası boyutta tepki almasından endişe ediliyor.

Devesine çare aranıyordu

Afrika’ya açılım politikası çerçevesinde Türkiye, tüm Afrika ülkeleri liderlerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında yapılacak İstanbul’daki zirveye davet etti. Bu çerçevede Kaddafi’ye de davet gönderildi. Ankara, bir yandan da Kaddafi’nin gittiği her yere özel bedevi çadırı ve taze süt için devesini götürmesi sorununun nasıl aşılacağını düşünmeye başladı, Çırağan Sarayı’nda çadırın nereye kurulabileceği de değerlendirildi. Ancak Libya liderinin gelmeyeceği kesinleşince çadır için yer ayarlama çalışmaları da gündemden kalktı. Libya, zirveye Dışişleri Bakanı veya Bakan Yardımcısı seviyesinde katılacak. Kaddafi, geçen yıl katıldığı Etiyopya’daki Afrika Birliği Zirvesi sırasında Adis Ababa’daki Sheraton Oteli’nin bahçesine çadır kurmuş, taze süt için özel devesini de getirmişti. Kaddafi’nin Paris’in göbeğine çadır kurması Fransız halkının tepkisini çekmişti.

Soykırım suçlusu geliyor

Sudan Devlet Başkanı El Beşir’in ise zirveye katılması ise kesinleşti. Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Luis Moreno-Ocampo, Darfur’da soykırım ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle El Beşir hakkında tutuklama talebinde bulunmuştu. Bu nedenle Ankara’nın başta ABD, uluslararası boyutta sert tepkilerle karşılaşmasına kesin gözle bakılıyor. El Beşir’in geçen ocak ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelmesine ABD ve AB sert tepki göstermişti. Dışişleri kaynakları, henüz tam netleşmediği için zirveye isim olarak kimlerin katılacağını resmen açıklamaktan kaçınıyor. Şimdiye kadar Afrika ülkelerinden 12 Devlet Başkanı, 1 Devlet Başkan Yardımcısı, 5 Başbakan, 6 Dışişleri Bakanı ile 9 diğer düzeyde bakan zirveye katılacağını bildirdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 06:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hilmi bur IP: 81.213.144.xxx Tarih : 7.08.2008 15:43:16

kaddafi .ömer muhtarın izinden gitmeyen biri..sudan devlet başkanıda soykırım falan hikaye..