20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kene kurbanı olmayın

Kafkas Üniversitesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, Kırım Kongo Kanamalı Ateş i (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin aktifleşme zamanının geldiğini, vücuda yapışan kene ne kadar erken çıkartılırsa, riskinin de o denli az olacağını belirtti.

 

 


Vatansever, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı'nın katkıları ile Ankara Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında KKKA hastalığına neden olan kenelerin yoğun olarak görüldüğü Yozgat, Tokat ve Çorum bölgesinde son 2 yıldır araştırma ve incelemelerde bulunduklarını hatırlattı.


Vatansever, bu çalışmalarda elde ettikleri sonuçları ve yeni dönemde yapılacak çalışmaları değerlendirmek üzere Yozgat'taki Yimpaş Otel'de düzenlenen eğitim çalışmasına Yozgat, Çorum, Sivas, Tokat, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Çankırı, Kırıkkale, Amasya illerinden gelen tarım personeli ve veteriner hekimlerin katıldığını ifade etti.


Doç. Dr. Vatansever, KKKA hastalığına neden olan kenenin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde son 2 yıl içerisinde gerçekleştirdikleri araş tırma ve incelemeler esnasında yaban hayvanlarının, virüsün varlığı ve kenelerin çoğalmasındaki yönünü araştırdıklarını kaydetti.


Birçok örnek alıp incelediklerini, kenenin çoğalmasında bazı yaban hayvanlarının etken olduğunu belirlediklerini kaydeden Vatansever, şöyle konuştu:
"Kekliklerde yoğun miktarda kene buluyoruz. Keklik, tavşan gibi yaban hayvanları ile evcil hayvanların kenelerin çoğalmasında rolü var. Keklik, keneler için sadece konak görevini üstleniyor. Tavşan da ise, keneler hem konaklıyor hem de gelişimini tamamlayıp, virüs üretiyor. Kenelerin aktifleşme zamanı geldi, nisan ayından itibaren yoğun olarak görülmeye başlar.


Türkiye'de kene ile yaşamayı öğrenmek zorundayız. Keneyi ne kadar erken vücuttan çıkartırsanız o kadar iyi olur, salgısını vücuda bırakması engellenir. Kene tarafından ısırılan kişi, bunu kendi imkanlarıyla anında çözmelidir. Keneyi, bir defada fazla oynatmadan çıkartılması gerekir. Kesinlikle üzerine herhangi bir şey dökülmemelidir."


Eğitim çalışmasında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Zoonoz Hastalıklarından Koruma Şube Müdürü Ahmet Uyar da hazır bulundu

aa
Yayın Tarihi : 19 Mart 2008 Çarşamba 22:03:38
Güncelleme :19 Mart 2008 Çarşamba 22:06:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?