18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kerkük için yazılı güvence alındı iddiası

Irak Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani, Irak cumhurbaşkanı, başbakanı ve İngiltere ile ABD temsilcilerinden Kerkük’ün eski statüsüne kavuşturulması konusunda yazılı belgelerle güvence aldıklarını belirtti.

Rizgari adlı internet sitesinen haberine göre Talabani, Kerkük’ün eski statüsüne kavuşturulması için Irak’ın başkenti Bağdat’ta Irak cumhurbaşkanı, başbakanı ve İngiltere ile ABD yazılı belgelerle güvence aldı.

"Kürtler hiçbir şekilde Kerkük’ten vazgeçmeyecektir"

’Kürtler hiçbir şekilde Kerkük’ten vazgeçmeyecektir. Kerkük Kürtlerin kucağına dönünceye kadar mücadaleye devam edeceğiz’ diyen Talabani, tarafların, imzaladıkları belgelerin içeriğine bağlı kalacaklarına dair, kendilerine güvence verdiğini açıkladı.

108 bin Kürt seçmenin Kerkük’te oy kulanacağını söyleyen Talabani, Türkmenlerin seçimleri protesto etmesi ile ilgili olarak, "Türkmenler oy kulanmasa da güneş her gün doğmaya devam edecek" dedi.

Türkiye’nin Kerkük kaygıları artıyor

Türkiye, 30 ocaktaki Irak seçimleri için, seçmen kayıt süresinin sadece Kerkük’te uzatılmasından endişeli. Böylece 172 bin Kürt’ün daha Kerkük’te oy kullanmasının sağlanacağı belirtiliyor.

ABD’nin gelişmelere göz yumması da, Ankara-Washington hattında yeni gerginliklere işaret ediyor.

Kerkük’ün Kürt kenti olduğu konusunda, Geçici Irak Yönetimi ile Kuzey Iraklı Kürtler arasında, hafta sonunda bir gizli toplantı yapıldığı haberleri Ankara’da doğrulanamıyor. Buna karşın Kerkük konusunda Ankara’da artan bir rahatsızlığın olduğu da gizlenmiyor.

Türkiye, 2003’ten bu yana kaygılı

Konuyla ilgili dün açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Namık Tan, Türkiye’nin nisan 2003’ten bu yana Kuzey Irak’ın muhtelif bölgelerinde yaşayan unsurlar arasından Kerkük ve çevresine yapay ve gayri meşru nüfus kaydırması yapıldığı yolunda duyumlar aldığını söyledi.

Tan, bu hareketlerin bazı siyasi parti ve oluşumlarca da desteklendiğini ifade ederek, "21’inci yüzyılda kimse kimsenin toprağını hukuk dışı emrivakilere maruz bırakamaz. Gçmişin çarpık düzen ve politikalarına son verme görüntüsü altında, hatalı politika ve uygulamaları bu kez kendilerinin işlemeleri kabul edilemez" dedi.
CNN TÜRK TELEVİZYONU
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2005 Perşembe 18:45:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?