20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kerkük'e Irak askeri giremez

Önceki gün mahalli seçimlerin yapılmasına imkan tanıyan yasa tasarısının Parlamento'dan geçmesini hazmedemeyen Kürtler, Irak askerini Kerkük'e sokmayacaklarını iddia ediyor.
Ülkenin orta ve güney kesiminden gelecek Irak ordusunu Tuzhurmatu üzerinden Kerkük'e girişine izin vermeyeceklerini belirten Irak Kürdistan Demokratik Parti (IKDP) Kerkük Şube Sorumlusu Necat Hasan, kendilerini yeni gelişmeler için hazırladıklarını ifade etti. KDP'ye bağlı 'Peyamner' adlı internet üzerinden yayın yapan ajansa mülakat veren KDP Temsilcisi Hasan, kendilerini yeni gelişmeler için hazırladıklarını iddia etti. Parlamentodaki oylamanın ardından gerilen ortamı daha da geren Kürt yetkili, Irak ordusunun, Kerkük'e girmesine yol vermeyeceklerini ileri sürerken, Irak askerlerinin Badinan, Sevsinan ve Halepçe'de kimyasal silah denediklerini de iddia etti. İttifakı oluşturan KDP ve KYB'nin Parlamentoda çıkan kararı dikkate almadıklarını söyleyerek, bu tür kararların tasvip etmediklerini dile getirdi. Nejat Hasan, Irak'lı askerlerin Tuzhurmatu üzerinden Kerkük'e ilerlemesi halinde kendilerinin buna karşılık vereceğini sözlerine ekledi.
Öte yandan Erbil'deki Kürt Parlamentosu'nun üyesi Naznaz Muhammed, Federal Irak Parlamentosu'nun dün aldığı yerel seçimler yasa tasarısı kararının ardından Irak Parlamento Başkanı Mahmut Meşedani'nin Erbil'deki konutunun güvenlik güçleri tarafından korunması gerektiğini söyleyerek farklı bir imada bulundu.
Uzmanlar, Irak'ta şiddet ve ölümlerle birlikte sosyal yıkıma neden olan etnik çatışmanın, Kürtlerin bu tavrı ile yeniden baş gösterebileceği uyarısında bulunuyor.

(İHA)
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 01:23:45
Güncelleme :24 Temmuz 2008 Perşembe 06:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yilmaz IP: 91.65.94.xxx Tarih : 24.07.2008 07:28:07

bunu diyen su pesmerge ermeni asilari bu cüreti nereden aliyor acaba. Kerkük aslen Türkün malidir siz kimsiniz, arkaniza abd ve ab duruyor bu cahil halkin haline bain Irakin toprak bütünlügü Iraka aitmidir yoksa iki tane capulcu ermeni soyunami.