23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Kerkük'te 15 Türkmen tutuklandı

Irak’ın Kerkük kentindeki ABD Kuvvetleri Komutanı General Alan Gayhart, Kerkük’te gözaltına alınan ve kent dışındaki cezaevlerine gönderilen 15’i Türkmen 180 kişi olduğunu açıkladı.

Gözaltıların bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söyleyen General Gayhart, Kerkük’teki cezaevinin kapasitesinin düşük olması nedeniyle bazı tutukluların Süleymaniye ve Erbil’deki cezaevlerine nakledildiğini savundu.

Kerkük İl Meclisi’nin Türkmen Üyesi Ali Mehdi’yi de teröre destek vermekle suçlayan General Gayhart, Mehdi’nin 250 Türkmen’in tutuklandığı iddiasını ortaya attığını ancak liste istediklerinde, sadece 35 kişinin adını verebildiğini iddia etti.

Gayhart, bunlardan 20’sinin daha önceden serbest bırakıldığını söyledi. General ayrıca bir kısmının da devrik lider Saddam Hüseyin döneminde suçlu bulunduğunu vurguladı.

Olayın gelişimi

ABD’de yayımlanan The Washington Post gazetesi, 14 haziranda Irak’ın Kerkük kentinde Kürtlerin yüzlerce Türkmen ve Arabı tutuklayıp Kuzey Irak’taki cezaevlerine gizlice gönderdiğini yazmıştı.

Gazete ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Beyaz Saray, Pentagon ve ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne gönderdiği gizli telgrafı ele geçirmişti. Söz konusu telgrafta ’zorla yapılan tutuklamaların etnik gruplar arasındaki gerilimi artırdığı ve ABD’nin güvenilirliğini tehlikeye attığı’ belirtiliyordu.

ABD: "Endişeliyiz"

ABD yönetimi de, Kuzey Irak’ta Arap ve Türkmenlere Kürt gruplarca uygulanan zulümle ilgili Irak’tan gelen ’inandırıcı’ bilgilere sahip olduğunu belirtmiş ve u haberlerden ötürü çok endişeli olduklarını söylemişlerdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Irak’ın kuzeyinde tutuklamalar ve gözaltılar konusunda inandırıcı ve ciddi haberler elde ettiklerini duyurmuştu.

"Eylemlerin sorumlusu Kürtler"

"Bu iddialar ve bilgiler çok endişe verici, endişemizi ilgili makamlara ilettik" diyen sözcü, olaylarla ilgili resmi olarak Kürtleri suçlamamıştı.

McCormack, bu eylemlere ABD askerlerinin karıştığı yolundaki bilgileri de kesin bir dille yalanlayarak, "benim elimdeki bilgilere göre, koalisyon güçleri bu olaylara karışmamış, hem de bu haberlerden büyük endişe duymaktadır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ismi açıklanmayan bir yetkili ise bu tip eylemlerin sorumlusu olarak Kürt toplumunu göstermişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı da, Kerkük’te yüzlerce Türkmen ve Arabın Kürtlerce kaçırıldıkları ve tutuklandıkları iddiasıyla ilgili olarak, konuyu araştırdığını, ciddiyet ve kararlılıkla takip ettiğini açıklamıştı.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2005 Pazartesi 12:24:56
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 12:36:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?