26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kerry için Türkiye tuzağı

ABD Başkan Adayı John Kerry`in seçimler kazanması halinde Türkiye`nin AB üyeliği konusunda takınacağı tutum tartışılıyor. Washington Post gazetesi, seçilmesi halinde Avrupa Birliği ile ilişkileri düzeltme sözünü veren Kerry`nin, Bush Yönetiminin, AB`de tepki yaratan desteğini sürdürüp sürdürmeyeceğini sorgularken ``Kerry için Türkiye Tuzağı`` yorumunu yaptı.

Washington Post gazetesi, ``Kerry için Türkiye Tuzağı`` başlıklı yazısında, kendisi gibi ``liberal`` olarak değerlendiren John Edwards`ı başkan yardımcısı adayı olarak seçen Kerry`in başlıca ilgi alanının, dış politika olduğunu belirtti.

Hem Kerry, hem de Edwards`ın Irak savaşını desteklediklerini anımsatan gazete, dış politika konusunda Kerry ile Bush arasındaki ``büyük fark``ın, Kerry`in ABD`nin ``dünya`` ve Avrupa ile ilişkilerini onaracağı yolundaki pek net olmayan ``söz`` oluşturduğunu belirtiyor.

Başkan Bush`un Haziran ayında gerçekleştirdiği Avrupa gezisi sırasında AB`yi Türkiye`nin üyeliği istemi konusunda olumlu bir tavır takınmaya çağırarak yine birçok Avrupalıları kızdırdığını yazan Washington Post şöyle devam etti:

``Az sayıda Amerikalı bu konuyu düşündü ancak uzun bir süreden beri önemli bir NATO üyesi, şimdiye kadar laik ve demokratik olan ve çoğunlukla Müslüman Türkiye`yi daha çok Batı`ya entegre olmasında Amerika`nın çıkarı var.``

AB`nin bu konuda tereddüt etmesinin doğal olduğunu kaydeden gazete, ``Türkiye`yi almak, AB`nin sınırlarını Suriye ve Irak`a kadar uzatmak demek olur. Türkiye`nin AB`ye uyum için yapması gereken reformlar henüz tamamlanmadı. Özellikle daha küçük AB`li ülkeler, Türkiye`nin büyüklüğü konusunda kaygılanıyor`` yorumunu yaptı.

Türkiye`nin, nüfusu 80 milyona ulaştığında AB işlerinde Almanya`dan daha çok oya sahip olabileceğine ilişkin yorumlarına da dikkat çeken Washington Post, yazısını şöyle noktaladı:

``Ancak, başkan olarak Kerry, Avrupa ile anlaşmazlıkları önlemek için Türkiye`ye destek vermekten vazgeçecekse, bunu neden yapacağını söylemelidir. Eğer, Türkiye`nin lehinde bu tür bir anlaşmazlık riskini alacaksa, o zaman Bush`a hak vererek uluslararası uyumun dış politikanın en yüce amacı olmadığını kabul etmelidir.``
WASHİNGTON
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2004 Pazar 14:35:41
Güncelleme :11 Temmuz 2004 Pazar 14:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?