18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kerry'den Bush'a 'zorbalık' suçlaması

Rob Watson
BBC Washington muhabiri

Dünyada, yürüttüğü dış politika, belki de en çok eleştirilen lider Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush.

Kasım ayındaki başkanlık seçimlerindeki Demokrat Partili rakibi John Kerry de, Bush'un bu zayıflığının farkında ve kampanyasını bunun üzerine oturtuyor. Peki Başkan olursa Kerry nasıl bir dış politika izleyecek?

Bu konuda ilk kez kapsamlı bir açıklama yapan Demokrat Parti adayı, önceliğinin, Başkan Bush gibi, terörle savaş olacağını, ama yöntemlerinin tamamen farklı olacağını duyurdu.

Bu konuşmayı dinleyen Amerikalı seçmenler, John Kerry ile, rakibi George Bush'un dış politika anlayışı arasında bir fark bulmak için çok zorlanacaklardır.

Kerry de, Başkan Bush gibi, terörle savaşın birinci önceliği olacağını ve Amerika'nın, dünyanın en üstün askeri gücü olarak kalması gerektiğini söyledi. Ancak farklı bir yönteme vurgu yaptı. John Kerry, diğer ülkeler ile birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti ve Bush yönetimini, başına buyruk davranmaya çok hevesli olmakla eleştirdi.

John Kerry, "Diplomatik yollar tükenmeden güce başvurdular. İkna etmek yerine zorbalığı seçtiler. Birlik oluşturmak gerekirken başına buyruk davrandılar. En kötüye hazırlıklı olmak gerekirken en iyiyi ummakla yetindiler" dedikten sonra, Başkan Bush'a Irak konusunda, daha fazla uluslararası yardım alması çağrısında bulundu.

Bazı Demokrat Partililer, Irak konusunda sesini daha yükseltmesini isterken, savaşı başlangıçta desteklemiş biri olarak, Kerry'nin fazla manevra alanı bulunmuyor.
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2004 Cuma 12:12:05
Güncelleme :28 Mayıs 2004 Cuma 12:17:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?