19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

KESK mitinginde olay: 6 yaralı , 31 gözaltı

Diyarbakır'da, hükümetin çıkarmak istediği Kamu Yönetimi Temel Yasası'nı protesto etmek amacıyla düzenlenen ve 9 ilden KESK üyelerinin katıldığı miting olaylı geçti. Mitinge katılmak için Tunceli, Elazığ ve Malatya'dan gelen grup ile polis arasında arbede yaşandı. 2'si polis 6 kişinin yaralandığı olaylarda 31 kişi gözaltına alındı.
İstasyon Meydanı'nda düzenlenen miting için sabah saatlerinden itibaren yollar trafiğe kapatıldı. Polis, miting alanını koruma çemberine alarak içeri girmek isteyenlerin üzerini tek tek aradı. Bölgedeki 9 ilden gelen örgütlü işçi ve memur emekçilerinin de katıldığı miting için 3 ayrı noktada toplanma alanları oluşturuldu. Buralarda kentlere göre toplanan KESK üyeleri, İstasyon Meydanı'na doğru yürüdü. 10 yıl aradan sonra Diyarbakır'da ilk kez gerçekleştirilen mitinge, çevre illerden gelenlerle birlikte yaklaşık 4 bin kişi katıldı.
Saat 13.00 sıralarında alana gelmek için yürüyüşe geçen ve çoğunluğu öğretmen olan Malatya ve Tunceli grubu, ellerindeki pankartlarla içeri girmek isteyince tartışma başladı. Tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle birlikte 31 kişi gözaltına alınırken, 2'si polis 6 kişi yaralandı. Yüzleri ve kafaları kan içinde kalan yaralılar, polis otolarına bindirilerek hastaneye götürüldü. Arkadaşlarının dövülmesini protesto eden bir grup ise gözaltına alınanlar serbest bırakılmadıkça ilerlemeyeceklerini belirttiler. Arbedenin yaşandığı yere gelen İl Emniyet Müdürü Orhan Okur, gözaltına alınanların serbest bırakılacağına dair söz verdi.
Mitinge katılmak ve destek vermek üzere İstasyon Meydanı'na gelen DEHAP'lılar, "Biji serok Apo" ve "Güneşe uzanan eller kırılsın" sloganları atınca tertip komitesi kalabalığı, belirlenenler dışında slogan atmamaları yönünde uyardı. Binlerce emekçinin bulunduğu meydanda sık sık, "Çalanlar nerede, çalışanlar burada", "Meclis onlarınsa alanlar bizimdir", "Gün gelecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.
Mitingde konuşan KESK Genel Sekreteri Mustafa Avcı, AK Parti'nin emekçilerin yerine ABD, IMF ve AB'nin taleplerini dikkate aldığını ileri sürdü. İnsanların onay vermediği hiçbir yasanın meşru olmadığını kaydeden Avcı, bu temelde Kamu Yönetimi Temel Kanunu'ndan vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek, "Yasayla birlikte bölge müdürlükleri kapatılıyor. Çalışan emekçilerin durumlarının ne olacağı hakkında bilgi verilmiyor. İş güvencesini ortadan kaldıran bu yasayı kınıyoruz" dedi. AK Parti'nin iktidar olduğu 1.5 yıl boyunca ortada duran sorunların hiçbirini çözüme kavuşturamadığını öne süren Avcı, "AKP güven yitirmiştir. Yönetimde kaldığı sürece onarılmaz hatalara neden olacaklardır. AKP'ye karşı yerel yönetimler seçimleri bir şanstır. AKP'nin de sonunu 57. Hükümet gibi yapmak için yoğun olarak çalışacağız" diye konuştu.
Miting, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Müzik Grubu'nun verdiği konserle sona erdi.
CHP Milletvekilleri Vedat Melik, Muhsin Koçyiğit, Muharrem Doğan ve Mehmet Bozkuş da mitinge katılarak eylemcilere destek verdi.
DİYARBAKIR - İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2004 Cumartesi 16:48:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?