19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kıbrıs dörtlü görüşmeleri başladı

İsviçre'nin Luzern kentindeki Bürgenstock Kasabası'nda, Türkiye ve Yunanistan'ın da katıldığı Kıbrıs dörtlü görüşmeleri başladı.
Taraflar, Türkiye saatiyle 13.00'da biraraya gelerek, önce basın mensupları önünde el sıkıştı; sonra da görüşmelerin yapılacağı odaya girdi. Tarafların görüşmelerde güvenlik konularını masaya yatıracağı belirtildi.
Basın mesuplarının kısa bir süre görüntü almasına izin verilen Grand Hotel çevresinde, yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cep telefonlarının çalışmadığı bölgede, basın mensuplarına bazı sınırlamalar getirildi.
Bilindiği gibi, Başbakan Mehmet Ali Talat başkanlığındaki KKTC heyetinde; Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergün Olgun ve KKTC Washington Temsilcisi Osman Ertuğ yer alıyor.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığındaki Türkiye heyeti de, dörtlü görüşmeler için Bürgenstock Kasabası'nda bulunuyor.
Bürgenstock'a dün gelen Türkiye ve KKTC heyetleri, akşam yaklaşık 5 saat süren bir değerlendirme toplantısı yapmıştı. Bugün başlayan dörtlü toplantıya hazırlık amacıyla, dün ayrıca BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto da taraflarla biraraya gelmişti. De Soto, Türkiye Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile de görüşme yapmıştı.
New-York'ta belirlenen takvim uyarınca, Kıbrıs'taki liderler arasında Lefkoşa'da yapılan toplam 15 görüşmede uzlaşmaya varılamaması üzerine, Türkiye ve Yunanistan'ın da katılımıyla bugün başlayan dörtlü toplantıyla uzlaşma aranacak. 30 yıl aradan sonra ilk kez yapılan dörtlü toplantının ilk bölümünde, Türkiye ve Yunanistan dışişleri bakanları düzeyinde temsil edilecek. Pazartesi gününden itibaren de iki ülke başbakanları ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da katılımıyla final yapılacak.
İsviçre'nin dağ kasabası Bürgenstock'ta karartma altında devam edecek görüşmeler, programa göre 30 Mart'a kadar sürecek ve bu toplantının ardından referanduma sunulacak Annan Planı'nın 4. versiyonu açıklanacak.
BÜRGENSTOCK - İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2004 Çarşamba 15:42:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?