18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kıbrıs geleceğini oyladı

Kıbrıs halkı, adadaki 30 yıllık bölünmüşlüğe son vermek amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı planı oylamak üzere sandık başındaydı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin plan üzerinde iki yıldır süren müzakerelere rağmen anlaşmaya sağlayamaması ardından, planın doğrudan halkoyuna sunulması kararı alınmıştı. Oy verme işlemi Kıbrıs Türk kesiminde TSİ 08:00, Rum kesiminde ise TSİ 07:00'de başladı. Kurulan toplam 563 sandıkta, Türk kesiminde 143,636 Türk, Rum kesiminde ise 480,165 seçmen kararını açıkladı. Türk kesiminde yaşayan 392 Rum vatandaşı da referandumda oy kullandı. Oy verme işlemi her iki kesimde de TSİ 18:00'de sona erdi.

Seçmenlere oy pusulasında, "Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne birleşik olarak gireceği yeni düzeni hayata geçirecek Kuruluş Anlaşması ve tüm Eklerini: Kıbrıs Türk Devleti'nin Anayasasını ve yürürlükte olacak yasalara ilişkin hükümleri onaylıyor musunuz?" diye soruldu.

Bu plan üzerinde iki tarafın liderlerinin uzlaşamaması ardından bazı hükümler hakkındaki son kararı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan vererek anlaşma ve eklerini kamuoyuna açıklamıştı.

Rum kesiminde öğle saatlerinde oylamaya bir saat ara verildi.

Referandumun bir tatil gününde yapılmıyor olmasına ek olarak, havanın güzel olması ve henüz günün erken saatleri yaşandığından katılımın ilerleyen saatlerde artması bekleniyordu.

İlk sonuçlar TSİ 21.00'de alınacak

Referandumda ilk sonuçların sandıklar kapandıktan bir saat sonra alınmaya başlanacak. Resmî olmayan kesin sonuçlar ise saat 21:00 civarında ortaya çıkacak.

İki kesimde yapılacak referandumlar, Kıbrıs'ın 1 Mayıs'ta Avrupa Birliği'ne bölünmüş bir ada olarak girip girmeyeceğini de belirleyecek. Bunun için adanın her iki yanından da plana evet denmesi gerekiyor.

Bu nedenle referandumu tüm dünya da yakından izliyor.

Referanduma gidilirken adanın güneyinde, hükümetteki iki büyük parti AKEL ve DİKO plana hayır denmesi yolunda tavır koyarkan, sadece ana muhalafetteki DİSİ seçmenleri planı desteklemeye çağırdı.

Rum tarafını plana destek vermeye ikna etmek üzere, planın uygulanmasına Birleşmiş Milletler verilmesi yolundaki girişimler ise Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki vetosunu kullanması ile başarısız oldu.

Kuzeyde ise Başbakan Mehmet Ali Talat'ın partisi CTP plana destek isterken, iktidar ortağı Serdar Denktaş, halkı 'evet' ya da 'hayır' yönünde bir tercihe zorlamayacaklarını söylemiş, ana muhalafetteki Derviş Eroğlu ise plana karşı çıkmıştı.

Planın içeriğini kabul etmediklerini belirten Türk ve Rum liderler Rauf Denktaş ve Tassos Papadopulos da sabah erken saatlerde adanın her iki yanında oylarını kullandı.

Sandıkların kapanmasından sonra her iki Türk lider de Saray Oteli'nden basın toplantıları düzenleyecek. Rauf Denktaş'ın basın toplantısı TSİ 20.30, başbakan Mehmet Ali Talat'ınki 21.00'de başlayacak

 

 

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2004 Cumartesi 02:02:59
Güncelleme :24 Nisan 2004 Cumartesi 18:45:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?