18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kıbrıs görüşmelerinde gerginlik

Kıbrıs'ta Annan Planı çerçevesinde yapılan görüşmelerin 3. gününde, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile GKRY Lideri Tasos Papadopulos arasında gergin anlar yaşandı. Derogasyonlar konusundaki anlaşmazlık üzerine Papadopulos, toplantıdan Denktaş'la el sıkışmadan ayrıldı.
Kıbrıs'ta, "Annan Planı temelinde 1 Mayıs'a kadar çözüm" hedefiyle geçen Perşembe günü başlayan müzakere sürecine bugün devam edildi. İlk iki görüşmenin ardından, hafta sonu ve Rumlar'ın yortu tatili nedeniyle verilen 3 günlük aranın ardından, taraflar bugün 09.30'da Lefkoşa Uluslararası Havaalanı yanındaki BM Konferans Merkezi'nde yeniden bir araya geldi.
Görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bugün gazetelerde çıkan ve Kıbrıs meselesinin halledilemeyeceğini öngören haberlerle ilgili olarak, "Rumlar açısından, eğer anlaşma olmazsa Kıbrıs vatandaşı olduğunu söyleyen insanlar seçimlere katılabilir. Tabiatıyla bizim içimizden Rumlar'ın bu davetine icabet eden olursa, bunun anlamı KKTC vatandaşlığını reddetmek anlamına gelir. Mesele halledilmeden bunu yapmak, Rumlar'a faydalı olur. Halkımızın bu konuda dikkatli olması ve tuzaklara düşmemesi gerek" dedi.
Papadopulos'un Genel Sekreter'e verdiği değişiklik listesini açmak istediğini söylediğini ifade eden Denktaş, kendilerinin buna itirazı olmadığını açıkladı.
De Soto'nun hazırladığı belgeyi Papadopulos'un oldukça daraltıcı bulduğunu dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, "Biz de buna itiraz etmedik. Biz de sıkı bir ceket içine girmek istemiyoruz. Heyetimizin istediği; Annan Planı'nı önümüze açıp, süratle madde madde geçip, ana tadilatları gözden geçirmek " ifadelerini kullandı.
Papadopulos'un, daha da genişleme üzerinde durduğunu belirten Denktaş, şöyle devam etti:
"Maksat, Kıbrıs Türkleri'ne verilen hakları kısıtlamak. Biz Papadopulos'tan, bunu ne şekilde tadil etmek istediğini görmek istiyoruz. O konu da yarına kalmıştır. Irk üzerine, insan üzerine ayırımdan kaçınılmak isteniyor. Biz ısrarla üzerine her bir devletten 24 Türk senatör gelir veya Rum senatör gelir diye okuyoruz. Bunlar 24 Türk yerine 16 Türk şeklinde bir oyun oynanmak istiyorlar. Biz aynı şekilde kararlıyız, bu iş olmaz"
Derogasyonlar hakkında kapsamlı bir belge verdiklerini ifade eden Rauf Denktaş, Annan Planı'nda da bu deroasyonlara atıflar var. Bu derogasyonların AB tarafından nasıl korunacağı konusunda görüşler var. Buna da itiraz ediyorlar. Diyorlar ki Kıbrıs artık AB'ye alınmıştır, dolayısıyla daimi derogasyonlar olamaz. Geçici derogasyonlar olabilir" diye konuştu.
"Rumlar'ın füzelere sarf ettikleri paralar soruldu. AB Parlamentosu için yapılan çağrı nasıl bağdaşır bu görüşmelerle diye soruldu" diyen Denktaş, bu sorular üzerine ortamın biraz gerildiğini söyledi. Denktaş, "Papadopulos'un dediği, sizde 25 bin Türk askeri varken bunu nasıl sorarsınız? Israr ettim. 'Ben bunları burada konuşamam' dedi ve el sıkmadan toplantıdan ayrıldı" şeklinde konuştu.
Esas konulara eğilir hale geldiklerini, ancak henüz bir çıkış yoluna gelemediklerini belirten Denktaş, çalışmalara yarın saat 10.00'da devam edeceklerini kaydetti.
Derogasyonlarla ilgili bir soruya Denktaş, "Derogasyon meselesi bizim için hayatidir. Kimliğimizi ve iki kesimliliği korumak istiyoruz. İki kesimlilik bir bağlamda AB normlarına aykırıdır. 1975'ten bu yana yapmış olduğumuz anlaşmaları havaya uçurmak çabası ile karşı karşıyayız. AB'de birçok ülkede, ekonomik ve kişisel varlıkları korumak için bu tür daimi derogazyonlar getirilmiştir. Rumlar'ın Kıbrıs adına AB'ye girip de bu tür ülkeler tarafından kabul edilmesi bir şeyi değiştirmez. AB, Kıbrıs'ta anlaşma olursa, Rumlar'la olan anlaşmalar tek tek gözden geçirilecek. Kıbrıs'ta iki halkın ayrı hakları vardır. Bu haklar korunmalıdır dediğimizde zorlukla karşı karşıyayız" şeklinde yanıt verdi.
Rum tarafının savunma sanayiine yatırım yapması ile ilgili bir soru üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, "Kendilerine sorduk. cevap vermekten kaçındılar. Diyorlar ki 'Türk askeri orda olduğu sürece biz de silahlanacağız'" ifadelerini kullandı.
"Ümidimiz bir ruh değişikliğidir" diyen Denktaş; Rumlar'ın her şeyi başarmış, AB'ye girmiş, Türk tarafına muhtaç olmayan bir ruh haline sahip olduklarını söyledi.
Denktaş, "Görüşmeyi olumsuz mu değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir başka soruya ise "Ben hiçbir görüşmeyi olumsuz olarak nitelendirmem" yanıtını verdi.
MESUT GÜNSEV - LEFKOŞA (İHA)
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2004 Salı 15:45:00
Güncelleme :24 Şubat 2004 Salı 22:20:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?