19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Kıbrıs görüşmelerinin 3. etabı rötarlı başladı

ABD'nin New York kentinde devam eden Kıbrıs görüşmelerinin 3. etabı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan başkanlığında saat 16.00'de (TSİ 23.00) iki ayrı kabul şeklinde başladı. Görüşmelerde Rum tarafının Annan'a yeni teklifler sunacağı bildirildi.
Görüşmelerde, Annan'ın Türk ve Rum heyetlerini ile ayrı ayrı kabul edeceği, toplu görüşmelerin tarafların aynı ortamda getirilen önerilere tepki gösterebileceklerinden dolayı ertelendiği belirtildi.
Toplantıya, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, GKRY Lideri Tasos Papadopulos ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto'nun yanı sıra beraberindeki heyetler katılıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın dünkü görüşmede yaptığı teklifin ardından, bugünkü görüşmede de Rum tarafının BM Genel Sekreteri'ne yeni teklifler sunacağı belirtildi.
Rum tarafının Annan'a vereceği teklifte, müzakere sürecinde anlaşılamayan boşlukların doldurulmasında Annan ile birlikte Avrupa Birliği'nin de dahil edilmesi, birinci görüşmelerde sonuç alınamaması halinde garantör ülke olan Türkiye ve Yunanistan'ın da katılacağı 4'lü zirvenin BM çatısı altında toplanması, ikinci aşamada da anlaşma sağlanamazsa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGS) Genel Sekreter Kofi Annan'a boşlukları doldurma konusunda yetki veren bir karar çıkarması hususlarının yer alacağı öğrenildi.
Bilindiği gibi Türk tarafının 3 aşamalı teklifine göre, 25 Mart tarihine kadar Annan planındaki boşlukların doldurulması için KKTC ve Kıbrıs Rum kesiminin müzakere etmesi, sonuç alınamaması halinde anavatan Türkiye ve Yunanistan'ın bir hafta süreyle devreye girmesi öngörülüyor. Plan, ikinci aşamada da başarılı olunmazsa Annan'ın boşlukları doldurmak üzere yetki kullanmasını kabul ediyor.
EVRİM ÖCAL - NEW YORK (İHA)
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2004 Perşembe 23:41:00
Güncelleme :6 Ağustos 2004 Cuma 13:59:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?