18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kıbrıs konusunda tarihi gece

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın bugün New York'ta Kıbrıs saatiyle 23.00'de KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'la bir araya geleceği bildirildi. Dün bir Rum televizyonuna demeç veren BM Genel Sekreteri Kofi Annan, tarafların uzlaşmaya yanaşmaması halinde çabalarına son vereceğini açıkladı.
Güney Kıbrıs'ta yayınlanan Rum Fileleftheros gazetesinin, "Laf Kaldırmıyor. Annan'dan Ültimatom; Taraflar Anlaşmazsa Çabasına Son Verecek. BM'de Belirsizlik Ve Endişe" başlığıyla manşetten verdiği haberde; BM Genel Sekreterinin sonu gelmeyen tartışmalara izin vermek niyetinde olmadığı ve tarafların uzlaşmaması halinde çabalarına son vereceği yer aldı. Gazete haberinde şunlara yer verdi;
"Annan'ın ültimatomu, mektuplarında da olduğu gibi aynı alıcılara yöneliktir ve bugün BM merkezinde Papadopulos ve Denktaş'la yapacağı görüşme öncesinde, son bir uyarı niteliğindedir. Arabulucular dün yoğun bir faaliyet içindeydi ve hedefleri de iyi bir atmosfer oluşturmaktı. Diplomatik düzeydeki hareketler, perde gerisi tartışmalar ve ilgili tarafların çalışmaları, Lahey türü bir tablo oluşturmaya başladı. İyi haber alan kaynaklar, arabulucuların bu sürecin çökmesine kolay fırsat vermeyeceğini belirtiyor. Özellikle Türk tarafının mesajları sonucu bugünkü görüşmelerin sonucu belirsizliğini koruyor. BM Genel Sekreteri (Mega'ya) demecinde 'Taraflar anlaşmaz ve plana veya temel anlaşmaya hayır derse o zaman başladığımız yere döneriz" şeklinde vurgulama yaptı. Annan "gerçek taahhüt" olması halinde çabasını tekrar canlandıracağını yineledi. Bugünkü görüşmede, çalışma programı belirleyeceğini ve tarafları dinleyeceğini de söyledi. BM Genel Sekreterinin yanında Amerikalılar ve İngilizler bulunacak. BM merkezinde ise AB'nin temsilcisi (Leopold Maurer) yer alacak"
Gazeteye göre Genel Sekreter, dün verdiği demeçte Kıbrıs halkına şu çağrıda bulundu;
"Kıbrıs halkı, ülkesini birleştirme ve birlikte AB'ye girmek için tarihi bir fırsat yakaladı. AB'ye girmekle büyük ekonomik ve sosyal yararlar sağlanacaktır. Bu durumdan herkes kazançlı çıkar. Kıbrıs halkının bu fırsatı kaybetmemek için liderlerine baskı yapacağını umuyorum"
Gazeteye göre Annan, Mega TV kanalına verdiği demeçte, "Şu anda, görüşmeler başlamadan çökme ihtimalini düşünmeyi hiç istemiyorum. Liderler yarın geldiğinde en azından nasıl ilerleyeceğimiz konusunda anlaşmayı umuyorum. Hazırlanacak programın ise 1 Mayıs'a kadar çalışmalarımızı tamamlamamıza olanak vermelidir" dedi. Annan, "Geldiklerinde tartışmaları için öneri hazırladım. 1 Mayıs sürecine yetişmek istiyorsak gerçekten fazla zamanımız kalmadı" diye konuştu.
"Referandumlarda her iki taraf da hayır derse ne olacak?" sorusuna Annan, "Taraflar anlaşmaz ve plana veya temel anlaşmaya hayır derse o zaman başladığımız yere döneriz. Anlaşma olmaz" yanıtını verdi.
Gazeteye göre Annan'ın dünkü basını aydınlatma toplantısında Temsilcisi Fred Eckhard da görüş belirtti. Eckhard, "Genel Sekreter tarafların temel görüşlerini dinlemek ve görüşlerinin ne kadar yakın olduğunu, uzlaşma için esneklik gösterip göstermediklerini görmek istiyor. Ondan sonra başarılı bir sonuca gitmek için sürecin hızlandırılıp hızlandırılmayacağına bakacağız" şeklinde konuştu.
MESUT GÜNSEV - LEFKOŞA (İHA)
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2004 Salı 14:27:00
Güncelleme :10 Şubat 2004 Salı 14:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?