17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Kıbrıs konusunda TBMM ikiye bölündü

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, TBMM'de geçtiğimiz yıllarda yaptığı konuşmaların ardından yayınlanan "Kıbrıs Bildirisi" bugünkü konuşma sonrasında yayınlanmaması dikkat çekti.


KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın konuşmasında sonra hemen her yıl TBMM'de "Kıbrıs Bildirisi" yayınlanır ve Kıbrıs ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti'nin duyarlılığı tüm dünya kamuoyuna duyurulurdu. Bu kez de KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın konuşmasının ardından CHP grubunun hazırladığı, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Bayburt Bağımsız Milletvekili Ülkü Güney'in de imzaladığı bir bildirinin, AKP'liler tarafından da imzalanması teklif edildi. Ancak AKP'lilerin geçen yıldan farklı olarak bu kez böyle bir yol izlenmesine karşı çıkması üzerine CHP'liler bildiriyi önerge halinde TBMM Başkanlığı'na sundu.


TBMM Genel Kurulu'nda açılan "Usul" tartışması üzerine kürsüye çıkan CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, AKP'lilerin kabul etmemesi üzerine bildirinin, TBMM'de bulunan siyasi görüşleri temsil eder hale getirilerek imzaya açıldığını anlattı. TBMM'de geçen yıl alınan kararı anımsatan Topuz, "O karar halen geçerlidir. Değiştirmek istiyorsanız gereğini yapmanız lazım. O politika halen yürürlükte olduğuna göre bunu teyit kararını almamak için diretiyorsunuz. Siz geçen yıl verdiğiniz karardan vaz mı geçtiniz?" dedi.


AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa ise yaptığı açıklamada, Türk parlamentosunun Kıbrıs'ın haklı davasında her zaman yanında olduğunu belirtti. Bu desteğin anlatılmasının tek yolunun altına imza atılan belgeler olmadığını kaydetti.


AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise konuşmasında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Kıbrıs'la ilgili bilgilendirmesi sonrasında bildiri yayınlamak istediklerini, ancak bu geleneği CHP'lilerin bozduğunu öne sürerek, böyle bir konunun oylanamayacağını öne sürdü. Kapusuz, "Biz Kıbrıs'a milli dava olarak bakıyoruz. Sonuçlanmamış bir şey için dünyada yanlış anlaşılabilecek bir adım atılmamasını CHP'den istirham ediyorum" şeklinde konuştu.


TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, verilmiş olan araştırma önergelerine geçince CHP sıralarından gelen itirazlar üzerine, "Tartışma sonucunda fikrim değişmedi oylamaya da sunmuyorum" diyerek tartışmaya son verdi. Böylece Kıbrıs'la ilgili hemen her zaman kabul edilen ortak bildiri kabul edilmemiş oldu.

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2004 Perşembe 23:16:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?