20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Kıbrıs krizi toplantıyı iptal ettirdi

İstanbul’da 4-5 Ekim’de yapılması planlanan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ile Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Ortak Forumu iptal edildi. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “AB Dönem Başkanlığı, KKTC’nin İKÖ tarafından ‘Kıbrıs Türk devleti’ ismiyle kabul edilmiş gözlemci statüsünü gerekçe göstererek, foruma katılmaktan imtina ettiğini ve diğer ülkeleri de bu karara uymaya davet ettiğini dün tarafımıza bildirmiştir” denildi. 


 Açıklamada, toplantının yapılması için sürdürülen çabaların sonuç vermediği ve gelişmelerin toplantının iptali sonucunu verdiği belirtildi. 
       
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İKÖ-AB toplantısına, KKTC’nin “Kıbrıs Türk Devleti” adıyla katılmasına itiraz eden Avrupa Birliği’ne, sert tepki gösterdi.

Denktaş, “Kıbrıs Türk Devleti” isminin Annan planında bir “eyalet” ismi olduğunu ve Avrupa Birliği’nin bu ismin kullanılmasına dahi karşı çıktığına dikkat çektiDenktaş, “Avrupa Birliği’nden hak ve adalet bekleyenler, eşitlik bekleyenler, ortaklığımızı kabul etmelerini bekleyenler işte böyle şoka uğrarlar” dedi. Denktaş, Rum yönetimini meşru hükümet olarak kabul eden Avrupa Birliği’nin, Kıbrıslı Türkleri sadece cemaat olarak gördüğünü vurguladı.
Rauf Denktaş, Kıbrıs sorununun çözülmemesinin ardında da, uluslararası toplumun bu tutumunun yattığını kaydetti.

İstanbul’da 4-5 Ekim tarihlerinde yapılması planlanan İKÖ-AB forumunun ilki 2002 yılında gerçekleştirilmişti.

BBC
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 14:57:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?