18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Kıbrıs'ta al -ver süreci cuma günü başlıyor

Kıbrıs'ta görüşmelerin 13. gününde Türk ve Rum heyetleri al-ver sürecinden önce son kez biraraya geldi. Rumlar bugün mal-mülk konusunda 30 sayfalık belge verdi. Yarın görüşmelere ara verildikten sonra, cuma günü al-ver müzakerelerine geçilecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos başkanlığındaki Türk ve Rum heyetleri, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 13. kez bir araya geldi. 

Taraflar, Kıbrıs sorununa 1 Mayıs'a kadar Annan planı temelinde çözüm bulunması amacıyla 19 Şubat'ta başlatılan müzakereler çerçevesinde, Lefkoşa ara bölgede BM Konferans Merkezi'nde görüşüyor.

Görüşmelere, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto da gözlemci olarak katılıyor. 

Cumhurbaşkanı Denktaş, görüşmeye giderken açıklama yapmadı. 

Bugünkü görüşmede, geçici yüksek mahkemede görev alacak yabancı hakimlerle ilgili Türk tarafının görüşü Rum tarafına sunulacak ve taraflar karşılıklı belge verme işini tamamlayacak.

Müzakereler çerçevesinde dün 12'ncisi yapılan görüşmede, referandumun 20 Nisan'da yapılacağı kesinleşmişti. Dün ayrıca, Türk tarafı mal-mülk ve iki kesimlilikle ilgili belge sunmuş, Rum tarafı daanlaşma sonunda kendilerine devredilecek toprağın ilk günden BM'ye devredilmesinde ısrarlı olmuş ve geçiş süreleri konusunda uzun ve tartışmalı bir görüşme yapılmıştı.

Görüşmede, merkezi devletin geçici ve kalıcı binalarının nerede olacağı konusu da gündeme gelmiş ve bu konunun, bugün ikiarafın ilgili komitelerinin yapacağı toplantıda görüşülmesi kararlaştırılmıştı. 

RUMLAR MAL-MÜLK KONUSUNDA 30 SAYFALIK BELGE VERDİ 

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 13'üncüsü yapılan görüşmede Rum tarafı, mal-mülk konusunda 30 sayfalık belge sundu ve bunun üzerinde görüşüldü. 

Marş ve bayrak konusunun da ele alındığı görüşmede, Türk ve Yunan bayraklarının resmi binalara asılmaması üzerinde tartışıldı.  Anayasal konuların da görüşüldüğü toplantıda Türk tarafı, polis teşkilatındaki sayının artırılmasını önerdi. 

YARIN ARA VERİLECEK SONRA AL-VER BAŞLAYACAK

Müzakerelere yarın ara verilecek ve cuma günü al-ver sürecine başlanacak. KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş yarın Ankara'da temaslarda bulunacak. 

aa
Yayın Tarihi : 10 Mart 2004 Çarşamba 13:05:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?