İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, Kıbrıs'ta barış için umut ışığı bulunduğunu yazdı.
Adadaki iki liderin görüşmeye başladığı belirtilen yazıda, "dünyanın çözümü en zor problemlerinden birini çözmek için aşılacak mesafenin uzun olduğu" savunuldu.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bir süre önce Rum kesiminde bir dondurmacıya giderek, bölgede "sokaktaki adamın kalbini kazanmayı hedeflediği" belirtilen yazıda, Talat'ın Rum kesiminde geçirdiği yaklaşık bir saat içinde halkla sohbet ettiği hatırlattı.
Adadaki sorunun tarihine değinilen makalede, sorunun bugünkü duruma dönüşmesinin başlangıcını 1974 barış harekatının oluşturduğu ifade edildi. Makalede, bu müdahalenin Atina'daki cuntanın desteklediği kısa süren darbenin ardından geldiği hatırlatılırken, bu darbenin Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleştirilmesi amacı taşıdığına işaret edildi.
"Eğer gevşek bir federasyon temelinde adayı birleştirecek bir anlaşmanın sağlanması umutları arttıysa, bu en çok da (eski Rum yönetimi lideri) Tassos Papadopoulos'un seçim yenilgisi sayesinde mümkün olmuştur" denilen makalede, Papadopoulos'un yerine gelen Dimitris Hristofyas'ın yalnızca daha ılımlı olmakla kalmadığı, Talat gibi sol görüşe ve geçmişte ortak bir sendikal harekete mensup olduğu belirtildi.
İki liderin şimdi 4 yıldır askıda bulunan barış sürecini yeniden başlatmak istediği kaydedilen yazıda, 2004 yılındaki referanduma da değinildi. Yazıda, referandumda evet oyu kullanan Kıbrıslı Türklerin, "komşuları Rumların AB'ye üyeliğin bütün getirilerini elde etmek üzereyken bencilce ayak dirediğini, kendileriyle güç ve parayı paylaşmak istemediğini" düşündüklerine işaret edildi.
Adada asıl umut yaratan gelişmenin ise iki tarafın da mümkün oldukça işbirliği yapması olduğu belirtilen makalede, bu işbirliği adımlarına örnekler verildi.
Makalenin son bölümünde, Hriftosyas ile Talat'ın bir diğer ortak özelliğinin, "anavatanlarındaki aşırı milliyetçilerin izin vermesi halinde ada halkının iyi anlaşabileceğine inanmaları" olduğu belirtildi.